Életmód

Tornázz a babáddal otthon – 10 ingyenes videóval segítünk

Szülés után minimum azt szeretnénk, hogy mint Victoria Beckham, lapos hassal és feszes fenékkel induljunk rögtön haza a kórházból. Mivel azonban ez a hozzánk hasonló földi halandóknak nem adatott meg, ezért a gyermekágyi időszak után a legtöbben lehetőségek után kezdünk kutatni, hogy hogyan tudnánk mozogni legalább kétnaponta.

Nem is olyan könnyű kérdés ez, a kezünkben általában egy falatnyi baba lakik már legalább hat hete, aki hol a mellünkre akar csatlakozni, hol csak úgy bömböl, mintha muszáj lenne, ha pedig alszik, akkor azt a legszívesebben a mi mellkasunkon teszi. Még az is nagy mutatványnak tűnik, hogy eljussunk minden nap a kádig, egy zuhanyzás erejéig, a háztartást már nem is nagyon kergetjük, úgyis elúszott egy ideje.

Hát hogy is férne ebbe bele a tornázás, lapos has, ugyan már!

Maximálisan megértem a problémát, nekem is itt van a most már 4 hónapos babám, aki mellett bizony művészet szabad perceket lopni magamnak. És ha sikerül, és épp nem a mosással, teregetéssel, mosogatással töltöm az időm, hanem tényleg szabadidőre teszek szert valamilyen csoda folytán, akkor azt inkább olvasással, kádban ázással, horgolással tölteném szívem szerint. Talán a legutolsó helyen jutna eszembe pont a torna, hasizomgyakorlatok, comberősítések és egyéb finomságok sora. Este pedig, amikor már az éjszakai alvást gyűri épp a gyermek, akkor én bizony neki nem állok, olyan csábító feszes test ígéret nincs, ami engem rávegyen az este tízkor ugrabugrára.

Mindez persze csak kifogás a részemről, nyilván, ha annyira fontos lenne, hogy ne legyen pudingból a hasam, és a narancsokat is inkább a zöldségesnél hagynám, nem a combomon akarnám viselni, akkor nekiállnék este, éjjel, hajnalban, bármikor. Csakhogy jelenleg nem érzem magamban ehhez a jedierőt, tudom, mit akarok elérni, de azt is tudom, hogy ennek nem feltétlenül most van számomra itt az ideje.

Tornázz a babáddal otthon - 10 ingyenes videóval segítünk

Egyszer mindenképpen leszek még Rubint Réka és Cindy Crawford egyszerre,

de most inkább csak azt tűztem ki célomul, hogy minden nap mozogjak, lehetőleg valami olyat, ami túlmutat a babakocsis sétáláson, amikor a legmegerőltetőbb kihívás, hogy hogyan lépjek le a járdáról olyan óvatosan, hogy a sok gödör, kátyú és magas padka ne rázza ki az álmot gyermekem szeméből.

Dönthettem volna úgy is, hogy ezt a mindennapos edzést egy edzőteremben végzem el, ám teljesen biztosan tudom magamról, hogy még egész fitt formámban sem szerettem edzőterembe járni, halálbiztos, hogy most, ebben az állapotomban még nehezebben venném rá magam. Meg aztán ott van a krónikus időhiány, hogy napközben egyedül babával, délutántól este nyolcig pedig még jön hozzá a két nagyobbik lányom, úgyhogy ha valamikor, akkor legkorábban este kilencre jutnék el bárhová. Öreg vagyok én már ehhez. Mire ennek a gondolatmenetnek a végére értem, már tudtam, hogy az én megoldásom egy anyuka- és bababarát megoldás lesz.

Mennyi lenne az az idő, amennyit nem akarnék elbliccelni, ha tornáról van szó? Húsz, maximum harminc perc.

Mindenkinek van lélektani határa, egy kisbabás anyukának talán hozzám hasonlóan ugyanez a 20-30 perc az, ami még elviselhető hosszúságú ahhoz, hogy beillesszük a kissé zilált napirendbe. Mivel általában még ennyi szabadidő sem jut egyszerre, csak 5-10 percek, ezért eleve csak olyan tornákat kerestem, amit tudok úgy is csinálni, ha az én pici lányom a kezemben van. Mert általában ott van, nincs mit tenni, egy két lábon járó pihenőszék és hinta kombinációja lettem számára. Aki pedig esetleg el akarna tántorítani, mondván, hogy egy 10 perces mozgás nem ér semmit, annak Micimackó-módon az a válaszom, hogy 10 perc pontosan 10 perccel több, mint a semmi, azaz pont 10 perccel kevesebb ülést jelent, tehát már valami. 

