Életmód

Kiderült, mennyire biztonságosak az ajakápolók

Ajakápolókat tesztelt a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság.

A hideg hónapokban nemcsak a kiszáradástól, hanem a káros napsugárzástól is védeni kell ajkunkat. Napjainkban számos kozmetikai termék, így az ajakápolók is tartalmazhatnak UV sugárzást szűrő komponenseket. Ezeknek a komponenseknek a szerepe az, hogy mérsékeljék a napsugárzás káros, azaz karcinogén, valamint a bőröregedést gyorsító hatását, hiszen nemcsak nyáron, illetve napsütésben szükséges, hogy az ultraibolya sugárzás ellen védjük bőrünket.

Kiderült, mennyire biztonságosak az ajakápolók

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság vizsgálatának célja annak megállapítása volt, hogy ajakápoló termékek esetében az UV-szűrő komponensek mennyisége meghaladja-e a jogszabályban rögzített felső határértéket. Fontos, hogy az UV-szűrő komponens mennyisége ne legyen magasabb az ajakápoló termékekben, mint amit a jogszabály meghatároz, hiszen számos UV-szűrő allergizálhat, és egyre több bejelentés érkezik az EU-s országok allergiaközpontjaiba.

Az ajakápolók ellenőrzésére a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriumában került sor. A vizsgált 17-féle ajakápoló közül valamennyi termék megfelelt a megengedett maximális koncentrációnak UV-szűrők tekintetében.

A vizsgált ajakápolók listáját itt találod.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top