Életmód

Ezt tudnod kell nyaralás előtt – mi a teendő, ha lerobbansz az autópályán?

Még a legjobban felkészített kocsikkal is előfordul, hogy lerobbannak. Különösen bosszantó ez akkor, ha nyaralás közben, az egész családdal a kocsiban történik meg veled. A bajt enyhíteni lehet azzal, ha pár dologgal időben felkészülsz, és tisztában vagy vele, hogy ilyen vészhelyzetben mi a teendő.

Bármilyen útra is indulsz, alapvető fontosságú, hogy ellenőrizd előtte a kocsi műszaki állapotát, berendezéseinek megfelelő működését (lámpák, ablaktörlők, kapcsolók stb.) A másik elengedhetetlen dolog, hogy készülj fel a váratlan eseményekre is – például egy lerobbanásra. Legyen nálad ezért elakadásjelző háromszög, láthatósági mellény, baj esetén hívható telefonszám, biztosítás, és végül a fejedben – vagy papírra írva – egy lista arról, hogy mi a teendő akkor, ha lerobbansz az autópályán.

Ezt tudnod kell, mielőtt nyaralni indulsz – mit a teendő, ha lerobbansz az autópályán?

A teendők listája

Kapcsold be a vészvillogót azonnal, amint a meghibásodást észreveszed!

Keress biztonságos megállóhelyet! A legjobb, ha sikerül egy parkolóba vagy benzinkútra bemanőverezni a kocsival. Ha ez nem megy, a leállósávot használd. Húzódj az autópálya szélére, amennyire csak lehetséges.

Távolodjatok el az autótól! Az autópálya veszélyes üzem, ezért lerobbanás esetén először az utasok biztonságáról kell gondoskodni. Még ha rossz idő van – esik az eső, erős szél fúj stb. –, akkor is haladéktalanul szállíts ki mindenkit az autóból és küldd őket az út mellett lévő szalagkorláton túlra, illetve ha ilyen nincs, akkor 10-20 méteres távolságra a pálya szélétől. Számtalan esetben előfordult már ugyanis, hogy a leállósávban veszteglő autóba rohant bele egy másik jármű, és az utasok halálát okozta. Éppen ezért szerelni se állj neki a leállósávban.

Vegyetek fel láthatósági mellényt! A másik lépés, hogy adj mindenkire láthatósági mellényt – még indulás előtt győződj meg róla, hogy van ilyen az autódban, és ha nincs, vegyél belőle annyit, ahányan majd együtt utaztok. A benzinkutakon kapható.

Tegyél ki elakadásjelző háromszöget az autó mögé 150 méterrel úgy, hogy stabilan álljon, és a járművek menetszele ne sodorja magával. Ne az út szélére, hanem a leállósáv közepére tedd ki a háromszöget.

Telefonálj segítéségért! Az autópályán még véletlenül se más autók leintésével kérj segítséget, ez ugyanis nagyon balesetveszélyes megoldás lenne. Inkább a mobiltelefont használd erre a célra. Indulás előtt tanácsos a telefonba elmenteni és egy cetlire is felírni az assistance szolgáltatás számát (a cetlit tedd a kesztyűtartóba). Ez a szolgáltató lehet az autómárka képviselete, autóklub segélyszolgálata, privát autómentő, vagy éppen a biztosítás megkötésekor megjelölt szolgáltató. Biztosítást már csak ezért is érdemes kötni indulás előtt, arról nem is beszélve, hogy nélküle hajmeresztő költségekre számíthatsz már az autómentőtől is, és a javítás költségei csak ezután következnek. Súlyos százezrekbe kerülhet egy ilyen kaland, ami akár az egész nyaralás végét is jelentheti, hiszen kiürül a vakációra feltöltött pénztárca. Különösen igaz ez akkor, ha külföldön éri az autót meghibásodás – az assistance biztosítások többsége viszont nemcsak Magyarországon, hanem a határokon túl is védelmet nyújt.

Ellenőrizd az autómentőt, amikor megérkezik! A legelső dolgod az legyen, hogy kérd el azt a telefonszámot, amiről őt küldték hozzád segítségnyújtásra. Assistance szolgáltatás hívásakor a diszpécser gyakran kér a pórul járt autóstól jelszót is, amit az autómentő sofőrjének továbbad. Ha van ilyen, kérdezd meg a sofőrtől!

Hogy miért van erre szükség? Sokan specializálódtak arra, hogy bajba jutott autósokat használjanak ki. Ezek az autómentők a pályákon cirkálnak, és ha meglátnak egy lerobbant autót, megpróbálják kiadni magukat hivatalos autómentőnek. Jobb esetben csak nagyon sok pénzt kérnek el, rossz esetben még az autót is ellopják. Legyél tehát óvatos, és gondoskodj már indulás előtt arról, hogy legyen kit hívni baj esetén. Ha illetéktelen autómentő áll meg mellettetek, és arról próbál meggyőzni, hogy a leállósávban tilos várakozni, illetve hogy ő gyorsabban és szakszerűbben ellátja a kocsit, ne higgy neki, és udvariasan utasítsd vissza – mondd azt, hogy néhány percen belül megérkezik az autómentő, amit telefonon már odarendeltél.

Értesíts egy hozzátartozót! Miután megbeszéltétek annak részleteit az autómentőssel, hogy hova vigye a kocsit és mindez mennyibe kerül majd, egyszóval tudod, mi vár rátok, értesíts valakit a hozzátartozóitok közül, és adj tájékoztatást a helyzetetekről.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top