Életmód

Egészséges étkezés elfogadható áron

A tejallergiáról és gluténintoleranciáról szóló diagnózis kézhezvétele utáni első bevásárláskor sokkot kaptam az áraktól. Hamar rájöttem, ha nem vezetek be valami pénzügyi kontrollt, könnyen járhatok úgy, hogy a teljes fizetésemet étkezésre költöm... Szerencsére találtam megoldást, amit azóta sikerrel alkalmazok!

Valahányszor szóba kerül, drága-e egészségesen élni, számtalan pró és kontra vélemény hangzik el. Ezek szubjektív vélemények, mindenkinek a maga szokásaihoz, pénztárcájának vastagságához igazodva. A minőségi élelmiszerek nyilván drágábbak, mint a gyengébb minőségűek. A magas rosttartalmú gluténmentes gabonák pedig kimondottan drágák a nem gluténmentes társaikhoz képest. Például a gluténmentes kölesliszt kilója 1000 Ft, teljes kiőrlésű búzalisztet kilós kiszerelésben kevesebb mint 250 Ft-ért lehet venni. Így már ugye érthető, hogy aggodalommal telve tértem át orvosi javaslatra a tej-, laktóz- és gluténmentes étkezésre? 

Ha nem figyelünk oda, az egészséges életmód roppant drága is lehet. A legjobbkor bukkantam Kinga oldalára, aki hétköznapokban alkalmazható, gyakorlatias pénzügyi tanácsokat, spórolási tippeket oszt meg olvasóival. Feliratkoztam a hírlevelére, követtem a családi túlélőtesztjét, de legtöbbet a Konyhapénz-virtuóz Képzőből tanultam. Már több mint egy éve alkalmazom az onnan elsajátított módszert.

Egészséges étkezés elfogadható áron

Havi táblázatban vezetem az élelmiszerre költött összeget. Napi keretre épül, de a célom, hogy havi szinten be tudjam osztani a pénzt. Két dolog miatt nézem a napi keret helyett a havi keretet. Az egyik, hogy apróbb dolgok napi szinten becsúsznak, de nagy bevásárlást heti, kétheti rendszerességgel tartok, a másik, hogy az árak összehasonlítása nem az erősségem, azaz nem tudom figyelni, a piacon aktuálisan melyik árusnál olcsóbb pl. a sárgarépa. Számomra jelenleg az a legfontosabb, hogy kijöjjek a keretből, az árak figyelése és összehasonlítása már egy következő szint lesz.

A konyhapénzes táblázatomba tehát az élelmiszerre költött összegeket rögzítem. Ide tartozik a vásárlások során költött összegen felül az, ha étteremben, fagyizóban stb. költök. 

A havi keretem alapja napi 2500 Ft, így a 31 napos júliusban 77 500 Ft.  

Ha megnézzük a táblázatot, látszik, hogy július 1-jén (A3) 200 Ft-ot (C3) költöttem, tehát maradt 2300 Ft-om (D3), amit hozzáadtam a következő naphoz, így július 2-án már 4800 Ft-ból (B4) gazdálkodhattam. A táblázat C oszlopába tehát minden nap beírom az aznapi költést… A teljes cikket a 160 gramm blogon találod!

Egészséges étkezés elfogadható áron

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top