Életmód

Bókba bújtatott sértések, amikre inkább oda se figyelj

Az egyik legrosszabb érzés, amikor bókba bújtatott sértést kapunk a barátainktól. Azt a fajtát, amit csak utólag veszünk észre, hogy nem is úgy gondolta, és igazából épp az ellenkezőjét mondta.

A barátságban az őszinteség alapvető, ez egyértelmű, de csak addig a határig, amíg bele nem gázolunk vele a másik lelkébe. Ha pedig igazat mondunk, akkor sem szabadna becsomagolni bókba a sértéseket. Íme pár példa, hogy hogyan sértegetik egymást a barátok, szerintem sokan hallották már a környezetüktől ezeket a mondatokat.

1. “Deréktól felfelé szuperül nézel ki.”

Lehet ez a megjegyzés konstruktív, talán csak egy divatkatasztrófától akar megvédeni ez a bizonyos barát. Csakhogy egy ilyen mondat elveheti az önbizalmadat, a magadba és a saját ízlésedbe vetett hitet, úgyhogy nehogy higgy neki.

2. “Az Instagramon mindig olyan szép vagy.”

Szuper hír, hogy a filterek ragyogóvá tesznek, de úgy tűnik, a valóságban egész máshogy festesz. Szemtől szembe valahogy nem jön át az a báj, ami az Instagramon olyan jól tetten érhető.

Bókba bújtatott sértések, amikre inkább oda se figyelj

3. “Nem gondoltam volna, hogy megkapod ezt a munkát, gratulálok.”

Ez annyit jelent, hogy sokkal kevesebbre vagy képes szerinte, mint amennyit ez a munka megkíván, és teljesen alkalmatlannak tart az elvégzésére. Milyen kedves.

4. “Olyan független vagy, nem csoda, hogy még nem találtál párt magadnak.”

Valószínűleg ez a mondat az, amit az ambiciózus nők leginkább utálnak hallani az összes mondat közül. Elvileg bóknak indul, hiszen a függetlenség jó dolog, de gyakorlatilag azt mondja, hogy ha ennyire jól gondoskodsz magadról, akkor örökre szingli maradsz. Mintha a függetlenséged a vonzóságod kárára menne.

Bókba bújtatott sértések, amikre inkább oda se figyelj

5. “Csodállak, hogy téged ennyire nem érdekel mások véleménye.”

Úgy tűnik, mintha dicsérné a – szerinte – nemtörődöm hozzáállásodat, de közben igazából azt mondja, hogy úgy viselkedsz, mint egy különc. És a különc szót itt nem jó értelemben kell venni.

6. “Bárcsak én is olyan nyugodt tudnék lenni, mint te, amikor ilyen felfordulás van körülötted.”

Fordítás: “Ennek a lakásnak az állapota nem felel meg az én tisztasági igényeimnek. Nem tudom, hogy bírod ki ilyen kupiban és koszban.”

Bókba bújtatott sértések, amikre inkább oda se figyelj

7. “Bárcsak én is élhetnék ilyen felelőtlenül.”

Általában ezt a mondatot azoknak mondják, akik még a szüleikkel laknak, vagy akiknek még nincsenek gyerekeik. Kétségtelen, hogy gyerek- és rezsimentesen sokkal stresszmentesebb lehet az élet, de ez még nem azt jelenti, hogy ez az ember teljesen felelőtlen. Önhitt és passzív-agresszív beszólás.

8. “Annyival frissebbnek és fiatalabbnak nézel ki sminkben.”

Tehát ha nem viselsz épp sminket, akkor elgyötört és öreg vagy. Ebben a mondatban mintha egy leheletnyi ítélet lenne csempészve, de reménykedjünk, hogy nem gondolja komolyan.

Bókba bújtatott sértések, amikre inkább oda se figyelj

Olvass még többet a barátságról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top