Életmód

Bátran szexszelj szívinfarktus után is

Kiderült: nem növeli a szex a szívinfarktus kockázatát. Szóval bátran lehet nemi életet élni szívroham után is.

A szívinfarktuson átesett páciensek probléma nélkül élhettek nemi életet. Eddig csak kevés információ volt erre vonatkozóan. Infarktus után a férfiaknak kevesebb, mint fele, a nőknek alig egyharmada kap erre vonatkozóan felvilágosítást orvosától – derítette ki egy német orvoscsapat.

Nem kavar be a szex

A csapat 536, infarktuson átesett, 30 és 70 év közötti beteg életét kísérte figyelemmel tíz éven át. A résztvevőknek be kellett számolniuk a szívrohamot megelőző 12 hónap szexuális aktivitásáról. Ebben az időszakban több mint a felük élt hetente legalább egyszer nemi életet, mintegy 15 százalékuk egyáltalán nem. Arról is be kellett számolniuk, mikor volt az infarktus előtti utolsó szexuális aktusuk: csaknem 80 százalékuknál több mint 24 óra telt el a szívrohamig, és csak hárman éltek nemi életet a traumát megelőző egy órában.

 Nem növeli a szex a szívinfarktus kockázatát egy friss, hosszú távú német tanulmány szerint
Nem növeli a szex a szívinfarktus kockázatát egy friss, hosszú távú német tanulmány szerint

A következő tíz évben a résztvevők közül százan szenvedtek újabb szívinfarktust, agyvérzést, vagy érte őket egyéb szív- és érrendszeri trauma. Szexuális életük aktivitása azonban nem befolyásolta negatívan a betegségek kialakulásának kockázatát.

Olvass még a szívinfarktusról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top