Életmód

6 hatékony tanulási tipp a lecke magolása helyett

Nagyon sok gyereknek problémát okoz az önálló tanulás. Ülnek a könyv felett és nem haladnak a leckével, gondolataik egészen máshol járnak. Leszidás, veszekedés helyett néhány hatékony tanulási tippet javaslunk.

A hatékony tanulás elsajátításához ismerd fel, hogy gyermeked napi öt-hat, de akár nyolc órát is végigül az iskolában. Ha nem is teljes koncentráció mellett teszi, és az órarend itt-ott könnyebb, kreatív órákat is tartalmaz, mégis nagyon fárasztó számára az egész napos tanulás. Hazaérkezik az iskolából, és máris ott folytathatja a házi feladatokkal, ahol az iskolában abbahagyta. Mindez egy felnőtt számára is igencsak megterhelő feladat, nemhogy egy 10-12 éves gyereknek. A középiskolások leterheltségéről már nem is beszélve. A hatékony tanuláshoz összegyűjtöttünk néhány bevált javaslatot.

1. tanulási tipp: könnyű ebéd

Hogy függ össze a tanulással az ebéd? Egyszerűen. Ha a gyerek nagyon beebédel, nehéz ételekkel tömi meg a gyomrát, képtelen lesz koncentrálni, és csak ásítozik délután a könyv felett. Mindig legyen nála tízórai az iskolában, így amikor tanítás után hazaér, nem akarja a hűtőszekrényt kienni, kevesebb, könnyebb étel elfogyasztásával is beéri. Ennek ellenére a tanulás akkor lehet hatékony, ha nem azonnal ebéd után fog neki a leckének, hanem pihen fél-egy órát. A legjobb, ha mindezt a szabad levegőn teszi, sétál, biciklizik az egész napos padban ülés után.

6 hatékony tanulási tipp a lecke magolása helyett

2. hatékony tanulási tipp: könnyűvel kezd, aztán jöhet a neheze

Az ebéd utáni sétát követően kezdjen a számára legkönnyebb tantárggyal. Az első “bemelegítő” tárgy után jöhet a legnehezebb, vagy amelyikre a legtöbb időt kell szánnia. Ezt követően ismét egy könnyebbre, majd újabb, több energiát igénylő tárgyra váltson. Az utolsó tárgy mindig könnyű legyen, így az lesz a gyerek érzése, hogy nem is volt olyan nehéz a délutáni tanulás. Mindez ugyanakkor gondos előkészületet, tervezést jelent. A tanulás úgy lehet a leghatékonyabb, ha segítesz neki a számára ideális tanulási sorrendet felállítani.

3. hatékony tanulási tipp: könyv után az írásbeli

A hatékony tanulás fontos lépése, hogy a gyerek először a könyvet nézze át, majd azt követően írja meg a leckéjét. A legtöbb gyerek általában fordítva csinálja, megírja a házi feladatot, azután olvassa el, tanulja meg a szöveget. Az eredmény pedig gyakran dupla munka vagy rossz házi feladat.

6 hatékony tanulási tipp a lecke magolása helyett

4. hatékony tanulási tipp: jegyzetek, kiemelések

A könyvből való tanulás fárasztó, főként ha olyan tantárgyról van szó, amit a gyerek nem szeret, unalmasnak talál. Ebben az esetben úgy segíthetsz neki, hogy rávezeted a lényegre. A könyvben lévő kiemelések, fejezetcímek önmagukban segítik a szöveg lényegének megértését. Fontos, hogy ne a teljes szöveget akarja egészében megtanulni, hanem részleteiben, fejezetenként olvassa el és értse meg az ott leírtakat. A hatékony tanuláshoz lényeges, hogy készítsen néhány szavas saját vázlatot, amire csak rápillant, és máris tudja, miről olvasott. Ha az iskolában, órán írtak vázlatot a füzetbe, akkor használja azt a délutáni tanulási időben.

5. hatékony tanulási tipp: sok víz, néhány szem szőlőcukor

A hatékony tanuláshoz elengedhetetlen, hogy a szervezet megfelelő mennyiségű folyadékhoz jusson. Kutatások bizonyítják, a kevés víz fogyasztása álmosságot, fáradtságot eredményez. Fontos tehát, hogy az egész tanulási időben kortyolgasson innivalót a gyerek. Néhány szem szőlőcukor vagy friss gyümölcs rágcsálása szintén jót tesz az agy működésének, ezzel együtt a hatékony tanulásnak.

6 hatékony tanulási tipp a lecke magolása helyett

6. hatékony tanulási tipp: szünetek, mozgás

Senki sem képes az egész délelőtti koncentrációt követően még délután is órákat egy helyben ülni, és feszülten figyelni a tananyagra. A gyerekektől ez pláne nem várható el. A hatékony tanulás nélkülözhetetlen eszköze, hogy a gyerek minden tárgy után felálljon az asztaltól, pihenjen legalább 10-15 percet még akkor is, ha látszólag így több időt tölt a házi feladatokkal. Ha teheti, szívjon a szünetekben friss levegőt, mozogjon egy kicsit, ne a Facebookon csevegjen, vagy a számítógépen játsszon a szabadidőben.

További tanulás témájú cikkek az NLCafén

Fotók: Pinterest

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top