Életmód

2016 a haverkodó robotok és a virtuális valóság éve

Év elején minden a nagy jövendölésekről szól, ez pedig kimondottan igaz a technológia világában. Lássuk, mik a trendek a kütyük és a digitális eszközök esetében.

Azért is esedékes ez az előretekintés, mert két nap múlva startol a Las Vegas-i Consumer Electronics Show, vagyis a CES. Minden évben itt mutatják be a gyártók azokat a fejlesztéseiket, amelyekben a legtöbb potenciált látják. Jellemzően ezen a szakvásáron megjelenő termékek uralják majd az év végi ajándékvásárlási listákat is, ezért érdemes odafigyelni az itt feltűnő újdonságokra. Persze a fejlesztők nemcsak ezeken dolgoznak, ezért mostani összeállításunkba olyan technológiákat is bevettünk, amelyek nem feltétlenül a szórakoztatóipari megoldások közül érkeznek.

Haverom a telefonom

Egyelőre még nem kell arra számítanunk, hogy megelevenednek a sci-fi filmek gyilkos robotjai, és átveszik felettünk az uralmat, az azonban már egy életszerűbb lehetőség, hogy egyre többet fogjuk használni az Apple Sirijéhez hasonló virtuális asszisztenseket. Természetesen a konkurencia sem alszik, így a Microsoft Cortana nevű eszköze, az Amazon Alexája, illetve a Google nemes egyszerűséggel csak Google Now-nak nevezett szolgáltatása egyre nagyobb szerepet kap majd a közeli jövőben.

Ez többek közt annak is köszönhető, hogy tavaly olyan fejlesztések jelentek meg, amelyek sokkal hatékonyabbá teszik a mesterséges intelligenciákat működtető algoritmusokat, amelynek eredményeként pontosabb működés várható a virtuális asszisztensektől. Ennél is fontosabb azonban, hogy a technológiai nagyvállalatok elkezdték megszilárdítani az okos otthonok és eszközök alapzatát, így már tényleg nincs messze az a pillanat, amikor hangvezérléssel utasíthatjuk majd a kávéfőzőnket a reggeli fekete elkészítésére. Ezen felül persze még számos területen számíthatunk majd a mesterséges intelligencia megjelenésére az autótól az irodáig. Mindeközben a mesterséges intelligencia a világ országait vezető állam- és kormányfők számára is fontos segítséget nyújtanak majd, ugyanis az olyan eszközök, mint például az IBM Watsonja, könnyedén képesek lesznek elemezni az interneten (nyilvánosan) zajló beszélgetéseket a Föld különböző részein, amelyekből fontos adatokat és konkrét információkat lesznek képesek leszűrni (például, hogy hol van szükség több tiszta ivóvízre, élelmiszerre, vagy hol várható a következő járvány kitörése).

Tévé a tejesdobozon

Itt most nem az okostelefoni értelemben vett intelligenciáról van szó, hanem olyan anyagokról, amelyek gondos mérnöki tervezés eredményeként új típusú felhasználást tesznek lehetővé. Ilyen például a grafén, amely a szén egy olyan speciális formája, amelyben az atomok hatszögeket formázó rétegekben helyezkednek el. A grafén emiatt százszor erősebb, mint az acél, azonban jóval könnyebb nála, ráadásul elektromos vezetőképessége is rendkívül jó. Az ilyen és ehhez hasonló anyagok elterjedése pedig teljesen át fogja alakítani azoknak az eszközöknek a megjelenését, amelyeket ma napi szinten használunk. Ilyenek például az okostelefonokban használt műanyag és üveg komponensek, illetve a kijelzők. Utóbbi terület szenzációját már a CES előtt robbantotta a gyártó: az LG olyan tévét mutatott be, amelynek képernyőjét egyszerűen összetekerhetjük, mint egy plakátot. Nincs már messze a sci-fikből ismert, animációkat vagy épp tévéadást sugárzó tejesdobozok kora sem.

 Szólj a kávéfőzőnek!

Az okostelefonok után a következő nagy durranást a “dolgok internete”, vagyis az Internet of Things jelentette tavaly. Ez nagyon leegyszerűsítve annyit tesz, hogy mindenféle eszközbe – a gázórától a repülőgépig – szenzorokat zsúfolunk, és az így nyert adatok elemzésével hatékonyabbá tesszük azok működését, illetve saját mindennapi életünket is. Az előrejelzések szerint 2016 ez utóbbi területnek fog igazán kedvezni, ugyanis megjelennek majd azok a mindennapi használati tárgyak, amelyek képesek adatokat gyűjteni a felhasználói szokásainkról, majd ezek elemzésével kényelmesebb, praktikusabb vagy épp olcsóbb működést tesznek lehetővé. A lehetőségek tárháza végtelen, az intelligens lábtörlőtől a kávéscsészén át az internetre kapcsolt virágcserépig szinte bármi lehetséges. Ezek az eszközök aztán wifin vagy Bluetooth kapcsolaton keresztül kommunikálnak majd velünk (vagyis táblagépünkkel vagy telefonunkkal), hogy mindig pontosan tudjuk, melyik virágot kell megöntözni, mennyi koffeint fogyasztottunk aznap, vagy épp azt, hogy melyik élelmiszer romlik meg hamarosan a hűtőszekrényben.

