Életmód

Normális nyugdíjat szeretnél? – ennyit tegyél félre!

Azt már a legtöbben sejtik a fiatalabb generáció tagjai közül is, hogy idős korukra az állami nyugdíjuk valószínűleg túl szerény lesz ahhoz, hogy kényelmesen megéljenek belőle, tehát valamilyen módon ki kell majd azt egészíteniük. Ezt a pótolgatást ráadásul már jóval a nyugdíjas évek előtt el kell kezdeni. De mennyit is kell félretenni? Erre próbálunk most választ adni.

Hogy kiszámíthasd, mennyi pénzt kell havonta félretenned ahhoz már most, hogy nyugdíjasként majd kényelmesen élhess, először is azt kell meghatároznod, mi az az összeg, amivel az aktív évek után elégedett lennél? Mondjuk 200 ezer forint? Egy csendesebb életet élő nyugdíjasnak ez ma viszonylag fair ajánlatnak látszik, úgyhogy vegyük ezt számítási alapnak. 200 ezer forintból már ki lehet jönni, és ha takarékos vagy, még az unokáknak is félretehetsz belőle. Nem állítjuk, hogy ez már tisztes elismerése az munkával eltöltött éveidnek, de a realitás az, hogy hazánkban 200 ezer forinttal a legtöbb nyugdíjas már boldogan kiegyezne.

Normális nyugdíjat szeretnél? – ennyit tegyél félre!

Ezen kívül még egy fontos dologtól függ, hogy mennyit kell spórolnod: hogy mikor mész majd nyugdíjba. Ha most 30 év körüli vagy és a havi nettó bejelentett munkabéred 150 ezer forint körül alakul, az azt jelenti, hogy nagyjából 70 ezer forintos nyugdíjjal a zsebedben vonulhatsz vissza a jól megérdemelt pihenésre az aktív munka világától – az aktuális szabályok szerint. Ennyi pénz azonban inkább csak az állandó stressz fenntartásához elég, hiszen folyton élére kell állítanod majd a forintokat ahhoz, hogy a minimális létigényeid kielégíthesd. Lássuk tehát, hogy teremtheted elő azt a bizonyos extra 130 ezer forintot ahhoz, hogy idős éveidet ne nélkülözéssel kelljen töltened!

Ennyit kell a sublótfiókba rakni havonta

Mivel a nyugdíj számításához meglehetősen sok, változó tényezővel kell kalkulálni, ezért csak hozzávetőleges számokat tudunk most mutatni neked. Ahhoz, hogy fillérre pontosan megtudd, mennyit is kell félretenned, legjobb, ha besétálsz egy nyugdíj-előtakarékossággal vagy hasonló öngondoskodási lehetőségekkel foglalkozó szakemberhez, és együtt készítetek el egy kalkulációt.
A fentieket figyelembe véve tegyük fel, hogy életed egyik legszebb korszakában jársz, és éppen 33 éves vagy. Ez azt jelenti, hogy nagyjából 30 év van még hátra a nyugdíjig a jelenlegi szabályok alapján – ami persze három évtized alatt még sokat változhat. Ha azt szeretnéd, hogy a nyugdíjas éveid alatt még 15 évig legyen havi 200 000 ezer forintod, akkor ez azt jelenti, hogy amikor visszavonulsz 130 000 x 12 x 15 azaz 23 millió 400 ezer forintnyi megtakarítással kell rendelkezned. (Azért 15 évet számoltunk, mert nagyjából ennyi az az idő, amit ma hazánkban nyugdíjasként eltölt egy ember.) Vagyis 30 éven át évi 780 ezer forintot, tehát havi 65 ezret kell félretenned. Ez bizony nem kevés egy 150 ezres fizetés mellett.

Támogat az állam, ha félreteszel

Jó hír viszont, hogy ez az összeg – amivel kapcsolatban ismét hangsúlyozzuk, hogy csak hozzávetőleges, és csupán arra alkalmas, hogy nagyságrendileg érzékeltesse, mekkora megtakarítás szükséges – abban az esetben érvényes, ha ezt a pénzt a sublótfiókban kuporgatod össze. Ennél szerencsére sokkal jobb módszerek is vannak: például a tudatos nyugdíj-előtakarékosságot az állam is honorálja adókedvezménnyel. Három olyan öngondoskodási forma is létezik jelenleg a nyugdíjjal kapcsolatban, ahol adókedvezménnyel lehet élni – és aki akarja, ezt a hármat akár egyszerre is igénybe veheti. Az önkéntes nyugdíjpénztárról, a nyugdíj-előtakarékosságról és a nyugdíjbiztosításról van szó. Az önkéntes nyugdíjpénztári befizetések után legfeljebb 150 ezer, a nyugdíj-előtakarékossági számlára történő befizetések után legfeljebb 100 ezer (aki 2020. január 1. előtt éri el az öregségi nyugdíjkorhatárt, annak 130 ezer), a nyugdíjbiztosítás díja után pedig legfeljebb 130 ezer forint adókedvezmény vehető igényben évenként, összesen pedig maximum 280 ezer forintot írhatsz le az adóból évente ezekkel a megtakarítási formákkal, ha többfélét is fizetsz közülük egyszerre.

Normális nyugdíjat szeretnél? – ennyit tegyél félre!

Máshogy is nyerhetsz

Egyrészt tehát a havonta félreteendő összeget csökkentheted adó adókedvezmény összegével, másrészt a fenti megtakarítási formák kamatoznak is, sőt egyéb hozamot is adhatnak – például a nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) kifejezetten olyan öngondoskodási lehetőség, amelyhez egy kis üzleti véna is szükséges, hiszen ebben az esetben a számlára befizetett összegből különféle befektetési jegyeket, részvényeket és állampapírokat vásárolhatsz, amelyek az aktuális teljesítményük szerint hozamot hoznak. Attól függően, hogy milyen kockázati besorolású papírokba fektetsz, egészen magas is lehet a nyereséged belőlük. Arra viszont érdemes odafigyelni, hogy ez a nyereség csak akkor adómentes, ha számlán tartott megtakarítás kifizetésekor már nyugdíjas vagy, és már legalább 10 éve él ez a számlád.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top