Életmód

Soha ne egyél, amikor feldúlt vagy – az ajurvédikus táplálkozás 12 lépcsője

Az egészséges étkezés nemcsak abból áll, hogy mit eszünk, hanem abból is, hogy hogyan. Az ajurvédikus táplálkozás 12 tanácsával bombázunk ma.

Az ajurvédikus táplálkozás tudománya szerint, ha szeretnénk tényleg egészségesek lenni, akkor kicsit változtatnunk kell a szokásainkon. Mert ha megnézzük, hogyan eszünk, akkor legtöbbször rohanva, gyorsan bekapva valamit, akár hidegen, mert nincs időnk megmelegíteni. A probléma csak az, hogy ha így eszünk, akkor nem tudjuk rendesen megemészteni az ételt, és az egészséges ételeink nem is válnak annyira jó vérré a testünkben.

Soha ne egyél, amikor feldúlt vagy - Az ayurvédikus táplálkozás 12 lépcsője
Lila hagymás brokkolileves
forrás: golubkakitchen

1. Akkor egyél, amikor meleg az ételed

Ne legyen túl forró, sem pedig túl hideg. A meleg étel segíti az agnit, könnyíti az emésztést, rendbe hozza az anyagcserét.

Az agni – emésztő tűz – működése a nap folyamán ciklusos. Ha helytelen táplálkozás miatt ez a ciklusosság zavart szenved, az emésztés felborul, és emésztési panaszok formájában mutatkozik meg: gyomorégés, savtúltengés, reflux, székrekedés, hasmenés, stb. Az agni ciklicitását erősen eltéríti a rendszertelen, kihagyott étkezés, a nassolás, a rágógumi, a cukorka, a kávé, az alkohol, a dohányzás, a fekete és zöld tea, a túlzott sóhasználat. via
 

2. Frissen főzött ételek

A friss étel tele van életenergiával és nyomelemekkel, amint megfőzzük, elkezd mindez eltűnni belőle. Szomorú hír ez a maradékok számára, mivel ha túl sokat állt az étel, akkor már nehezen emészthetővé válik. Talán nem túl reális, hogy minden egyes étkezés  alkalmával főzzünk, és rögtön együk is meg, úgyhogy elég, ha csak megpróbáljuk kerülni a 24 óránál régebbi főtt ételeket.

Soha ne egyél, amikor feldúlt vagy - Az ayurvédikus táplálkozás 12 lépcsője
Töltött padlizsán
forrás: dine-dash

3. Megfelelő mennyiségű ételt egyél

A túlevés emésztési problémákhoz és az energia csökkenéséhez vezet. Nincs olyan átlagmennyiség, ami mindenkire rászabható lenne, mivel különböző igényűek és méretűek vagyunk. Ha százalékban akarjuk kifejezni, akkor az a legjobb, ha megtaláljuk, mennyi kell ahhoz, hogy a gyomrunk 50 százalékban legyen tele étellel, 25 százalékban folyadékkal és maradjon 25 százalék hely az emésztéshez.

4. Rágd meg alaposan az ételt, és egyél szép nyugodt tempóban

Az emésztés a szájban kezdődik. Ha jól megrágod az ételt, sokkal könnyebbé teszed a emésztési procedúra többi szakaszát.

5. Várj, amíg az előző étkezést megemészted, mielőtt újra ennél

Az ajurvéda szerint a túl hamar újra bevitt étel nagyban felelős az emésztőrendszer betegségeiért. Honnan tudod, hogy már megemésztetted az ételt? Könnyűnek, felszabadultnak, éhesnek és szomjasnak érzed magad.

Soha ne egyél, amikor feldúlt vagy - Az ayurvédikus táplálkozás 12 lépcsője
Kivis, gyömbéres wasabiital
forrás: gringalicious

6. Egyél nagyjából ugyanazokban az időpontokban mindennap

A test szereti a rutint. Az emésztőrendszerünk tudja jól, hogy mikor várhatja az ételt egy adott órában, felkészül előre az emésztésre, ezért érdemes nagyjából ugyanakkor enni mindennap.

7. Akkor egyél, ha éhes vagy

Az igazi éhség egy természetes ösztön, nem szabad elfojtani magunkban. Amint kialakítod az evési rutinodat, egy idő után azt veszed észre, hogy a megszokott időben érzel éhséget, és elmúlnak a falási és nassolási rohamaid.

Soha ne egyél, amikor feldúlt vagy - Az ayurvédikus táplálkozás 12 lépcsője
Cukkinis egytálétel
forrás: feastingathome
Nagyon haladó nézet az ajurvéda azon megállapítása, amelyik a túlsúlyt (obezitást) nem önmagában a túlevés következményének tartja, hanem az anyagcsere és táplálkozás harmóniájának a megbomlásaként tekint rá. “Ha meg tudjuk emészteni, a méreg is hasznunkra válik – míg rossz emésztéssel az ember belehalhat a nektárivásba is.” Az ajurvédikus táplálkozás elve kimondja tehát, hogy nincsenek önmagukban jó vagy rossz ételek, hanem csupán az adott egyén számára egyik-másik táplálék jó vagy rossz. Aszerint, hogy a táplálékból ki tudja-e vonni (megemészteni, anyagcseréjében előnyösen felhasználni) az életadó értékeket. via
 

8. Soha ne egyél, amikor feldúlt vagy

Az egészséges, tápláló étel veszít a hatékonyságából, ha negatív elmeállapotban vesszük magunkhoz. Ha ideges, mérges vagy sírós hangulatban vagy, akkor halaszd el az evést és étkezz, amikor már jobban érzed magad.

9. Egyél csendes, nyugodt környezetben

A nyugodt környezet megnyugtatja az elmédet is. Az elméd pedig hatással van testedre és az emésztésedre is.

Soha ne egyél, amikor feldúlt vagy - Az ayurvédikus táplálkozás 12 lépcsője
Ajurvédikus méregtelenítő tea
forrás: feastingathome

10. Mindig ülve egyél

Tegyél meg mindent, hogy elkerüld a kocsiban, sétálás közben vagy állva evést. A tested nem akar multitaskingolni, amikor épp eszel, az ülés biztosítja az energiát az emésztéshez.

11. Koncentrálj az ételedre

Amikor a teljes figyelmedet az ételedre fordítod, finomabbnak érzed, jobban élvezed, és kevésbé esel a túlevés hibájába, mert észreveszed időben, hogy mikor elég az étel. Kerüld a figyelemelterelő hadműveleteket evés közben, mint a tévézés, olvasás vagy épp a dolgozás.

12. Ülj egy helyben pár percig minden étkezés után

Ne úgy egyél, hogy utána már szaladsz is tovább. Csak maradj a székeden egy kicsit evés után, és hagyd, hogy az emésztőrendszer tegye a dolgát.

Ezek az irányelvek egyszerűek, de nagy változást hozhatnak az életedbe. A tested akkor tudja helyesen feldolgozni az ételt, ha odafigyelsz a minőség mellett arra is, hogy hogyan eszel. A jó egészség a jó emésztéssel kezdődik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top