Életmód

Ne kövesd el ugyanezeket a tanulási hibákat

Hogyan segítheted vagy éppenséggel jó szándékod ellenére akadályozod a gyereket a tanulásban? Segítünk rávilágítani a leggyakoribb hibákra.

Felállítottál tanulási rendet a gyereknek? Kérdésekkel segítesz neki a tanulásban, aztán a végére mégis veszekedésbe torkollik az együtt töltött tanulási idő? Elgondolkodtál, vajon milyen hibákat követsz el, miközben segíteni szeretnél gyermekednek a tanulásban?

Ha fentiek közül bármelyikre is igen a válaszod, jó úton haladsz a megoldás felé. Ne emészd magad amiatt sem, ha a házi feladatok elkészítése nem úgy működik, ahogy eltervezted. Nem a te gyermeked az egyetlen, aki problémákkal küszködik. Tippjeink abban segíthetnek, hogy elkerüld a tanulási buktatókat, és valóban segítő kezet tudj gyermekednek nyújtani a tanulásban.

1. tanulási hiba: mindig kijavítod a hibákat a leckékben

Rendben, hogy segíteni akarsz a tanulásban a gyereknek, és lépésről lépésre átnézed vele a házi feladatokat, a hibákra felhívod a figyelmét, sőt addig magyarázod neki a leckét, amíg tökéletesen meg nem írja. Most gondolj bele, te vagy a gyermek matektanára, azt látod, hogy Peti/Sári leckéje mindig hibátlan, az órákon ugyanakkor nem feltétlenül boldogul a feladatokkal. Azonnal tudni fogod, hogy a leckéjét segítséggel írja meg, nem önállóan. Éppen ezért hagyd hibázni a gyereket, nem baj, ha nem tökéletes a házi feladata, az órán közösen kijavítják a leckét, ő abból tanul majd a legtöbbet. A tanár úgyis jelezni fogja, ha valamiben fejlesztésre szorul a gyerek.

Ne kövesd el ezeket a tanulási hibákat

2. tanulási hiba: a házi feladatot mindenek előtt meg kell csinálni

Nem segíted a gyereket azzal, ha kötelezed, hogy üljön le, írja és tanulja meg a leckéjét. A gyerek is lehet fáradt, nyűgös, éhes, amikor hazaér az iskolából. Napi 5-6 tanóra után nem tud parancsszóra ismét figyelni, koncentrálni. Hadd pihenjen egy kicsit, kapcsolódjon ki, ebédeljen, beszélgessetek egymással, sétáljatok egy kicsit, és csak azután fogjon hozzá a feladatokhoz. Nagyobb kedvvel megy a tanulás is, ha előtte fel tudott frissülni.

3. tanulási hiba: csak a szobájában írhatja a leckét

Lehet, hogy csodás íróasztala van és még kényelmesebb széke a gyerekszobában, valamiért mégsem szeret ott tanulni. Ne csinálj ebből problémát! Ha úgy tartja kedve, üljön az étkezőasztalhoz vagy a nappali dohányzóasztalához. Mindegy, hogy a lakás melyik részében írja meg a leckéjét, tanulja meg a házi feladatot, a lényeg, hogy jól érezze magát, és legyen kedve hozzá. Előbb-utóbb, ahogy kamaszodik, magától bevonul a szobájába, sőt még az ajtót is magára zárja…

Ne kövesd el ezeket a tanulási hibákat

4. tanulási hiba: a házi feladat öröm és nem kínlódás

Nem várhatod el tőle a felhőtlen örömet azok után, hogy egész napját az iskolában tanulással töltötte. Fáradt, valójában semmi kedve délután is írni, olvasni, tanulni. Meg kell tennie, nincs mese, ugyanakkor, ha erőlteted, csak még inkább utálni fogja. Egyezzetek meg, hogy amikor hazaér, játszhat, kikapcsolódhat azzal, amivel akar, de cserébe, a megállapodott időben önállóan hozzá kell fognia a tanuláshoz. Engedd meg, hogy tantárgyanként negyedórát pihenjen, e közben igyon, egyen egy keveset a kedvenc édességéből, persze még jobb, ha gyümölcsöt nassol, és a szünet után folytassa a következő tantárggyal. A felnőttek sem képesek órákon át koncentrálni, mindez a gyerekektől sem várható el.

5. tanulási hiba: folyamatos noszogatás, számonkérés

A leckeírást lehet szeretni, utálni, az ugyanakkor biztos, sok szülő és gyerek kapcsolatát aláássa a közös tanulás. Természetesen kötelező jellegű feladat, amit nem érdemes elsumákolni, hiszen következményekkel járhat az iskolában. Magadnak és a gyereknek is stresszhelyzetet teremtesz, ha folyamatosan noszogatod, számon kéred, miért nem készült már el, miért nem tudja helyesen megcsinálni, miért nem erőlteti meg magát jobban otthon és az iskolában. Minden szülő a legjobbat szeretné a gyerekének, de valójában, hogy az életében majd hogyan állja meg a helyét, nem csupán az határozza meg, hogyan teljesít a tanórákon, milyen jegyeket szerez. A leckét meg kell tanulni, de ha nem tudja tökéletesre, attól még nem dől össze a világ. Fontosabb, hogy szívesen járjon iskolába, mint hogy minden reggel undorral és stressztől megfeszülve lépjen be az osztályterem ajtaján.

További tanulás témájú cikkek az NLCafén

 

Fotók: Pinterest

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top