Életmód

Az okos étkezés alapjai – te számolod a kalóriákat?

Az elmúlt néhány évben számos fogyókúrával próbálkoztam már, ám azok sikere rendre kudarcba fulladt. Először is azért, mert nem voltam túl kitartó, másodszor pedig azért, mert nem voltam elég tudatos.

Cirka fél évvel ezelőtt azonban úgy döntöttem, hogy gyökeresen megváltoztatom az étkezésem, tehát nem is egyfajta diétáról kell beszélnünk a következőkben, hanem egy tudatos életmódváltásról, melynek alapja az okos étkezés. Sokan beleesnek abba a hibába, hogy a fogyókúra során esztelenül számolják a kalóriákat, ám a helyzet az, hogy pusztán a kalóriák számlásával nem fogunk fogyni. Most egy olyan módszert hoztam nektek, amely bár egyszerűnek fog tűnni, mégis igényel majd némi odafigyelést.

Kalóriák a gyakorlatban

Először is fontos leszögezni, hogy maga a kalóriaszámlálás nagyon is okos dolog, hiszen a diéták lényeg éppen a csökkentett kalóriabevitel, ám nem mindegy, hogy mit is számolunk valójában. Egész pontosan arra gondolok, hogy a kalóriák esztelen számolgatása helyett érdemes lehet megnéznünk, hogy mennyi makrotápanyagot viszünk be a szervezetünkbe, ugyanis ezek azok, amik segítenek nekünk az izomépítésben. Mielőtt belekezdenénk egy diétába, először fontos, hogy megismerjük ezeket a makrotápanyagokat, és képbe kerüljünk azzal kapcsolatban, hogy miből mennyire is van szüksége a szervezetünknek. Makrotápanyagból háromfélét különböztetünk meg, egész pontosan a fehérjét, a zsírt és szénhidrátot. Így már ismerős, igaz?

Ezek azok a tápanyagok, amelyekre a szervezetünknek szüksége van, csak éppen nem mindegy, hogy miből mennyit viszünk be. Hiszen lehet, hogy egy csokis croissant-ba és egy szelet csirkében ugyanannyi a kalória, ám míg előbbi haszontalan, gyorsan felszívódó szénhidrátot tartalmaz, addig utóbbi fehérjében gazdag, és az izomépítéshez járul pozitívan hozzá. Lássuk a következő makrotápanyagok milyen mennyiségben szükségesek, ha fogyás vagy izomépítés a cél.

A folytatásért kattints a Tükröm, tükröm caféblogra!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top