Életmód

10 test- és lélekébresztő gondolat Endrei Judittól

A gyönyörű hangú Endrei Judit szakértőket kérdezett, és saját tapasztalatait is megírja a Korhatártalanul – 50 után is aktívan című könyvében. Test- és lélekébresztő gondolatok nemcsak 50 felettieknek Endrei Judittól.

“Hosszan töprengtem azon, vajon mi jelenti a legnagyobb változást az idősödésben. Rájöttem! Maga a változás! Ez az a kor, amikor minden, de minden változik, bennünk, körülöttünk.”

 ***

“Újra és újra leírom, a segítséget, a megoldást nem várhatjuk csak kívülről. Mindig minden változáshoz először magunkban kell erőt gyűjteni. Ám ha szükségét érezzük – mert egyedül nehéz szembenézni a korral járó változásokkal –, érdemes szakemberek támogatását kérni.

  ***

“Fontos számba venni a motivációinkat, életmodelljeinket, értékeinket, vágyainkat, álmainkat és persze félelmeinket is. Változni és változtatni egy folyamat, ne legyünk tehát türelmetlenek, elégedetlenek, ha nem egy csapásra érjük el a vágyott céljainkat. De ne is halogassunk! Ne ragaszkodjunk a rossz beidegződésekhez, mert azok hamis biztonságot adnak csak. Tudjuk ugyan, hogy mit kell tennünk, mégsem csináljuk.”

  ***

“Sokan mondják, könnyű neked, hiszen te egy született optimista vagy! Valóban könnyebb, mert hamarabb látom meg a rossz dolgok jobbik oldalát, hamarabb nyerem vissza a lelki békémet egy-egy rossz történés után… És akkor mi van azokkal, akik nem olyan optimisták, mint én? Nos jó hírem van! A pozitív életszemlélet – ha nem is könnyen – megtanulható, elsajátítható.”

  ***

“Ha valamit másképp kezdünk csinálni, mint azelőtt, például negatívról pozitív szemléletre váltunk, más értékek lesznek fontosabbak, vagy megváltozik a viselkedésünk, a körülöttünk levő emberek különböző módon fognak reagálni. Van, akinek tetszik, van, aki csodálkozik, s lesz, aki csak nevet rajtunk. Ehhez jó tudni, hogy az emberek reakciói, szavaik és ítélkezéseik gyakorlatilag nem minket, hanem saját magukat minősítik. Természetesen fogadhatjuk ezeket a visszajelzéseket, de a mi döntésünk, hogy mit is kezdünk azokkal.”

10 test -és lélekébresztő gondolat Endrei Judittól

 ***

” A gyereknevelésben mindig, de mindig a szeretet vezérelt. Ma már tudom, a szeretet önmagában nem elég. Elkövettem sok-sok hibát, amit jóvátenni ma már nem tudok, csak újra gondolni, tanulságokat levonni. Mert mit adhat egy szülő a gyermekének? Mindent megtettem azért, hogy olvasó emberek legyenek, hogy nyitottan forduljanak a világ különféle dolgai felé, hogy szeressék a természetet, hogy elfogadóak legyenek mások iránt.”

 ***

“És vagyunk mi, akik úgy gondoljuk, hogy férfi társ nélkül is lehet teljes életet élni. Akiknek véleménye szerint egy nő értékét nem az adja meg, van-e mellette férfi vagy sem. Inkább éljük az életünket független nőként, mint hogy egy felszínes, vagy éppen már nem működő, üres kapcsolatban vegetálnánk.”

 ***

“Furcsa szembesülni azzal, nem az idő gyorsult fel, az idő az mindig ugyanannyi, egy óra az mindig hatvan perc, egy nap az mindig 1440 percből áll. Az idő mindig ugyanolyan tempóban pereg vagy pörög. Rá kellett jönnöm, a mi hozzáállásunk, érzékelésünk a meghatározó.”

 ***

“Ha egy idősödő valamire azt mondja, ezt nem tudom megtanulni, ezt ne higgyék el, ez egészen egyszerűen nem igaz! Olykor valóban azt gondolhatják a fiatalabbak, hogy a legtöbb idős ember nehezen tanul meg új dolgokat, de nem azért, mert már benne van ebben a »bizonyos korban«, hanem azért, mert tudat alatt, még ha nem is veszi észre, elutasítja magát a tanulási folyamatot.”

  ***

“A bor és testmozgás kapcsolatáról: a Duke Egyetem 2002-es tanulmánya 4400 férfi és nő részvételével végzett vizsgálat során megállapította, hogy az egészséges vörösborfogyasztók többsége sokat sportol, rengeteg gyümölcsöt és zöldséget fogyaszt, valamint kevesebb alkoholt és telített zsírt visz a szervezetébe.”

 

 
10 test -és lélekébresztő gondolat Endrei Judittól

 “Remélem, “beszélgetős” könyvem olvasása közben Önök is úgy érezték magukat, mintha kellemes körülmények között, teát kortyolgatva üldögéltünk volna, mindenféle témáról, de leginkább az ötven utáni életről beszélgetve. Szeretek így beszélgetni. Gyakran éppen a mással történtek segítenek megérteni, megoldani egy saját helyzetet, de lehet, hogy éppen általam jut valaki több energiához, vagy talál megoldásra egy problémájához.”

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top