Életmód

5 egyszerű diétás tipp attól, akinek már sikerült a nagy fogyás

Vak Vagány bloggerünk korábban megosztotta nagy fogyásának történetét az NLCafé olvasóival, így hiteles tanácsadó diétázásban. Niki öt tippje.

Ne koplalj!

A létező legnagyobb baklövést azzal követheted el, hogyha koplalásba fogsz. Elviseled egész nap a mardosó kínzó éhséget, ami az idegeidet is komolyan megviseli. A rosszullétig hajszolod magad, miközben némi gyümölcsöt engedsz le a torkodon, figyelmen kívül hagyva azt a tényt, hogy mivel a szervezeted étel után kiált, így a fruktóz minden egyes miligramját el fogja tárolni – kitalálhatod, miben: zsírban. Így bár lehet, hogy vizet, no meg izmot szépen veszítesz önkínzásoddal, valójában a makacs zsírpárnákkal továbbra is együtt kell élned

Egyél sokszor keveset!

Ezt a mondást, annak idején, amikor diétáztam, nagyon szerettem. Abszolút fogalmatlan voltam a témában, így napi ötször ettem kevéske kiflit, süteményt, csokit, és kekszet. Persze én voltam a legjobban meglepve, hogy a mérleg nyelve meg sem moccan. Vajon miért is? Mert nem mindegy, hogy milyen minőségben és mennyiségben töltöd ki a napi ötszöri táplálkozási időd. A hagyományosan tízórainak és uzsonnának nevezett második és negyedik étkezésre a legjobb választás némi gyümölcs, zöldség, fehérje. A Rákóczi túrós, bár van benne túró mint proteinforrás, mazsola a gyümölcs képviselőjeként, mégsem alkalmas kis étkezésnek, bár a próbálkozás nem volt rossz… Fogyassz minél több fehérjét, zöldséget – ezekkel sohasem lőhetsz mellé!

Niki
Niki

Hagyd el az egyszerű szénhidrátokat!

Nem azt írtam, hogy hagyd el a szénhidrátokat, mivel a minőségi, hosszan felszívódó összetett szénhidrátokra megfelelő időben és mennyiségben szüksége van a szervezetednek. De az egyszerű, a vércukorszintet gyorsan megdobó anyagokat jobb elfelejtened. Hogy mik ezek? Az egyszerű szénhidrátok családjának két legismertebb tagja a cukor és a liszt. Mindkettőből a fehér fajtára gondolok, bár a melaszozott barna cukor is ide tartozik, valamint a színesített, ám teljes őrléshez köze sincs lisztek is. Felejtsd el őket.

Kezdj el mozogni!

A statisztika igaz, a sikeres diéta 70%-ban az étrenden múlik. A fennmaradó 30%, azonban a mozgásról szól. A testedzés bármelyik formájával kezdheted, de talán a legideálisabb súlyzós vagy saját testsúlyos gyakorlatok kombinálása némi aerob, esetleg kardio tevékenységgel. Eleinte a séta is megteszi, a lényeg, hogy új szokásként épüljön be az életedbe!

Ne kúrában, hanem életmódváltásban gondolkodj!

A fogyókúra szó már önmagában elárulja, hogy mire számíthatsz a jövőben: ideiglenes siker, aztán a kúra végeztével, visszatérve a régi, rossz szokásokhoz, minden kezdődik előröl. A célod új szokások kialakítása legyen, s teljes életmódváltás, ami után minden sokkal könnyebb lesz, s nem kell attól rettegned, hogy ha végre újra be tudod gombolni a nadrágod, akkor pár hét múlva kezdhetsz mindent előröl… Hiszen a mozgásnak, az új, egészséges étkezési szokásaidnak hála, tartani tudod majd a formádat!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top