Életmód

23 dolog, ami jobb, mint lájkolni a Facebookon

Olyan világban élünk, ahol teljesen normális(nak tűnik) valamit csak azért csinálni, hogy a közösségi oldalak felhasználóinak elismerésében fürdőzhessünk. Ennek megvan a tudományos magyarázata, mint ahogy számos kellemesebb dolgot is el tudunk képzelni a Facebook-nyomkodásnál.

Először a gyors magyarázat: azért van olyan sok Facebook-függő, mert minden egyes lájk, amit kapunk, az agyunk jutalomközpontját stimulálja. Ezt Susan Weinschenk viselkedéspszichológus állította, azonban egy 2014-ben elvégzett kutatás résztvevőinek 62 százaléka is azt mondta: jobban érzi magát, ha az ismerőseik pozitívan reagálnak az általuk megosztott tartalmakra. Most pedig lássuk, mivel pótolhatjuk ezt a fajta pozitív érzést a való világban!

22 dolog, ami jobb, mint lájkolni a Facebookon

1. Menj el futni!

A futás, illetve bármilyen sport vagy egyéb mozgásforma endorfinokat szabadít fel. Ezek azok a hormonok, amelyektől jól érezzük magunkat a bőrünkben. Ráadásul egészségesebb is, mint egész nap a monitort bámulni.

22 dolog, ami jobb, mint lájkolni a Facebookon

2. Feküdj le aludni!

Ha keveset alszunk, jelentősen megnövekszik a stressz-szintünk, felborul a szervezetünk normál működése, ez pedig tovább rontja a teljesítményünket, ráadásul elhízáshoz és egyéb egészségügyi problémákhoz is vezetnek. Meg amúgy is, ki az, aki nem szereti a pihentető alvást?

22 dolog, ami jobb, mint lájkolni a Facebookon

3. Játssz a kutyáddal!

Vagy a macskáddal, vagy bármilyen egyéb állattal! A tudomány már itt is bizonyította, hogy az állatok közelsége növeli a boldogságérzetünket. Egy, a Huffington Post által 2014-ben elvégzett online felmérés szerint azonban a kisállat-tulajdonosok legalább 20 százaléka azt mondta: inkább kedvenceik cirógatásáról mondanának le, mint az okostelefonjaikról. Diszlájk!

22 dolog, ami jobb, mint lájkolni a Facebookon

4. Masszíroztasd magad!

Egy szakszerű masszázs – de akár egy, a kedvesedtől kapott finom cirógatás is – képes a stressz oldására, előbbi esetben azonban a hosszan tartó hatás miatt fittebbnek, tettrekészebbnek fogjuk magunkat érezni, arról nem beszélve, hogy a gép előtt görnyedve csak a derekunk fog megfájdulni, amíg a lájkokra vadászunk.

22 dolog, ami jobb, mint lájkolni a Facebookon

5. Sétálj egyet!

Lehetőleg a zöldben, de ha csak simán kimozdulsz és jársz egyet, már azzal is sokat tettél a lelki komfortodért, nem beszélve az egészségedről. Azt egyébként a tudomány is igazolta, hogy akár néhány perc séta is már képes csökkenteni a depressziós tüneteket.

6. Nevess!

A közhelyszótár vonatkozó cikkelye (ami után nem sokkal közvetlenül a “vonatkozó cikkely” szóösszetétel szerepel) úgy hangzik: “a nevetés a legjobb orvosság”. Ha pedig velőtrázó röhögésig fajul a dolog, ez edzésnek sem utolsó, mivel rendesen megmozgatja a mélyizmokat. Emellett a nevetés csökkenti a stresszt és erősíti az immunrendszert. A közösségi médiának ez még nem annyira megy.

7. Egyél valami finomat!

Ez lehet a kedvenc kajád, vagy valami izgalmas újdonság, a lényeg, hogy az evés idejére kapcsolj ki és koncentrálj az ízekre, illatokra. Nincs lélektelenebb dolog, mint amikor valaki még az ebéd mellé is a telefonját nyomkodja.

22 dolog, ami jobb, mint lájkolni a Facebookon

8. Olvass valami izgalmasat!

Így is beléphetsz egy virtuális világba, ráadásul egy jó könyv az egészségedre is jó hatással van. A kutatások igazolták, hogy az olvasás csökkenti a stresszt, és jó hatással van az alvásra, emellett a szellemi frissességünkhöz is hozzájárul.

22 dolog, ami jobb, mint lájkolni a Facebookon

9. Vegyél egy forró fürdőt!

Minden ér: gyertyák, habfürdő, fürdőolaj és a kedvenc zenéd. Csak ne a Facebook-oldaladat böngészd közben, hanem lazulj el, és élvezd a saját magadra szánt időt!

