Életmód

Ezt hordják a franciák – parfümtrendek 2015 őszén

Ma reggel valami újdonság volt a levegőben. Új, de mégis ismerős illatok és hangulatok áradtak felém, és amikor kinéztem az ablakon, hirtelen rádöbbentem: vége a nyárnak. Itt az ideje áthangolódnom az őszre, itt az ideje, hogy akárcsak a természet, magam is új illatokba öltözzek.

Mélyebb, rozsdásabb, nehezebb tónust kapott a táj az eddigi friss zöld helyett, és komplexebb illatokat hozott a szél: az érett, szüretelésre váló gyümölcsösök és szőlők mézes zamata párosult a felázott föld sűrű aromájával és a lombok savas, szomorkás párájával. Eddig az én szemem még az augusztusi Nap szikrázó aranyától és a felhőtlen égbolt vakító kékjétől káprázott, és az orrom sem vette észre, hogy eltűntek a nyár zsibongó, felszínes illatai. Márpedig az ősz itt van, és számomra ez egyet jelent: ruha- és illattárat kell frissíteni! Körülnéztem hát, hogyan is áll az éppen aktuális őszi parfümdivat.

Ezt hordják a franciák – parfümtrendek 2015 őszén

Fás illatok és aquilaria

Ha parfümdivatról van szó, akkor a francia trendeket érdemes követni, ha pedig az illatvilág elitjének legújabb irányzatairól szeretnénk tájékozódni, akkor vigyázó szemünk Grasse-ra vessük! Ez a világ parfümfővárosa, itt dől el, hogy mi számít divatosnak, csinosnak, finomnak és kívánatosnak. Lássuk tehát, mit üzennek nekünk a grasse-i mesterek!

A 2015-ös őszi illatok trendjében a legfőbb jellegzetesség, hogy előkerülnek a mély, “sötét” illatok: a férfiaknál a fűszeres, animális jegyeket, nőknél pedig az orientális, fás illatokat ajánlják a szakértők. Ha tehát nagy tömegben árusított, márkás parfümök között válogatunk, akkor az olyan termékeket érdemes jobban szemügyre venni, amiken ezek a jelzések láthatók: Intense, Noir, Absolue, Extreme.

Ha az összetevőket nézzük, akkor az idei sláger, amely alapelemként szinte valamennyi trendi parfümben megtalálható, az Indiában és dél-kelet Ázsiában honos aquilaria fafélék illata. Ezek a növények már az ókortól kezdve kedvelt nyersanyagként szolgáltak a különféle füstölőkhöz, és Indonézia, Kambodzsa, Thaiföld lakói körében mind a mai napig elterjedt a használatuk. Az Ótestamentumban gyakran említett drága aloé füstölőszer alapanyagául is ezek szolgáltak.

Illatmanufaktúrák reneszánsza

De nemcsak a különféle illatokban és alapanyagokban vehetők észre trendek a kifinomult ízlésű francia vásárlók köreiben. Már nálunk is kezd általánossá válni, hogy nem egyetlen illatot választunk, és azt hordjuk éveken át, hanem komplett kis “ruhatárat” állítunk össze a különféle parfümökből, amiket más-más alkalmakkor használhatunk. A franciák persze ezen a szokáson is túlléptek már, és nem egyszerűen illatkollekciót válogatnak össze maguknak, hanem egyre inkább arra törekednek, hogy ezek a parfümök egyedi, kis szériában gyártó parfümmanufaktúrákból származzanak. Az úgynevezett niche parfümök szembemennek a nagy divatházak termékeivel, melyek egyre jobban uniformizálódnak, és többségük már olcsó, szintetikus illatanyagokból készül, miközben az áruk továbbra is magas. Egy magára valamit is adó francia sármőr vagy divatos hölgy niche parfümöt hord, mert ezek az illatok nagy műgonddal, igen magas minőségben készülnek természetes alapanyagokból úgy, hogy a gyártók fantáziáját, alkotói szabadságát semmi nem köti meg. Ráadásul szinte biztos, hogy ez az illat nem jön veled szembe az utcán, mert általában nagyon kis szériában készülnek az egyes illatalkotások. Sőt, teljesen egyénre szabott parfümöket is elkészítenek a vásárló kedvéért, amit – és ez a másik nagy mánia manapság a franciák között – dedikált, egyedi tervezésű üvegcsében adnak át.

Ezt hordják a franciák – parfümtrendek 2015 őszén

Válogass kedvedre!

Olyan divat ez Franciaországban, mint nálunk a termelői, kézműves piacok – ha jó minőséget, egyedi és természetes ízeket akarsz, a termelőtől veszed meg az árut. És ahogy ezeknek a piacoknak is megvan a maguk sajátos hangulata és bája, ami miatt hajlandók vagyunk vasárnaponként akár több óráit is autózni, úgy a niche parfümök vásárlásának is megvan a rituáléja: csak a gyártónál kaphatók, ahol telefonos egyeztetés után külön szakember segít kiválasztani a bőrünkhöz, ízlésünkhöz és alkalomhoz leginkább illő luxusparfümöt. A niche egyébként fülkét, zugot jelent: az ilyen parfümériákban elmélyülten válogathatunk, és kedvünkre merülhetünk el az illatok varázslatos világában. Ez a meghittség és exkluzivitás valóban üdítőként hat a zajos bevásárlóközpont drogériái után, ahol biztonsági őrök gyanakvó tekintete mellett rohamtempóban kell választ kapnod egy igenis fontos és aktuális kérdésre: most, hogy a természet átváltozik, milyen illatokkal kövessem őt?

 

Még több parfüm az NLCafén: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top