Életmód

FBI-os módszerek emberi kapcsolataink javításához

Jack Shafer amerikai pszichológus FBI-ügynökökkel dolgozott. Az ügynök nem minden miden esetben a csőre töltött fegyverével győzi meg az embereket! Inkább a beszédmodorával, eszével vagy épp a az alábbiakban olvasható 6 aranyszabály használatával!

1. Hagyd, hogy kijavítsanak!

Jack Shafer, amikor az egyetemen a diákoknak a szemeszter első óráját megtartja, szándékosan rosszul ejt ki szavakat, hibázik. A diákok persze azonnal javítják. Jack meg is köszöni nekik az odafigyelést, ezzel kapcsolat alakul ki a tanár és a diák között. A távolság csökken, megnyílnak a diákok, mert látják, hogy “ő is ember”.

2. Hagyd, hogy az emberek beszéljenek magukról!

Általában annyira lefoglalnak a saját problémáink, a saját életünk, hogy a másik emberre már se időnk, se energiánk nem jut. Pedig Dale Carnegie azt mondja, hogy “Két hónap alatt több igazi barátra tehetsz szert valódi érdeklődéssel, mint két év alatt anélkül.”

Robert Lee Holtz pedig azt mondja, hogy “Amikor az emberek magukról beszélnek (bármilyen témáról velük kapcsolatban – szerk.), akkor az agyuk azon pontjában éreznek örömérzetet, melyet egyébként a finom ételek élvezete stimulál.”

Ez a két idézet megmutatja, mennyire fontos az érdeklődés a másik személye, családja, élete iránt.

3. Bók egy harmadik féltől

Bókolj! A bók is az odafigyelés egy fajtája. De ha személyesen mondod, lehet, hogy túl tolakodónak tűnik. Ha viszont egy harmadik féltől jön (ÉS IGAZ!), akkor sokkal hatásosabb.

Például: ha a cég könyvelőjét, Annát szeretnénk dicsérni, akkor ne ezt mondjuk: Anna, a személyzetis azt mondja, hogy te vagy a legjobb könyvelő a cégnél! Inkább ezt: Anna, nagyon finom volt a pogi, amit a céges bulira készítettél!

Folytatás a Lótusz blogon!

FBI-os módszerek emberi kapcsolataink javításához

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top