Életmód

Döbbenetes éttermi bakik “mentes” fronton

Allergiásként, érzékenyként ki dühösen, ki tombolva, ki sírva röhögve fogadja a mentes ételek készítésével próbálkozó éttermek (és ismerősök) bakijait. Ha a rokonoknál nem is, de éttermeknél elvárnánk hozzáértést is.

Döbbenet, hogy hány szakmabeli nincs tisztában az élelmiszerek alapanyagaival, allergénjeivel és a biztonságos főzéssel és tálalással kapcsolatban.

Az alábbi mondatok közül egyik sem megfelelő diétás hozzáállás, sőt veszélyezteti a diétázót! Aki allergiás, akár anafilaxiás sokkot is kaphat az így tálalt ételektől!

  • “Tejet nem tartalmaz! – De miért fehér? – Mert tejfölös!”
  • “Csak szedje le a földimogyorót a tetejéről, és eheti is!”
  • “Margarinnal készült! – Tejmentes margarinnal? – Hát nem minden margarin tejmentes?!” 
  • “Lisztmentes. A búzagyöngy köretnek pedig igazán finom, tudom ajánlani!”
  • “A rántott hús bundáját csak le kell szedni, és kész is van a tojásmentes-gluténmentes étel!”
  • “Csak kevés tojás van benne, annyi biztos nem árt!”
Döbbenetes éttermi bakik

Ha nagyon érzékeny vagy, csak olyan helyre érdemes menni, ahol külön tudják kezelni a mentes ételeket, és eleve a mentes ételek készítésére szakosodtak. Válassz megbízható helyet, ahol akarnak is, és tudnak is diétás ételeket adni.

Olyan apróság szinte említésre sem méltó, hogy a nem mentességre szakosodott éttermekben allergénnel szennyezett fakanalat, edényeket használnak, és gyakran ugyanabban az olajban sütik az allergént tartalmazó és a mentesnek mondott ételeket… Aki nagyon érzékeny, inkább ne vállalja be…

Folytatás az Allergia blogon!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top