Életmód

10 magyar nő, akitől 2015-ben elakadt a szavam

Világcsúcsot úszó bajnok, a jogaiért harcoló magyar ápolónő és az agyi keringést kutató nő – csak három azok közül a magyar nők közül, akikre 2015-ben nagyon figyeltünk.

Hosszú Katinka

“Soha senki nem úszott ennél gyorsabban. Ez olyan dolog, ami talán a legnagyobb megelégedést jelentheti egy versenyzőnek” – mondta Hosszú Katinka a Magyar Úszószövetségnek, miután a  kazanyi vizes világbajnokságon 200 méter vegyesen úgy védte meg világbajnoki címét, hogy életében először úszott világrekordot 50 méteres medencében.

Scheibli Zsuzsa

Tavasszal megkerestük az ország kedvenc tanárát, a győztes az Aquincum Angol–Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola tanára, Scheibli Zsuzsa lett. “Zsuzsa már akkor belopta magát a szívembe, amikor a még óvodás kislányommal ellátogattunk az iskolába egy felmérőre, hogy kiderüljön, ajánlják-e a gyereknek a két tannyelvű oktatást. Ő ott Zsuzsa nénihez került, és a tízperces játékos beszélgetés után úgy jött ki az osztályból, hogy búcsúzóul kedvesen, szeretettel megölelték egymást. Már akkor eldöntöttem, hogy csakis hozzá kerülhet a lányom. Szerencsére ez így is történt, és azóta is tart a lelkesedés, mindkét részről” – kezdi levelét az édesanya, aki részletesen leírja, hogyan igyekszik Zsuzsa néni játékosan, de mégis komolyan közel hozni a gyerekekhez a tananyagot

Scheibli Zsuzsa
Scheibli Zsuzsa

 Liza, a rókatündér

Igaz, fiktív karakter, de Balsai Móni alakításában imádtam Lizát. “Sok ponton egyezek vele. Sok esetben például én is ugyanolyan naiv hülyeséggel tudok hozzáállni a dolgokhoz és emberekhez, mint ő. Szeretek hinni a dolgokban, és ez szakmailag és a magánéletben is igaz rám. Gyakran kerülök hülye helyzetekbe, mert nem tudok nemet mondani” – mondta a színésznő az NLCafénak.

Stollár Fanny és Gálfi Dalma

A wimbledoni nyílt teniszbajnokság női páros versenyében két 16 éves magyar lány győzött a juniorok között idén júliusban: Stollár Fanny és Gálfi Dalma. Sporttörténelmet írtak, ugyanis először nyert olyan páros Grand Slam-tornát, amelynek mindkét tagja magyar. “Még nagyon fiatalok vagyunk, minden azon múlik, mi történik a jövőben. Sok minden a most következő években dől el. Az biztos, hogy ha megelégszünk ennyivel, mint amit már elértünk, akkor mi is örök ígéretek maradunk” – mondta Stollár Fanny.

Stollár Fanny és Gálfi Dalma
Stollár Fanny és Gálfi Dalma

Sándor Mária

Éppen nemrég írtunk róla, hogy nincs munkája Sándor Máriának, annak a nővérnek, aki elsőként húzott fekete ruhát, hogy tiltakozzon az egészségügyi dolgozók helyzete ellen és nyilatkozott is a sajtónak a munkáját érintő állapotokról. Nemrégiben még meg is bírságolták, amit közmunkával egyenlít majd ki.

Itt az első interjú, amiben Sándor Mária a magyar egészségügyi dolgozók lehetetlen helyzetéről beszél.

magyar nő, akitől 2015-ben elakadt a szavam

Katona Jánosné Aranka

Megkerestük az olvasók ajánlása és szavazati alapján az ország kedvenc ápolóját, aki a Soproni Gyógyközpont Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály Intenzív Részlegének főnővére lett.

“Amit most kaptam, nemcsak az én elismerésem, hanem a közösségem, a városom érdeme. Valamint minden egészségügyi dolgozó érdeme és azoké az embereké, akik mellettünk állnak. Egyedül nem lennék erre képes, kell mögém a csapatom és a családom. Az életem összhangja, így a hivatásom is velük teljes. Szép szakma a miénk.”

Katona Jánosné Aranka
Katona Jánosné Aranka

Zsohár Zsuzsanna és a Migration Aid

A menekültek problémáival foglalkozó Migration Aid, és a szóvivőjük, Zsohár Zsuzsa óriási segítséget nyújtottak a Magyarországon rekedt menekült családoknak.

Dr. Farkas Eszter és dr. Kóspál Ágnes

Idén Dr. Farkas Eszter agyikeringés-kutatónak és dr. Kóspál Ágnes csillagásznak ítélték az “L’Oréal – UNESCO A nőkért és a tudományért” 4 000 000 Ft összdíjazású elismerését. Dr. Farkas Eszter agyikeringés-kutató az agyvérzést követő, az agyban hullámszerűen fellépő, és akár a kezdeti sérülés súlyosbodását is eredményező vérhiány okait kutatja. Kutatásának célja, hogy a jövőben lerövidíthető legyen a hosszú hónapokon át tartó rehabilitáció, amely során a betegek újra tanulnak járni és beszélni, így jelentősen javulhatna a betegek és a családtagok életminősége.

Dr. Farkas Eszter
Dr. Farkas Eszter

Dr. Kóspál Ágnes csillagász a napjainkban születő csillagok és bolygók keletkezési folyamatát kutatja, amelyből többek között arra is következtethetünk, hogyan született meg 4,6 milliárd évvel ezelőtt a Naprendszer. A kutatónak a csillagokat körülvevő por- és gázkorongokkal kapcsolatos eredményei olyan modern műszerek és távcsövek megalkotását ihletik, amelyek előmozdíthatják a csillagászat további fejlődését, és amelyek akár átírhatják azt is, amit az égboltról a mai nap tudunk.

Dr. Kóspál Ágnes
Dr. Kóspál Ágnes
Nektek kik voltak a magyar hősnők 2015-ben? Írjátok meg kommentben!
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top