Életmód

Kiábrándult a közösségi média képmutató világából az Instagram-sztár

Egy több százezres rajongói tábort a háta mögött tudó ausztrál lány 18 éves korában egyik napról a másikra törölte magát az internetről, és egy videóban vallotta be, hogy elege lett a virtuális világ hamisságából.

Az ausztrál Essena O’Neill 18 éves, ebben a korban a mai tinédzserek idejük nagy részét a különböző közösségi oldalakon töltik. Így volt ezzel ő is, ráadásul 750 000 Instagram-követővel és 260 000 rajongót számláló YouTube-csatornájával elképesztő tömegeket ért el. Az általa feltöltött fotók és videók álomszerű, tökéletes életről árulkodtak: csodaszép tengerpartokon, fényűző villákban pózolt, drága, divatos ruhákban, mindig tökéletes külsővel.

Essena élete eddig kizárólag a hasonló képek körül forgott (Fotó: Tumblr)
Essena élete eddig kizárólag a hasonló képek körül forgott – fotó: Tumblr

Majd egy nap elege lett mindebből, és maga mögött hagyta ezt a nárcisztikus, online világot. A lány egy YouTube-videóban mondta el távozásának okait, bevallva, hogy minden, amit követőivel megosztott, mesterséges és digitálisan feltuningolt ámítás volt csak.

“12 és 16 éves korom között én akartam lenni a tökéletes online személyiség” – mondta Essena a videóban. “16 és 18 éves korom között azzal töltöttem az időt, hogy a közösségi médiában igyekeztem elhitetni mindenkivel, hogy olyan életet élek, amilyet látnak, miközben tökéletesítettem magamat, hogy valóban olyan is legyek, mint amit mutatok magamból. Minden erőmmel azon voltam, hogy megmutassam a világnak, hogy fontos, gyönyörű és cool vagyok. De életnek nevezhetjük, ha valakinek minden napja azzal telik, hogy azt bizonygatja, mennyire csodálatos? Ha csak azért készítek fotókat, mert abban reménykedem, hogy bókokat és lájkokat kapok?”

Fordult a kocka

O’Neill, aki most kedden töltötte be 19. életévét, létrehozta a Let’s Be Gamce Changers nevű oldalt, ahol arra próbálja rávenni kortársait, hogy valami értelmeset is kezdjenek az életükkel a szelfizés helyett.

“Gondoljatok bele, mennyire könnyen jutottunk el odáig, hogy folyamatosan egymást hasonlítgatjuk össze magunkkal és folyamatosan csak ítélkezünk – írja Essena a weboldalon. – Teljes függőségben éltem, csak az számított, hogy mások mit gondolnak rólam, ráadásul mindezt csak azért, mert olyan könnyen elérhető volt mások ítélete. Súlyos függőség alakult ki nálam. Úgy éreztem, hogy a követőim és a lájkjaim száma egyenértékű azzal, hogy hány ember szeret és hány ember számára vagyok fontos. Még csak nem is érzékeltem, ahogy ez megtörténik, de szépen lassan eggyé váltam a közösségi médiában mutatott képpel. Enélkül azt sem tudtam, ki vagyok. Pózolós fotók, megszerkesztett videók, betűre mért képaláírások – ezekkel azonosultam. Egy illúzió volt az életem. De kérlek, ne értsetek félre, mert nagyon hálás vagyok azért, mert ez megtörtént.”

Essena, egykor háromnegyed millió rajongót számláló Instagram-fiókja ma már nem létezik. Eltűntek a szépen megeffektezett fotók és a kimódolt képaláírások is. A Let’s Be Game Changers oldalon ehelyett pedig olyan videókkal találkozhatnak a látogatók, mint a divatipar áldozatait bemutató dokumentumfilmek, hátrányos helyzetű emberek sorsát bemutató videók, az egészséges életmód előnyeit taglaló bejegyzések és hasonlók. Hajrá, Essena, drukkolunk neked!

További cikkek a közösségi médiáról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top