Életmód

5 ok, amiért hagyd abba a tamponhasználatot

Meg fogsz döbbenni!

Csökkentheted a vegyi anyagokat a szervezetedben
A legtöbb hagyományos tampon pamutból, műselyemből és szintetikus anyagból készül. A műselyem dioxint tartalmaz, ami a gyártási folyamat melléktermékeként van jelen benne. Ez az anyag viszont nagy mennyiségben rákkeltő, gyengíti az immunrendszert és a termékenységet.
Persze nemcsak a tampon tartalmaz dioxint, megtalálható a levegőben, a vízben és a talajban is, ahol a gyapot nő.

5 ok: ezekért hagyd abba a tampon használatot

Több jótékony baktérium marad a hüvelyben
A tamponokat úgy tervezték, hogy jó nedvszívó képességűek legyenek. De nemcsak a vért szívják magukba, hanem a jótékony baktériumokat is, amik egészségesen tartják a hüvelyflórát. Ha megváltozik belül a pH-érték, az növelheti a fertőzések és a gombás betegségek kockázatát.

Kisebb eséllyel alakulnak ki kellemetlen szagok
A tampon ugyan jobban megakadályozza a rossz szagok termelődését a betéthez képest, de még így is szivároghatnak belőle a kellemetlen illatok akkor, ha a vér átfolyik a megtelt tamponon.

Kevesebb görcs
Ugyan nincs tudományos magyarázat vagy bizonyíték erre, de többen állítják, hogy enyhültek a hasi görcseik, miután nem használtak tampont. Ennek magyarázata az lehet, hogy a tampon nyomást gyakorol a hüvely ilyenkor érzékeny belső falára.

Nagyobb összhangban leszel a testeddel
Ha látod, hogy nagyjából milyen textúrájú és mennyiségű vér távozik a testedből, hamarabb meg tudod állapítani, ha ez megváltozik, és esetleg betegséget jelez.

Forrás: Prevention.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top