Életmód

Tökrészegen dolgoznak az antarktiszi tudósok

Az USA antarktiszi kutatóállomásain egyre több az alkoholista kutató. Ha így megy tovább, a magyar hómunkások sorsa várja őket: a műszak előtti szondáztatás.

Az Egyesült Államok Nemzeti Tudományos Alapja alkoholszondákat küldene az Antarktisz sarkkutató állomásaira, miután egy vizsgálat igazolta az eddig csupán keringő pletykákat, miszerint sok tudós keményen iszik – írta meg a Wire.

Az USA-nak két sarkkutató állomása van az Antarktiszon: a McMurdo, illetve a Déli-sark közvetlen közelében az Amundsen-Scott állomás. A fő bázis a McMurdo, ott közel ezren dolgoznak, de az előretolt helyőrség Amundsen-Scotton is rendszeresen 150 körüli a legénység létszáma. 

Tökrészegen dolgoznak az antarktiszi tudósok

McMurdo, Gallagher Bar: ölég sok a rövides üveg

A déli sarki kantinban csupán hét dollár a sixpack, de rövid is kapható, piálni az ebédlőben lehet. A McMurdón ehhez képest már-már karib-tengeri szintű a szórakozási lehetőség: ott három kocsma is van. Ehhez képest bukott már le olyan kutató is, aki a saját laborjában főzte a sört.

Egy korábban az Antarktiszon dolgozó rádiós, Philip Broughton szerint a tudósok és a melósok kasztszerűen különülnek el egymástól, ami a folyamatos összezártság miatt ittas állapot esetén nyílegyenes út a balhékhoz.

Amiben ráadásul a kutatók viszik a prímet, méghozzá azért, mert őket senki nem szankcionálja az esetleges kilengések miatt. Evidens lenne rendőrőrsöt telepíteni legalább a McMurdóra, ám ez lehetetlen, hiszen az Antarktisz nem amerikai felségterület. Így viszont marad a szonda: az állomás vezetőinek ugyanis már elegük van a részegen dolgozni érkező és ordenáré módon viselkedő kutatókból.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top