Életmód

9 egészséges szokás a világ más tájain élő nőktől

Mit teszel a testi és lelki egészségedért nap mint nap? És mit tesznek a nők a világ más tájain? Kilenc olyan egészséges szokást szedtünk össze, amit érdemes a saját életünkben is bevezetni egy egészségesebb, teljesebb, boldogabb életért.

1. Ízesítsd a vizet

Mexikóban házilag ízesített vizet isznak a nők, nem a bolti cukrozottat. Sokkal több víz jut így a szervezetükbe, hiszen finom ízű italokat sokkal szívesebben iszunk, mint natúr vizet. A hideg vízbe gyümölcsöket, gyógynövényeket, zöldségeket tesznek, így válik a vízből garantáltan cukormentes üdítő. A legkedveltebb ízesítések közé tartozik az uborka, citrom, hibiszkusz és kókusz. Igazán nem nagy fáradság egy nagy kancsóban összekészíteni pár hozzávalóból egy ilyen frissítő italt, hogy ellenőrizetten meglegyen a napi 2-3 liter folyadék az egészségünk érdekében.

2. Azért dolgoznak, hogy éljenek, nem azért élnek, hogy dolgozzanak

Az ausztrál nők körében az egyensúly vált a boldog élet kulcsszavává. A sikeres, egészséges élet számukra azt jelenti, hogy a munka azért van, hogy legyen pénzük az életre, utazásra, barátokkal időtöltésre. Tehát csak egy eszköz, amit bevetnek annak érdekében, hogy élhessék az életüket. Ők a hétvégék nagy rajongói, 48 órát ilyenkor arra szánnak, hogy testileg és lelkileg is feltöltődjenek, eszük ágában sincs dolgozni. Az első helyre náluk a barátok és a kikapcsolódás kerülnek, minden más ennek érdekében történik.

9 egészséges szokás a világ más tájain élő nőktől

3. Pattanj a biciklire, ne csak szabadidődben

A hollandokról érdemes példát venni: a nők mindenhová biciklivel járnak. Nemcsak hétvégén pattannak fel rá, hanem bármikor, amikor el kell jutniuk valahová. A bevásárláshoz is ezt használják, egyre trendibb, hogy egy nagy fadobozt erősítenek fel a biciklik elején a kis kosárkák helyett, hogy oda beférjen minden, ami aznap szükséges ennivaló otthon. Amellett, hogy csodás lábaink lesznek ettől a mozgásformától, még az egészségünkre is remek hatással van. Így minden időt ki tudunk használni, hogy mozogjunk, nem kell felszabadítanunk órákat az életünkből, hogy edzőteremben izzadjunk vagy a patakparton fussunk, hiszen munkába, gyerekért az oviba, boltba úgyis kell menni, akkor már inkább tekerjünk, és ne vezessünk vagy buszozzunk.

4. Főétkezésre zöldséget

A görögöknél remek szokás az, hogy a főétkezésekre gyakran egy nagy tál zöldséget esznek. Nem arról van szó itt, hogy egy fej natúr salátát kellene ennünk ebédre, hanem jó gazdagon elkészítve, magokkal, sokfajta zöldséggel dúsítva készítsünk magunknak ételt. A nyers zöldség egészségre gyakorolt hatásáról talán nem is kell már írni, a tanulmányok szerint a legjobb módja az egészségőrzésnek, ha napi 5 adag zöldséget megeszünk. Az alakunkra is jó hatással van, de még inkább a benne lévő vitaminok, ásványi anyagok miatt érdemes bevezetni ezt a szokást az életünkbe.

9 egészséges szokás a világ más tájain élő nőktől

5. Rendszeres masszázs

Thaiföldön nagy hagyománya van a masszázsnak, a mindennapjaik részévé vált az egészségük érdekében. A gyakori, rendszeres masszázs náluk hozzá tartozik az alapvető fittséghez. Míg nálunk csak nagy néha, luxuskényeztetésként vesszük igénybe, ott ez olyan, mint jógázni vagy meditálni. A masszázs erősít, lazít, ellenállóbbá tesz, felgyorsítja az anyagcserét és segít a napi gondokkal megküzdeni.

9 egészséges szokás a világ más tájain élő nőktől

6. Yerba mate tea kávé helyett

A yerba mate teát Argentínában úgy isszák, mint mi a kávét, mivel a hatásuk nagyon hasonló. Annyi különbséggel, hogy a yerba mate teáról kimutatták, hogy jót tesz a csontoknak és a rákmegelőzésben is remek eredményeket értek el vele. Minden reggel egy matétea, ami felébreszt, mint a kávé, de a hatása nem csak a délelőtti kávészünetig tart. Éberebb lesz tőle az agy és energiával tölt fel délutánig.

9 egészséges szokás a világ más tájain élő nőktől

7. Első a barátság

A svéd nők úgy relaxálnak és szabadulnak meg a stressztől, hogy találkoznak a barátaikkal. Náluk az a szokás, hogy munka közben beiktatnak egy szünetet délután 3 körül, ami nem annyi, hogy felhörpintenek egy kávét, vagy végre megebédelnek, hanem összefutnak a barátaikkal. Minden napra jut így egy órányi igazi kikapcsolódás, amikor nem a munkával, háztartással, gyerekneveléssel foglalkoznak, ami tényleg kitekintést jelent a napi taposómalomból. Számtalan tanulmány szól arról, hogy a nőknek kifejezetten nagy igénye van a társaságra, akik rendszeresen tudnak a barátaikkal együtt lenni, sokkal kiegyensúlyozottabbak és egészségesebbek. A tartós barátságok így hosszabbítják meg számunkra az életet.

9 egészséges szokás a világ más tájain élő nőktől

8. Véletlenül se kerüld el a gyümölcscukrot

Sok diétában azt látjuk, hogy a gyümölcsben lévő cukrok is olyan cukrok, amiket messzire el kell kerülni, miközben keresztet is vetünk magunk előtt. A brazil nők szerint ez butaság, minden nap kell gyümölcsöt enni, ők lehetőleg minden étkezéshez esznek is valamilyen fajtát. Energiabombának tartják a gyümölcsöket, ami feltölti őket és a segítségükkel energikusabban, éberebben tudják végezni a munkájukat.

9 egészséges szokás a világ más tájain élő nőktől

9. Spirituális vezetőd van már?

Indiában hagyományosan a nők a saját igényeiket mindenki másé mögé helyezték: a család, barátok, kollégák mind előrébb valók, mint ők maguk. De mostanra már nagyot fordult a világ arrafelé is, és megváltozni látszik ez a tendencia: az indiai nők egy személyes gurut választanak maguknak, aki az egészséges élethez szükséges számukra. A guruk nem feltétlenül vallási tanokból merítenek, hanem inkább olyanok, mint a személyi coachok, akik segítenek eligazodni az élet bonyolult dolgaiban. Tanácsaikkal kiegyensúlyozottabbá válhatunk, énidőt kapunk tőlük, kikerülünk a mókuskerékből, és csak magunkra figyelünk egy kicsit. Ez pedig elengedhetetlen a lelki egészséghez.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top