A „szerelemhormon” megjósolhatja egy kapcsolat jövőjét

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
A szerelemhormonnak is nevezett oxitocin szintje utalhat rá, hogy a pár mekkora valószínűséggel marad együtt közös gyerekük első éveiben.
2016. 02. 12. |

Kövess minket!

f Ajánlom

Egy kutatócsoport összefüggést talált a között, hogy a terhesség során és röviddel a baba születését követően milyen magas az anya vérében az oxitocin szintje és a között, hogy együtt maradnak-e a szülők az elkövetkező két és fél évben. Az alacsonyabb hormonszint nagyobb valószínűséggel torkollott szakításba.

Az oxitocin elősegíti a kötődést
Az oxitocin elősegíti a kötődést

Bár a vizsgálat nem volt elég nagy, és még szakértői áttekintésre vár, az eredmény egybevág azzal, hogy a hormonháztartásunk nagyban befolyásolja a kapcsolataink minőségét, erősségét, a megküzdési képességünket a stresszes helyzetekkel – és fordítva. Az oxitocinnak például fontos szerep jut a kötődés kialakításában és fenntartásában – nemcsak az utód, de a partner felé is –, ennek fényében a vizsgálat eredménye egyáltalán nem meglepő. Nehéz azonban megállapítani, hogy minek az eredménye az adott hormonszint: könnyen lehet, hogy egy eleve problémás kapcsolatban, nem támogató légkörben élő anya esetében mindezek következménye az alacsony oxitocinszint, ami tehát jele, nem pedig oka a későbbi szakításnak.

Forrás: livescience.com

Olvass tovább

Hozzászólások  ( 0 )
blog comments powered by Disqus