Életmód

Az érintés ereje – egészségesebb és sikeresebb is lehetsz tőle

Kutatások bebizonyították, hogy az emberi érintés egészségesebbé és kiegyensúlyozottabbá is tehet.
Az érintés ereje - egészségesebb és sikeresebb is lehetsz tőle

Valószínűleg minden testvérpár vagy szerelmespár ismeri a simogatós játékot, amikor felváltva pár percig cirógatják egymás hátát vagy arcát. Az érintés által kiváltott kellemes érzés hosszú távon is jótékony hatással lehet nemcsak a mentális, a fizikai állapotunkra is.

A mai világban rengeteg szociális interakciót online bonyolítunk, így aki egyedül él, vagy otthonról dolgozik, akár napokig nem kerül emberi érintés közelébe. Ez viszont rossz hatással lehet az egészségre és a hangulatra is.

A pozitív pszichológiában számos tanulmány foglalkozik az érintés gyógyító erejével. Az egyik vizsgálatot vakokkal végezték, akiknek különböző érzelmeket megélő embereket kellett megérinteni, és tippelni a lelkiállapotukra. Sokan teljes pontossággal tudták megsaccolni, hogy boldogság, düh vagy nyugalom árad az adott személyből.

Az érintés ereje - egészségesebb és sikeresebb is lehetsz tőle

Vagy itt van egy másik kísérlet az orvostudomány területéről: koraszülött csecsemők esetében az érintésterápia 47 százalékkal növelte a súlygyarapodás tempóját. De az érintés az Alzheimer-kórban szenvedők állapotán is javíthat.

Hogy minek köszönhető mindez? A bőrünkön található nyomásra érzékeny receptorokat stimulálva csökken a stresszhormon szintje a szervezetben.

Így már több értelme van az ingyen ölelésnek is, igaz?

Forrás: Lifehack

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top