Robotok, robotok mindenfelé

Bár a Csillagok háborúja – Az ébredő erő miatt mostanság leginkább a kis guruló BB-8 jut mindenkinek eszébe a robot szó hallatán, idén végre elérhetővé válik a JIBO nevű személyi asszisztens, ez a jópofa külsejű kis robot, amelyet Dr. Cynthia Breazeal fejlesztett ki. JIBO leginkább a már feljebb említett mesterséges intelligencián alapuló eszközökhöz hasonlít, azzal a különbséggel, hogy nem csak szoftverként létezik. A bumfordi kis robot képes felolvasni az üzeneteinket, hangvezérléssel megkérhetjük, hogy rendeljen vacsorát, vagy épp olvasson mesét a gyereknek. Emellett kameraként és videotelefonként is képes üzemelni, nem beszélve az okosotthonok megannyi funkciójának kihasználásáról.

JIBO mellett az idei év másik nagy sztárja Pepper, a humanoid robot lehet. Ez a több mint egy méter magas robot egyelőre inkább játék, mint komolyan használható eszköz, de az tény, hogy egy géphez képest hihetetlenül emberi kommunikációra képes, miután a szemeit helyettesítő HD-kamerák és a füleit helyettesítő mikrofonok segítségével képes az érzelmi állapotok felismerésére és ezek alapján kommunikál az egyes emberekkel.

Köszönj szépen, Pepper! (Fotó: Tumblr.com)
Köszönj szépen, Pepper! (Fotó: Tumblr)

A fenti két robot mellett számtalan háztartási, kommunikáció és oktatási funkcióval ellátott robot jelenhet meg az év során, jó lesz rájuk is odafigyelni.

Ölhet-e az okosautó?

Önvezető autó már létezik, azonban a technológia egyelőre kihívásokkal küzd. A szenzorok, egyre pontosabb helymeghatározó eszközök és mesterséges intelligencia segítségével mozgó autók terén még számos kérdésre választ kell találnunk (például, hogy megölheti-e egy ilyen autó a vezetőjét, ha ezzel több ember halálát akadályozza meg), az azonban biztos, hogy már idén is jóval közelebbi digitális kapcsolatba kerülünk majd a járműveinkkel, mint valaha. Az autógyártók már felfigyeltek erre a trendre és egyre-másra jelennek meg olyan szoftverek és alkalmazások, amelyekkel a kocsink teljesítményét figyelhetjük és optimalizálhatjuk. De izgatottan várjuk az autóipar és a szoftvercégek egyre szorosabb együttműködését is, amelynek gyümölcseit szinte biztosan viszontlátjuk majd az idei autós szakvásárokon.

Autópályán, a kormány érintése nélkül - az önvezető autó már valóság (Fotó: Tumblr)
Autópályán, a kormány érintése nélkül – az önvezető autó már valóság (Fotó: Tumblr)

Ennek egyik legszebb példáját már a mostani CES során bemutathatják: az egyik autógyártó olyan elektromos járművet fejlesztett ki, amelynek töltéséhez nincs szükség kábelekre vagy speciális töltőcsonkokra: elég egy speciális lapot beépíteni a parkolóhelyekre és így a megfelelő helyre betolatva már indul is a vezeték nélküli töltés. George Jetson meg csak irigykedhet a buborékautójával.  

Kilépnek a játékok a képernyőről

Eljött végre a hús-vér embert a digitális világba kalauzoló sisakok és szoftverek ideje. A virtuális valóság technológiája már évtizedekkel ezelőtt izgatta az embereket, azonban a számítógépek fejlettsége nem tette lehetővé az igazán ütős megoldások létrehozását. Egészen mostanáig. Az olyan eszközök megérkezésével, mint a például az Oculus Rift, ma már nem tűnik elképzelhetetlennek egy olyan digitális álomvilág létrehozása, amelyet valóságosnak érzékelünk.

Aki ebben kételkedne, az nézze meg az alábbi videót, amelyena  Microsoft HoloLens nevű megoldása látható, működés közben.

Ti milyen technológiát vártok a legjobban?

További cikkek digitális technológiáról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top