Életmód

15 dolog, amit tudnod kell a stresszmentes nyaraláshoz

Lejáró útlevél, fura csatlakozók, átláthatatlan vámszabályok, tiltott kaják: mire figyelj oda, hogy az áhított vakáció a kellemes pihenésről, ne pedig az idegtépő problémák elhárításáról, esetleg komolyabb büntetés kifizetéséről szóljon.

OMG! Lejárt az últevelem!!!

15 dolog, amit tudnod kell a stresszmentes nyaraláshoz

Nekünk, magyaroknak az egyik kedvenc sportunk az utolsó pillanatra halasztani az elintézendő dolgokat. Ez különösen akkor kínos, amikor a nyaralás előtt két nappal jövünk rá, hogy az útlevél, na az tavaly ilyenkor lejárt.

  • A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának (KEKKH) adataiból kiderült, hogy évente több tízezer magyar választja a gyorsított ügyintézést az okmányirodánál.
  • A sima 7 napos 19 000, a 3 napos 29 000, az egynapos ügyintézés 39 000 forintba kerül) – plusz a járulékos költségek 2500–14 000 forint között). Ugye, hogy jobb lenne ezeket a pénzeket a tengerparti koktélbárban vagy a helyi kézműves piacon elkölteni? Főleg, hogy a “normál” ügyintézéssel is simán elkészül az útlevél 20 nap alatt. Szerencsére ez nem érinti azokat, akik az EU országaiban tervezik a nyaralást, de aki ennél egzotikusabb helyre utazna, még ma nézze meg, hogy meddig érvényes az útlevele!
  • Ha már beadtuk a kérelmet, de valamiért hamarabb lenne szükség az útlevélre, az eljárás utólag is módosítható 3 vagy 7 napos ügyintézésre

Mennyi pénzt vihetek külföldre?

15 dolog, amit tudnod kell a stresszmentes nyaraláshoz

Hoznék haza külföldön vett ajándékot, italt, dohányárut. Para?

15 dolog, amit tudnod kell a stresszmentes nyaraláshoz

A rövid válasz: attól függ. Általában kis mennyiség esetében nem állnak le szívózni a vámosok, de nem árt tisztában lenni, hogy mennyi az annyi.

  • Ami nem alkohol vagy dohányáru, abból 300 euró értékig lehet behozni vám-, és adómentesen az ország területére. Kivéve, a 15 évnél fiatalabbak esetében, náluk 150 euró a határ.
  • A dohánytermékekből az EU-n kívülről – repülővel – 200 szál cigaretta hozható be, egyéb úton csupán 40 (vagyis kb. 2 doboz!). Szivarka esetében ez 100, illetve 20 darab, szivarnál 50 és 10, vágott dohányból pedig 250 és 50 gramm a határérték. Az Amszterdamban vásárolt spanglival viszont nem érdemes próbálkozni, az továbbra is tilos!

Mi a helyzet a gasztroajándékokkal?

15 dolog, amit tudnod kell a stresszmentes nyaraláshoz

Ha nem akarod, hogy a reptéri vámosok kutyáinak jó napjuk legyen, inkább ne kockáztass! Az EU-n kívülről nyers húst, hústartalmú készítményeket, hentesárut, illetve tejtermékeket nem, vagy csak külön állatorvosi engedéllyel lehet behozni. Ugyanez az EU-n kívülre utazva is igaz lehet, például az Egyesült Államokban a beutazáskor nyilatkozni kell, hogy nincs-e a csomagban zöldség, gyümölcs vagy húsáru. Ezek meglétét egyébként rendkívül cuki, egyenruhás kutyákkal ellenőrzik, szóval nem érdemes ügyeskedni.

Ők kiszagolják, ne is próbálkozz! (Fotó: Tumblr)
Ők kiszagolják, ne is próbálkozz! (Fotó: Tumblr)

Szelfiznék a kiskutyámmal a beachen, lehet?

15 dolog, amit tudnod kell a stresszmentes nyaraláshoz

Lehet, de macerás. Bár a cukiságfaktor tagadhatatlan és valószínűleg lájkcunamit indít el a közös fotó, úti célunktól függően eltérő nehézségű feladatokat kell megoldani annak érdekében, hogy a jószág problémamentesen közlekedhessen a világban.

  • A legfontosabb az állatorvos által kiállított állatútlevél, ami nélkül teljesen esélytelen a közös nyaralás.
  • Ha ez megvan is, vannak olyan országok, ahol nagyon szigorú a szabályozás: van ahol az oltásokat csak chipelés után lehet beadni, vannak országok, ahova nem vihetőek be fül- és farokvágott kutyák, a veszettség elleni oltás megléte pedig alapvető.
  • Egyes helyeken – például Ausztráliában – annyira szigorúak a törvények, hogy háziállatot csak előzetes karantén után lehet bevinni. Emlékezzünk Johnny Depp esetére…

Egy jó tanács: inkább bízzuk egy ismerősre kedvencünket, tényleg mindenkinek jobb lesz így, az állatkáknak amúgy sem lesz akkora élmény a nyaralás, viszont biztos, hogy megszenvedik az utazást.

Különleges gyógyszereket szedek, mit kell tudnom?

  • Az utazás időtartamára írasd fel az extra mennyiséget a kezelőorvossal, akitől érdemes lehet egy angolul írt papírt is kérni, amelyben igazolja, hogy valóban szükséged van a gyógyszerekre. Ezt a papírt a reptéri biztonsági vizsgálat során mutasd be, hogy ne legyen probléma.
  • Ha a nyaralás során valami történne a gyógyszerekkel – eltörik, ellopják, beázik, stb. – ne ess pánikba, a papírjaiddal keresd fel a legközelebbi kórházat vagy orvosi rendelőt, az esetek 99%-ban meg fogják oldani a pótlást.
  • Ha különleges eszközre is szükséged van – például diabétesz esetén inzulinmérő –, érdemes megnézni, hogy az általad használt márkának van-e az úti célod közelében kirendeltsége, ahol segítséget tudsz kérni.

Végezetül egy kiváló oldal, ahol meg tudod nézni, hogy a célországban milyen konnektorokra számíthatsz, nehogy lemerülésből kifolyólag elmaradjon a tűzforró tengeparti Tinderezés.

15 dolog, amit tudnod kell a stresszmentes nyaraláshoz
Kellemes nyaralást kívánunk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top