Életmód

8 csodás dolog történhet veled, ha abbahagyod a panaszkodást

Mind ismerjük azokat az embereket, akik mindenen panaszkodnak, sosem látják meg a jót semmiben, és azt hiszik, hogy ha kicsit is boldognak tűnnek, akkor összeomlik a világ körülöttük.

Nekem is vannak ilyen periódusaim, amikor még az sem jó, ami amúgy igen, és még az is büdös, ami amúgy rózsaillatú. Nem is azzal van a baj, ha bizonyos életszakaszokban, rossz napjaidon ilyen morgós, negatív, panaszkodós vagy, hanem inkább azzal, ha ez állandósul az életedben. Ha már reggeltől estig ezeket a tüneteket észleled magunkon, akkor itt az ideje, hogy elgondolkodj, hogyan tudnál változtatni a gondolkodásodon. Persze csak akkor, ha tényleg változni szeretnél, és nem akarod tovább fűrészelni a fát magad alatt a hozzáállásoddal, hanem inkább szeretnéd a legtöbbet kihozni az életedből.

Brenda Della Casa, a Cinderella Was A Liar című könyv írója szedte össze 8 pontban, hogy milyen csodálatos hatással lehet az életedre, ha pozitívra változtatod a látásmódodat és befejezed a negatívkodást.

1. Kevésbé leszel stresszes

Azokat a remekbe szabott negatív gondolatspriálokat kénytelen leszel magad mögött hagyni. Azt a fajtát, amikor például egy szakítás után azt mondogatod magadnak, hogy “nekem soha többé nem lesz senkim, és 80 évesen a macskáim fogják lerágni a lábujjaimat”. Vagy amikor abba a gondolatba bonyolódsz bele, hogy mert téged mindenki csak kihasznál és senki sem szeret. Már csak ezeknek a gondolatoknak a gondolatára is tiszta stressz lettem.

Észre sem veszed, de tucatnyi ilyen gondolatfoszlány fut át az agyadon minden nap, az viszont rajtad múlik, hogy mihez kezdesz velük: koncentrálsz rájuk, vagy keresel helyettük az adott szituációban valami jót, amire fókuszálhatsz. Mint például, hogy milyen jó, hogy az az ember nincs már melletted, akivel nem érezted jól magad.

2. Vonzóbbá válsz

A boldogtalan emberek nem annyira bájosak, lehet bármilyen jó a tested és szép az arcod, mégis, ha süt belőled a fájdalom és az elégedetlenség, akkor nem szívesen lesznek veled mások. Fárasztó mindig azt hallgatni, hogy panaszkodik valaki. Ahelyett, hogy azzal keresnéd a többiek figyelmét, hogy a téged sújtó balsorsot elemzed folyton, megtalálhatod magadban azt a rengeteg pozitív erőt, amiért szerethető vagy.

3. Rájössz, hogy az öröm örömet hoz magával

Egyszerű a képlet: ha arra koncentrálsz csak és kizárólag, hogy mi tesz boldogtalanná, akkor nem veszed észre magad körül azt a rengeteg dolgot, ami örömet szerezhetne neked. Zsörtölődve mászkálni annyit jelent, mintha agyban egy másik univerzumban sétálnál, ahol akkor is esik az eső, ha itt és most igazából süt a nap. Akik viszont jól érzik magukat, azok sokkal inkább képessé válnak arra, hogy a körülöttük lévő világot észleljék és meglássák benne a szépséget és örömet.

8 csodás dolog történhet veled, ha abbahagyod a panaszkodást

4. Sikeresebb leszel

A pozitív gondolkodás csak perspektíva kérdése. Ha ebből a pozitív kiindulópontból nézed az életet, akkor az eléd gördülő kihívásokat könnyebben kezeled. Nem tudnak beledöngölni a földbe a negatív kritikák, nem foglalkozol annyit mások véleményével és egyfajta nyugodt megértéssel veszed az akadályokat.

A pozitív látásmódú emberek úgy érzik, hogy ők irányítják a napjukat, érzelmeiket és idejüket. Ettől a kontrolltól más döntéseket hoznak, máshogy reagálnak, és jobban észreveszik, majd kihasználják a lehetőségeiket. Így lesznek sikeresebbek, mint negatív társaik, akik folyton túlterheltnek és tehetetlennek érzik magukat.

5. Sokkal érdekesebb életed lesz

Amint kiszemetelsz a gondolataid között – mintha nagytakarítást végeznél otthon –, felszabadul az agyad, több helyed lesz arra, hogy új élményeket, új embereket befogadj. Ez pedig magával hozza azt, hogy a beszélgetéseid izgalmasabbak és érdekesebbek lesznek, nem arról szólnak majd, hogy neked milyen rossz életed van. Egy egészen új világ tárul fel előtted.

6. Elmélyülnek a kapcsolataid

Amikor a boldogtalanságod ördögi körébe vagy beleragadva, akkor saját magadat tartod vissza attól, hogy az emberi kapcsolataid mélyek és jó minőségűek legyenek. Egyszerűen azért, mert nem vagy képes odafigyelni másra, érdeklődni mások iránt őszintén, annyira el vagy foglalva a fájdalmaddal. Ráadásul, mivel mindenben a rosszat látod, ezért más emberekben sem keresed a jót, így előbb-utóbb mindenkiben találsz valami kivetnivalót, amire moroghatsz. Negatív alapállásból nem lehet empatikusnak és jó barátnak lenni.

Ha pozitívra váltasz, akkor viszont megengeded a körülötted élőknek, hogy megmutassák, milyenek ők valójában, mert kinyílsz, befogadóképes leszel és kíváncsian állsz az emberekhez. Többé nem feltételezed a legrosszabb szándékot mindenkiről, mert kilépsz az “engem mindenki bántani akar” gondolatkörből.

7. Átveszed az irányítást

Sokan azt gondolják, hogy a pozitív gondolkodású emberek valamiféle hippik, akiknek egész nap mosoly játszik az arcán, és nagyjából nem csinálnak semmit, mert minek küzdeni, minden úgy jó, ahogy van. Pedig a pozitív emberekből válnak a legjobb vezetők, pont azért, mert képesek a jelenben lenni, odafigyelnek a körülöttük lévő világra és emberekre, jól ki tudják választani a legjobb munkatársakat és megragadják a lehetőségeket. Az életüket a saját kezükben tartják, mert tudják, hogy rajtuk múlik a saját boldogságuk.

8. Hosszabb és teljesebb életed lesz

A kutatások azt bizonyítják, hogy a boldog emberek tovább élnek. Logikus, hiszen ők igazán akarnak élni, örülnek minden napnak és megtöltik értelemmel az életüket. Mindez már megéri, hogy ez legyen a küldetésünk, hogy átformáljuk a saját gondolkodásunkat és örömmel éljük az életünket minden nap.

Olvass még többet a pozitív gondolkodásról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top