Életmód

Így gondoskodjunk házi kedvenceinkről a téli hidegben

A téli hidegben a háziállatok is plusz odafigyelést és gondoskodást igényelnek.

Gondoskodjunk az állatok itatásáról, figyeljünk a befagyott itatótálkákra, a sómarások ellen testápolóval kenjük be a kutyák talpát, és a kutyaruha sem megvetendő, kóbor állathoz pedig azonnali segítséget kell hívni, biztos helyre kell szállítani – mondta az InfoRádiónak Seress Zoltán, az Orpheusz Állatvédő Egyesület vezetője. 

Így gondoskodjunk házikedvenceinkről a téli hidegben

Mik azok a dolgok, amikre különösen figyelni kell a háziállatokkal kapcsolatban télen?

  • Hóesésnél és nagy mínuszokban az udvarokon tartott házi kedvenceket lehetőleg energiában dúsabb tápanyagokkal kell ellátni. Akár naponta két kisebb adaggal is táplálhatjuk őket.
  • A befagyott itatótálat naponta kétszer-háromszor friss langyos vízzel pótoljuk.
  • Fontos, hogy az udvari kutyák bekuckózásra alkalmas helyen legyenek tartva, ilyenkor érdemes kinyitni a kazánházat vagy a garázst, hogy be tudjanak húzódni a nagy hideg elől.
  • A lakásban tartott kutyák sétáltatásánál fontos tudni, hogy az utcára levitt házi kedvencek talpát a hó és jég ellen kiszórt só kimarja. Ilyenkor ne ott sétáltassuk őket, ahol rendszerint szoktuk, hanem ha lehet, akkor inkább füves, hóval borított területekre vigyük őket. De be lehet kenni a tappancsát olyan zsíros testápoló krémekkel is, amelyek megvédik a marástól az állat bőrfelületét. 
  • A lakásban tartott állatokat sűrűbben fürdetik, de a kutyák szőrén olyan faggyúréteg található, amely megvédi őket a hideg széltől és a mínuszoktól. Az udvarokon tartott állatokat ilyenkor semmiképpen ne fürdessük meg, a lakásban tartott állatokat pedig lássuk el kutyaruhával, nehogy megfázzanak.

További hasznos cikkek a téli állatgondozásról az NLCafén:

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top