22 dolog, ami jobb, mint lájkolni a Facebookon

10. Találkozz a barátaiddal!

Hidd el, ha élőben találkoztok, sokkal tartalmasabb lesz a beszélgetés, mintha csetelnétek, vagy Skype-on/Facetime-on keresztül tárgyalnátok ki a legújabb pletykákat.

11. Próbálj ki egy új desszertet!

Az édességek szintén az örömérzetünkben segítenek, azonban ha te készíted el az új finomságot, ezzel lehetővé teszed saját magad számára, hogy picit kikapcsolj és a képernyőn kívül valami másra koncentrálj. Utána jutalomként élvezheted a finom ízeket!

12. Csókolózz!

A tudomány ez ügyben is szállítja a megoldást: a csókolózás bizonyíthatóan csökkenti a kortizolszintünket, márpedig ez a hormon az, amit stresszhelyzetben termel a szervezetünk. Arról nem beszélve, hogy valószínűleg nincs ember, aki inkább a Facebookon lájkolgatna, ha csókolózni is lehet!

22 dolog, ami jobb, mint lájkolni a Facebookon

13. Táncolj!

Menj el bulizni, vagy csak perdülj táncra otthon a nappaliban. Ettől garantáltan jobb kedvre derülsz, ráadásul a vérkeringésre is serkentő hatással van, a feljebb már említett sportolás összes további kedvező hatásával együtt.

22 dolog, ami jobb, mint lájkolni a Facebookon

14. Tervezd meg a nyaralást!

Gondold végig, hogy hova szeretnél eljutni. Pszichológusok megállapították, hogy már a tervezett nyaralással kapcsolatos izgatott várakozás is növeli a boldogságérzetet. Ha teheted, olyan helyre menj, ahol nincs wifi, de akár még térerő sem, hihetetlenül kisimult és nyugodt leszel a nyaralásból hazatérve.

15. Próbálj ki egy újfajta edzést!

Ez duplán jó módszer, ugyanis az új dolgok a már említett jutalomközpontot is ingerlik, a sport pedig további örömérzetet nyújt, mint azt már említettük feljebb.

22 dolog, ami jobb, mint lájkolni a Facebookon

16. Hallgass meg egy jó zenét!

A zene szintén kellemes érzéseket okozó vegyületekkel árasztja el az agyunkat, nem beszélve a kedvenc zenéinkről. Az sem baj, ha egy-egy számot akár többször is meghallgatsz egymás után, de a változatossággal tovább ingerelheted a jutalomközpontodat.

17. Gyönyörködj a kilátásban!

A szép panoráma olyan hatással lehet ránk, mint egy meghatározó spirituális élmény. Az ilyenektől boldogabbak és kreatívabbak is leszünk. Az instagramos fotók korában azt is meg kell jegyeznünk, hogy sokkal jobban fogunk emlékezni a tájra, ha gyönyörködünk benne, mintha a telefonunk kijelzőjén keresztül keresnénk az ideális szöget a fotóhoz.

18. Írj valakinek (kézzel)!

A kézírás lassan kihalófélbe kerül, pedig számos pozitív egészségügyi hatását is említhetnénk. Ráadásul, gondolj bele, hogy milyen érzés, amikor te kapsz kézzel írott levelet, és tudod, hogy valaki időt fordított rád, nem csak fél kézzel bepötyögte a telefonjába, a WC-n ülve.

19. Lepj meg valakit!

Ha valakivel kedves vagy, az neked is örömet okoz, nem beszélve arról, hogy így növeled az esélyét, később téged lepjen meg valaki. Emellett a társas érintkezés csökkenti a stresszt, és sokkal tartalmasabb, mint a kis piros értesítéseket nézegetni a képernyőn.

22 dolog, ami jobb, mint lájkolni a Facebookon

20. Vezess naplót!

Nem, nem blogírásra gondolunk, hanem klasszikus, kézzel írt naplóra. A kézírás pozitív hatásait már említettük a levélnél, azonban a naplóírásnak ennél is nagyobb pozitívuma: ezzel a terápiás módszerrel kiírhatjuk magunkból a napi gondokat.

21. Élvezd a napsütést!

A napfény segít a szervezet D-vitamin-készletének szinten tartásában, arról nem beszélve, hogy ha kiülünk a napra, egy kicsit kikapcsolni, az agyunkat is kiszellőztethetjük és még jó színünk is lesz tőle.

22. Böngéssz régi fotókat!

Az emlékek felidézése segíthet a pozitív életszemlélet fenntartásában: egy kutatás szerint a nosztalgiázás optimistává teszi az embert. Elő a régi fotóalbumokat, és merülj el a szép emlékekben!

23. Kapcsolj ki!

Ehhez nem kell különösebb magyarázat. Kapcsold ki a gépet és ne használd ma már!

22 dolog, ami jobb, mint lájkolni a Facebookon

További cikkek a közösségi médiáról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top