Életmód

A szalvétagyűjtés rejtelmei

Régimódi, sőt divatjamúlt szokásnak hihetnénk a szalvétagyűjtést, pedig ez a hobbi még ma is él és virul szerte a világban, ráadásul jellemzően a fiatalabb generációk kedvelt szórakozásának számít. Igaz, a világrekorder szalvétagyűjtemény büszke birtokosa a középkorúak táborába tartozik, de a többség azért ma is a tinédzser lányok közül kerül ki.

A szalvétagyűjtés hobbija elvileg jobban illik abba a korba, amikor a tévében hétfőn még műsorszünet volt, és telefonból is csak a zsinóros verziót ismerték a szerencsésebbek és tehetősebbek. A szocialista idők eléggé szűk lehetőségeket kínáltak a gyűjtőszenvedéllyel megáldott embernek, így a házi gyűjtemények leginkább kártyanaptárakból, sörösdobozokból álltak össze (micsoda kincs volt egy-egy nyugati turista által hátrahagyott díszes darab!), illetve természetesen kézenfekvő volt a képeslapok, bélyegek és szalvéták gyűjtése is. Tegye fel a kezét a 30-on túli generációból, aki nem őrzött ezek valamelyikéből kisebb-nagyobb kollekciót otthon? Na ugye… Kedves, szívet melengető emlék ezek (és talán a padláson valahol még most is ott szunnyad a becses gyűjtemény egy doboz mélyén), de valahogy mégis kissé avítt, retrohangulatot idéznek. Ki hinné, hogy az internet és az okostelefonok bűvöletében felnövő mai tinik is ugyanúgy rá tudnak kapni a szalvétagyűjtésre, mint egykor mi?

A szalvétagyűjtés rejtelmei

Lányok ártatlan öröme

Pedig ez a helyzet: ma is rengetegen hódolnak a szalvétagyűjtés kedvtelésének ugyanúgy, ahogy annak idején mi tettük gyermekkorunkban. És ma is ugyanolyan kedves és ártatlan szórakozás ez, mint akkor volt: nem a pénzben mérhető érték felhalmozásáról, a vagyonképzésről szól ez a hobbi, csupán azt a gyermeki örömet hivatott táplálni, amit az egyszerű szépség birtoklása és megosztása okoz. Talán ezért van, hogy elsősorban a lányok szenvedélye ez ma is: az internetes fórumokon, csereberebörzéken, bolhapiacokon elsősorban 10–18 év közötti lányok tűnnek fel és vadásznak új darabokra, vagy éppen kínálják fel cserére – ritkábban eladásra – felesleges példányaikat.
Az eladás, a pénz nem igazán központi kérdés ebben a hobbiban: egy hétköznapi, gyakran felbukkanó szalvéta piaci értéke száz forint alatt van, és a ritkább darabokért sem kérnek olyan elképesztő összegeket, amelyekkel más gyűjtők – például az érmék, karórák, műtárgyak, bélyegek szerelmesei – dobálóznak.

Idővel 76 méter is összejöhet

Persze vannak a vérbeli profik, akik az idejük jelentős részét ezzel a szenvedéllyel töltik, és hatalmas – és értékes – kollekciót halmoznak fel az évek során. Az etalon manapság az a 40 éves szlovák nő, akinek a birtokában közel 63 ezer darab szalvéta található. Ezt óvatos becslések szerint is több, mint 250 kilogrammot nyom, és ha egymás mellé rakjuk, akkor nagyjából 76 méter hosszú szalvétasort kapunk. (Ez nagyjából annyi, mintha négy és fél régi csuklós buszt állítanánk egymás mögé. Vagy másfél Combinót.)

A szalvétagyűjtés rejtelmei

Antonia Kozakova 16 éve gyűjti szorgalmasan a világon fellehető legkülönfélébb papírszalvétákat, és mára a gyűjteménye értéke megközelíti a 114 millió forintot. A kollekció legrégibb darabja 70 év körüli, és az óriási szalvétakavalkádban nincs két egyforma darab. Jó gyűjtőhöz illően esze ágában sincs megállni: szeretné elérni a 100 ezer darabot. Emellett két régi és nem halványuló vágya van a szalvétákkal kapcsolatban: szeretné, ha egyszer a saját arcképével és nevével ellátott példány látna napvilágot, illetve mindenképpen be akar szerezni egy olyan szalvétát is, amelyet nagy kedvence, Arnold Schwarzenegger aláírása ékesít.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top