Életmód

Így főzz olaszosan – a toszkán konyha alapjai

Olaszországban se szeri se száma a szebbnél szebb tájaknak és az ízletes ételspecialitásoknak. Talán mind közül a barátságos és romantikus hangulatú Toscana a legszebb vidék, és a világ szakácsművészei azt sem nagyon vitatják, hogy Itália legfinomabb ételei is itt készülnek. Összeszedtük, hogy melyek azok az alapanyagok, amik nélkülözhetetlenek ahhoz, ha egy kis toszkán hangulatot szeretnél otthon a konyhádba varázsolni.

A toszkán konyha kifejezetten egyszerű. A helyi szakácsművészet az úgynevezett szegény konyha (cucina povera) alapjaira épül, ezért a toszkán ételeket általában egyáltalán nem bonyolult elkészíteni: rendszerint csak néhány hétköznapi alapanyagból áll a többségük, ennek ellenére mégis nagyra becsülik a világ szakácsai a toszkán ételeket. Az itteni fogások titka az egyszerűségük mellett a kiváló, friss alapanyagokban rejlik.

Így főzz olaszosan – a toszkán konyha alapjai

Zöldségek

A toszkán emberek előszeretettel fogyasztanak zöldségeket, és a konyhaművészetük alapját az olyan egyszerű, de ízletes növények adják, mint a spárga, a paradicsom, a kelkáposzta, az édeskömény, a bab, a borsó, az articsóka, de szeretik a helyben, vadon is megtermő gombaféléket is. Toszkána ideális hely a zöldségtermesztéshez, így aztán az év nagyobb részében kiváló, helyi áruból válogathatnak a háziasszonyok – többek között ettől olyan ízletes az itteni étel. Ha tehát szeretnél valami igazán jó toszkán ételt főzni, mindenképpen a legszebb zöldségeket szerezd be hozzá!

Olívaolaj

Ha a zöldségek a toszkán konyha alapkövei, akkor az extra szűz olívaolaj az a kötőanyag, ami az ételek alkotóelemeit összetartja. A vidéken gyakorlatilag mindenhez használnak olívaolajat: saláták ízesítéséhez, sütéshez, levesekhez, sőt még magában, kenyér mellé is fogyasztják gyakran. (Ez egyébként rendkívül egészséges szokása az olaszoknak, hiszen az olívaolaj jótékony hatással van a szívre és az érrendszerre.) Ha tehát vérbeli toszkán fogást szeretnél készíteni, akkor mindenképpen szánj időt rá, hogy jó minőségű, eredeti toszkán olívaolajat keress a piacon, és ne elégedj meg valamilyen silány másolattal. A toszkán olajat általában a vidéken termő moraiolo, leccino, frantoio és a pendolino olajbogyó fajtákból sajtolják – erről és a címkén feltüntetett származási helyről meggyőződhetsz, hogy valóban jó minőségű olajjal van dolgod.

Fűszerek

A toszkán éléskamrákból nem hiányozhatnak a következő fűszerek: zsálya, rozmaring, bazsalikom, majoranna, fokhagyma, oregánó és kakukkfű. Ugyanakkor a sóval kíméletesen bánnak, sőt például a kenyérbe egyáltalán nem is tesznek belőle.

Így főzz olaszosan – a toszkán konyha alapjai

Tészták

Olasz konyha nincs tészta nélkül – ez alól a toszkán régió sem kivétel. A vidéknek számos tésztaspecialitása van, amik közül sokat már itthon is beszerezhetünk. A legfontosabban általában friss, tojásos tészták: ilyen például a széles tészta, a pappardelle, melyet sokszor készítenek vadraguval, és a pici, amit általában késszel készítenek, és a spagettinél valamivel vastagabb. Paradicsomos, húsos, fokhagymás ételekhez használják leggyakrabban.

Húsok és halak

Toszkánában elsősorban marhából készítik a húsételeket, amiket előszeretettel grilleznek, és kevés fűszerrel (némi sóval és borssal), olívaolajjal leöntve fogyasztanak. A sült húsoknál sem hiányozhat az olívaolaj, itt viszont már szívesen használják hozzá a rozmaringot is fűszerként és köretnek párolt zöldséget fogyasztanak. A tagliata di manzo például tipikusan ilyen húsétel: a szeletelt, rozmaringgal ízesített marhahús mellé zöldborsót párolnak, és természetesen az egészet nyakon öntik egy kis olívaolajjal.
Sertésből elsősorban a sonka- és kolbászfélék a népszerűek – ezeket a szokásosnál kicsit erősebben sózzák, és rendszeresen használják ízesítőként a fűszerköményt is hozzá.

Sajt és bor

A helyi szalámikat és sajtokat szintén egyszerű, de karakteres ízvilág jellemzi. Toscana tradicionális juhtartása miatt híres a pecorino toscano (toszkán juhsajt), továbbá számos másféle juhsajttal is találkozhatunk a régióban.
A régió természetesen még a borairól különösen híres, ezek közül is talán a chianti a legismertebb, de többek között említésre méltó még az édes desszertbor, a Vin Santo is.

 

Még több olasz konyha az NLCafén: 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top