Életmód

Ezeket edd, hogy okosodj

Így lehetsz okosabb, mint gondolnád!

A mediterrán diéta jót tesz az agyműködésnek, mert javítja a kognitív funkciókat, de nemcsak a felnőtteknél, a gyerekeknél is.

De mit is jelent ez a gyakorlatban?

Ezeket edd, hogy okosodj

Zöldségek – Fogyassz lehetőleg friss és idényzöldségeket, például salátát, paradicsomot és olívabogyót, amelyek mind-mind gazdagok agyserkentő fitokemikáliákban

Hüvelyesek – A bab és a lencse olyan szénhidrátokat tartalmaznak, amik nagyon jót tesznek az agynak és a memóriának. 

Teljes kiőrlésű gabona – A hüvelyesekhez hasonlóan a teljes kiőrlésű gabonák, azon belül is a rozs, a búza és a zab olyan fontos tápanyagokat tartalmaznak, amelyet nemcsak az emésztésünk, de az agyunk is meghálál majd.

Halak – Gazdag omega-3-forrás, amely egy egészséges zsírsav. Ha eleget fogyasztunk belőle, az jót tesz a szívnek, az érrendszernek és az agy ereinek is.

Ezeket edd, hogy okosodj

Gyümölcsök – Itt is, hasonlóan a zöldségekhez, figyeljünk az idényjellegű gyümölcsökre, mert azokban található a legtöbb vitamin és ásványi anyag.

Egyszeresen telítetlen zsírok – Ilyen a korábban említett omega-3 is, de az extra szűz olívaolaj egyetlen mediterrán család konyhájából sem hiányozhat, nem is véletlenül. Sőt a magvak, mint például a dió, a mogyoró vagy a mandula, szintén egyszeresen telítetlen zsírsavak bőséges forrásai, amiket belerakhatsz a reggeli agyserkentő müzlidbe is.

Ezeket edd, hogy okosodj

Kevés vörös hús – A vörös húsról alapvetően azt gondolnánk, hogy egészségtelen, mert emelheti a koleszterinszintet. De ha módjával fogyasztunk belőle, olyan fontos tápanyaghoz juthatunk, mint a kreatin, ami másban nem található meg. 

Kevés tejtermék – és abból is leginkább a laktóz, azaz tejcukormentes verziók. Gondoljunk a görög joghurtra, a kefirre vagy a kemény sajtokra. 

Mérsékelt alkoholfogyasztás – Talán már széles körben ismert, hogy a vörösbor rengeteg jótékony hatással rendelkezik, de csak akkor éri el áldásos hatásait, ha mértékkel fogyasztjuk, azaz heti maximum egy vagy két pohárral. Ha az agyunk egészségéért szeretnénk inni, akkor pláne tartsuk meg ezt a mennyiségi korlátot.

Ezeket edd, hogy okosodj

Ha ezeket az apró szabályokat betartod, nemcsak az agyadban lévő neuronok működnek majd jobban, de fizikailag is nőhet az agy mérete, ami köztudottan magas intelligenciát feltételez.

Olvass tovább az agyunk témájában:

Forrás: Prevention

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top