Életmód

“Megszültem otthon, és a nagyanyám vágta el a köldökzsinórt”

"Jézusom, te el mersz oda menni?" – tették fel a kérdést többen is, amikor mondtam, hogy Angolába utazom. Egészen pontosan nem tudtam, hogy mi vár rám, utólag tudom, erre felkészülni nem lehet. Látni azt, hogy milyen nőnek, anyának vagy éppen gyereknek lenni egy afrikai országban, ahol százból 17 gyerek meghal ötéves kora előtt, szívszaggató volt. Találkoztunk olyan anyukával is, aki otthon szült, és saját nagyanyja vágta el a köldökzsinórt, és ez ott egyáltalán nem ritka jelenség.
  •  A Pampers és az UNICEF “1 csomag = 1 védőoltás” kampányának keretében utaztam Angolába a kampány arcával, Ördög Nórával.

“Ki az, aki szokott vigyázni a kistestvérére?” – kérdezem a tolmácsunk segítségével a helyi gyerekeket Angola fővárosától nem messze, Barrio Belo Montében. Szinte mindenki felteszi a kezét, nem úgy, amikor arról kérdezem őket, hogy ki az, aki be van oltva. Hogy el tudjátok képzelni, pontosan hol is jártam, mutatok néhány fotót. Egy egészségnapra érkeztünk. Évente négyszer jönnek ide el az orvosok, vagy inkább speciálisan kiképzett nővérek. A legtöbb embernek csak az egészségnapon van lehetősége valamilyen orvosi ellátásra, vagy éppen terhes kismamáknak konzultációra.

angola
angola
angola
angola
angola

A gyerekek nagyon kíváncsiak voltak ránk: körbeálltak, simogatták a hajunkat és a bőrünket; egy pici baba sírva fakadt, mert sosem látott még nem fekete bőrű embert. Szerették volna, hogy fényképezzük le őket, lehetőleg minél többen kerüljenek egy képre. Nem panaszkodtak, nem szomorkodtak, pedig bennünket mellbe vágott, hogy milyen körülmények között élnek. Egy angolai gyerek napirendje nagyjából úgy néz ki, hogy korán felkel, ellátja a ház körüli teendőket, elmegy iskolába, ott van 11-ig, aztán vigyáz a testvéreire vagy dolgozik, például zöldséget árul. Nincs videojáték, okostelefon, se hamburger…

Fotó: Dobó Andrea
Fotó: Dobó Andrea
Fotó: Jámbor Eszter
Fotó: Jámbor Eszter
angola

A tömegben találkoztunk a 19 éves Alegríával, akinek van már egy másfél éves kisgyereke, és direkt azért jött el az orvosokhoz, hogy megnézzék, minden rendben van-e vele, a fiatal lány ugyanis terhes, és nem akarja, hogy baja essen a babájának. Oltásért jött.

Alegría és Ördög Nóra
Alegría és Ördög Nóra
angola

Alegría elhívott bennünket a házukba: az első babáját itt szülte meg a padlón, a nagyanyja volt éppen otthon, így ő vágta el a köldökzsinórt. Angolában a nők fele otthon szül, a képeken láthatjátok, milyen körülmények között.

Az anyai és újszülöttkori tetanusz számos családot érint a világ legszegényebb részein, és olyan esetekben fordul elő, amikor az újszülött bizonyos nem higiénikus és egészségre káros szülészeti eljárások következtében fertőződik meg, például a köldökzsinórt nem steril eszközzel vágják el. Amint az újszülött tetanusszal fertőződött, gyógyulásra nincs lehetőség, a fertőző betegség évente 49 000 kisbaba életét követeli, ami azt jelenti, hogy minden 11. percben meghal egy csecsemő.
 
Alegría és a családja
Alegría és a családja

A legmegrázóbb dolog, ami Angolában történt velünk, éppen egy kórházban esett meg. Azt a hangot sohasem fogjuk elfelejteni… Elmentünk a Viana megyei kórházba, hogy lássuk, milyen az, amikor a nők kontrolláltabb körülmények között szülnek, mint otthon. Ez itt a szülőszoba:

angola

Aki olyan szerencsés, hogy ideáig eljut – alig van tömegközlekedés, sokan több órát gyalogolnak a kórházig –, a saját ruhájában megszül, majd hat óra elteltével a babájával együtt hazasétál.

Pár órás ikrek
Pár órás ikrek
Ilyen egy kórterem
Ilyen egy kórterem

Egy ultrahang van, de csak akkor használják, ha nagyon-nagyon fontos. A kórtermekben szivacsos ágyakon fekszenek a kismamák össze-vissza. Elmentem volna mosdóba is, de riadtan csuktam vissza az ajtót. A folyosó végéről furcsa hangot hallunk, mintha valami rituális ének lenne. Ahogy egyre közelebb érünk, rájövünk, hogy egy anyuka keserű sírása az. Aztán szembejön velünk zokogva, kezében kis ruhák. A babája meghalt. 20 perccel később újra halljuk a szívbemarkoló sírást, de ezúttal egy másik édesanya vesztette el a gyerekét.

A Pampers és az UNICEF tíz éve tartó összefogásának egyetlen kívánsága van: a világon mindenütt felszámolni az anyai és újszülöttkori tetanuszt. A szülők támogatásának köszönhetően a Pampers és az UNICEF “1 csomag = 1 védőoltás” kampányának kezdete óta hozzávetőleg 500 000 újszülött csecsemő életét sikerült megmenteni. Az eltelt évtized alatt összesen 300 millió védőoltást juttattak a rászoruló országokba, ami azt jelenti, hogy másodpercenként egy védőoltás jutott el egy édesanyához és kisbabájához.
 
Jobbra a 24 éves Maria, a negyedik gyermekét várja, 10 éveen szülte az elsőt
Jobbra a 24 éves Maria a negyedik gyermekét várja, 10 évesen szülte az elsőt

Nézzétek meg az exkluzív videón Ördög Nórát, aki Pampers és az UNICEF “1 csomag = 1 védőoltás” kampányának magyarországi nagyköveteként Angola egyik utcáján beszél arról, miért fontos az összefogás a tetanusz ellen!

 

Ha még többet szeretnél olvasni az angolai utazásunkról, olvasd el ezt a blogot is!
 

Még több cikk Angoláról és Ördög Nóráról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top