Életmód

Ismerd meg a betegségek lelki okait!

Gyakran hallani, hogy a betegségeink mind-mind lelki eredetűek. Ezt azonban a legtöbben azonnal elutasítják, pedig érdemes átgondolni.

Vegyünk példának egy egyszerű megfázást vagy légúti fertőzést. Természetesen egy ilyen betegség kapcsán nem kell messzemenő következtetéseket levonni, főleg ha éppen járvány van. De azért gondoljuk csak bele, hogy mikor betegszünk meg könnyen és gyógyulunk meg nehezen? Ha éppen le vagyunk gyengülve, kialvatlanok vagyunk, túl vagyunk terhelve, stresszelünk, munkahelyi vagy magánéleti problémáink vannak, valamit halogatunk, vagy éppen sürgetünk… Ez minden más (komolyabb) betegségre is igaz. Sőt nagyjából az is tudható, hogy melyik betegségnek milyen lelki okai vannak.

Ismerd meg a betegségek lelki okait!

Egyes betegségek lelki okai:

  • Szívproblémák: szeretethiány, érzelmek elnyomása
  • Gyomorproblémák: düh, gyűlölet, elnyomott problémák, félelmek
  • Allergia: félelmek, fel nem dolgozott traumák
  • Állkapocsproblémák: harag, neheztelés, bosszúvágy, agresszivitás
  • Álmatlanság: Félelem, nyugtalanság, bűntudat, a kiszolgáltatottságtól és a haláltól való félelem
  • A váll és a hát problémái: túlterheltség
  • A kar és a kéz betegségei: cselekvésképtelenség, félelem a cselekvéstől
  • Bőrbetegségek: elfojtott harag, fenyegetettség érzete
  • Cukorbetegség: visszafogottság, mély fájdalom, szeretethiány, az önkifejezéstől való félelem
  • Lábproblémák: megrekedtség, az előrelépéstől való félelem
  • Epekőbántalom: keserűség, keménység, rosszallás, lerakódott fájdalom, sérelem
  • Fül- vagy szemproblémák: valamit nem akarunk meghallani vagy valamivel szembenézni
  • Torokproblémák: önkifejezés

A felsoroltak természetesen elnagyoltak, hiszen mindenkinek összetettek a lelki problémái. Hogy mit lehet tenni a betegségek ellen? Először is érdemes odafigyelni, a jelzés nem egyből betegség formájában érkezik. Sokkal korábban érezzük, hogy gond van, csak egyszerűbbnek tűnik nem törődni vele, ezért inkább elnyomjuk magunkban és megvárjuk a komolyabb jelzést. Ha szembe merünk nézni saját magunkkal, az érzelmeinkkel és a félelmeinkkel, és időt szánunk rá, hogy ezeket alaposan megvizsgáljuk, arra is rájöhetünk, hogy hogyan kezelhetjük őket. Ha egy bizonyos probléma mindig csak egy adott időben jelentkezik, például csak a munkahelyünkön kapar a torkunk, vagy ha egyedül edzünk, nem, csoportos edzéskor viszont fáj a lábunk, érdemes megvizsgálni az adott helyzetet is. Mi lehet a problémánk a szituációval?

Hogyan tudjuk megtenni mindezt? Az első lépés, ha elfogadjuk, hogy a dolgok nem tőlünk függetlenül, nem véletlenül történnek, így máshogy szemlélünk majd mindent és saját magunkat is. Ahhoz, hogy mélyebben megszemléljük a saját problémáinkat, a legegyszerűbb módszer, ha meditálunk. Itt nem valami nagyon különleges, varázslatos vagy ijesztő dologra kell gondolni. Egyszerűen üljünk le, nyugodjunk meg és minden zavaró körülménytől távol, sokkal nyugodtabb állapotban szemléljük meg a problémáinkat. Ha ez egyedül nem megy elsőre, rengeteg hasznos anyagot találni róla a neten, de akár elmehetünk csoportos meditációra is, vagy ha úgy érezzük, terapeuta segítségét is kérhetjük.

Azt, hogy a betegségeinknek lelki okai vannak, többféle nézőpontból is lehet vizsgálni. Meg lehet ijedni a felelősségtől és inkább tagadni az egészet. Vagy örülhetünk neki, hogy a betegségünk nem tőlünk független, éppen ezért van beleszólásunk, tudunk változtatni, javítani az életünkön. 

Olvass még többet a betegségekről és a lélekről az NLCafén:

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top