Életmód

Napi 20 perc házimunka? Lehetséges!

A takarítás és a háztartás körüli teendők olyan feladatok, amelyeket ugyan nem szeretünk, de ahhoz, hogy fenntartható tisztaságban éljünk, nélkülözhetetlenek. Ma egy olyan módszert hoztam, amellyel átlátható terv szerint haladva fenntarthatod a tisztaságot az otthonodban, kiégés, kampánytakarítás és bűntudat nélkül.

Az alábbi ötleteket általánosságban írtam össze, így elképzelhető – sőt valószínű –, hogy nem fog tökéletesen a te életedhez igazodni. A jó az, hogy variálható, így tökéletesen az igényeidre szabhatod.

A menetrend a következő: Napi 20 percet foglalkozol a háztartási feladatokkal – a napi teendőiden felül. Tehát az esti mosogatás, a beágyazás vagy a virágöntözés nem tartozik ide. A program nagyjából úgy épül fel, hogy a heti takarítási rutinodat fogjuk beépíteni heti 5-6 napra, úgy, hogy minden nap 20 percet egy adott tevékenységgel foglalkozol. Ha abból indulunk ki, hogy egy 2 szobás lakásban élsz, ahol a heti takarítás 2 órát vesz igénybe, akkor az lebontva pontosan 6 napnyi 20 percnek felel meg. A különbség az, hogy mivel rövidebb időintervallumban kell dolgoznod, így sokkal könnyebben ráveszed magad a munkára, hiszen 20 percet még a legfáradtabb napodon is kibírsz. Ha nagyobb lakásod van, esetleg alaposabban takarítanál, akkor a 20 percből lehet 30, vagy akár 2×20 perc is. Ez attól függ, milyen időbeosztás szerint élsz, mikor dolgozol, mikor van szabadidőd, illetve hogy mennyire vagy fáradt a munka mellett – hiszen nem az a cél, hogy kiégjünk.

Napi 20 perc házimunka? Lehetséges!

A módszer szervezést igényel, ez tény. Pontos menetrendet kell készítened az igényeidhez szabva annak függvényében, hogy mikor, milyen feladatokat szeretnél teljesíteni. Az sem mindegy, hogy te inkább a könnyebb feladatokkal kezdesz, vagy a nehezén esnél túl előbb – hiszen ez alapján variálhatsz a szervezésnél. 

A mintaterv leírását a Varázsdoboz blogon találod!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top