Életmód

4 út, hogy csökkentsük az ülőmunka káros hatásait

Azt eddig is tudtuk, hogy az ülőmunka káros, de most végre megtudjuk azt is, hogyan csökkenthetjük ezeket a hatásokat.

Kutatók bebizonyították, hogy az ülőmunka olyan betegségek kialakulásához vezethet, mint a szív- és érrendszeri megbetegedések, 2-es típusú cukorbetegség, elhízás vagy rák. De a modern életben nehéz megoldani, hogy ne üljünk túl sokat, főleg ha olyan munkát végzünk.

Mit tehetünk mégis az ellen, hogy nálunk is jelentkezzenek ezek a betegségek?

X út, hogy csökkentsük az ülőmunka káros hatásait

Sétáljunk 10 percet
Kutatások bizonyították, hogy 10 perc séta, ami közel 1000 lépésből áll, visszaállítja az egészséges véráramlást és érrendszeri funkciókat.

Rendszeresen álljunk fel
Minden fél órában 5 percet kellene állnunk ahhoz, hogy javuljon a testünk vércukorszint-szabályozása.

Ellenőrizzük, mennyit mozgunk egy nap
Itt az ideje, hogy beszerezzünk egy lépésszámlálót. Vagy vegyünk egy ilyen szerkezetet, vagy akár a telefonunkra is letölthetjük, a lényeg az, hogy legalább 5000, de jobb esetben 10000 lépést tegyünk meg naponta.

Rendes testhelyzetben üljünk egész nap
Ha már ülünk, akkor legalább arra figyeljünk, hogy a megfelelő, fiziológiailag legjobb testhelyzetben tegyük ezt. Egyenes háttal, talpak a földön, könyökök leginkább a kartámaszon helyezkedjenek el.
Esetleg azt is megtehetjük, hogy kipárnázzuk a székünket úgy, hogy az a gerincünket is egészséges helyzetben tartsa, a videóban látható módon.

Olvass tovább ülőmunka témában!

Care2

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top