Kigyűjtöttem 10 olyan baba-mama torna videót, aminek a gyakorlatait egészen nagy örömmel bírom csinálni, nem kell belehalnom a végére, és mégis azt érzem, hogy ma is tettem magamért valamit. A kislányom pedig jókat vigyorog az egészen, ahogy emelgetem, lóbálom, forgok vele.

A videók nagy része angolul van, abból az egyszerű okból, hogy magyarul nagyon kevés jó videót találtam ingyenesen. Vagy csak én kerestem bénán, még az is lehet, de folyton olyan videókba futottam, amihez iratkozzak fel, fizessek kredittel, regisztráljak, és ez különben is csak egy promó videó. Ezért inkább átnyergeltem az angol nyelvű videókra, ahol bőségesen találtam az 5 perces tornától kezdve a 30 percesig mindenfélét: erősítést, jógát, lazítást, könnyűt, nehezet. Mivel csak le kell utánozni, amit csinálnak a videókon, így a nyelv nem jelenthet akadályt, ha elég elszántak vagyunk.

0. A legcukibb és legviccesebb baba-papa torna, csak hogy ne vegyük annyira komolyan magunkat:

1. Rubint Réka baba-mama tornája – 25 perc

Ha már az előbb Rékával példálóztam, akkor elsőként jöjjön az ő babás tornája. Az ne tévesszen meg senkit, hogy a videó címében Béres Alexandra van, ő sajnos nem szerepel a videóban. Az egész műsor 57 perces, de bevallom, én nem bírtam végignézni, a babafürdetésnél elvesztettem a fonalat, úgyhogy jó szívvel csak a 25 percig tudom ajánlani. 

2. Rita, a testszobrász babás tornája – 10 perc

Gyors megoldás az igazán hajszolt napokra – bár ezt nyugodtan odaírhatnám az összes 5-10 perces videóhoz. Olyan tényleg nincs, hogy 5 vagy 10 perce ne legyen valakinek, amikor a babája is nyugodt, és örömmel tud egy kicsit tornázni anyával. Nálunk a reggeli időszak például mindig nyugodtabb, amikor a nagy lányaim már iskolában vannak, ekkor egy 10 perces átmozgatás jól jön. Rita pedig megmozgatja ebben a 10 percben a lábakat és a hasat is alaposan.

3. Pár perces lazulás jógával – 6 perc

Ha már ennyitől elfáradtunk volna, akkor jöjjön egy épp csak lazítós, babás jógás videó, amibe egyrészt azért szerettem bele, mert ellazítja a folyton görcsbe merevedett nyakizmaimat. Másrészt pedig azért, mert a baba a videón már majdnem cukibb a saját kislányomnál, pedig az teljességgel lehetetlen.

4. Jógás-erősítős – 4 perc

Shiva Rea neve nyilván ismerősen cseng azoknak, akik jártasak a jóga világában. Számomra sajnos nem jelent túl sokat, de a videója jól használható és szépen mutatja, hogy mit kell csinálni, úgyhogy bekerült a lejátszási listámba. 

5. A legjobbnak kikiáltott edzés – 30 perc

Szerényen csak a legjobb edzésnek hívja magát, amiben van annyi igazsága, hogy a 30 perc alatt mindent átmozgat és remekül el lehet benne fáradni. Cserébe az a 30 perc nem mindig jön össze, mert van, hogy a drága gyermek meggondolja magát 15 percnél, és mégsem akar együttműködően a világ legjobb gyerekének lenni és csendben tornázni velem.

6. Gyors átmozgatás – 5 perc

Tényleg gyors és tényleg átmozgat, bár a babának sok lapot nem oszt, de végül is 5 percet tényleg kibír a gyermek úgy, hogy nem pakolgatjuk a kis fenekét ide-oda. 

7. Teljes testerősítés – 10 perc

Kellemes edzés, ami már inkább ülő babák mellett javasolt, és ami leginkább a hasizomra erősít. Mivel a hasizmom a terhesség alatt szerintem megszűnt létezni, ezért ennyi bőven elég is az erősítéséből nekem.

8. Kedvenc babaemelgetős edzés – 5 perc

Az erősítések közül nekem ez a kedvencem, mert a babámat nagyon aktívan kell az edzés során emelgetnem, foglalkoztatnom. A fekvőgyakorlatnál, a babával mellizomerősítésnél mondjuk nem jött jól, hogy a kislányom már elég bő nyállal él, így néha törölgetnem kellett az arcomról a babanyálat, de legalább viccessé vált a torna.

9. Szőke rózsaszínnel edzés – 5 perc

Nem von le az edzés hatékonyságából semmit – én 5 perc alatt simán meghaltam egy kicsit tőle –, hogy nagyon szőkék és nagyon rózsaszínek a videón szereplő nők. Ezen inkább csak kuncogtam magamban egy sort, hogy mennyire nagyon amerikai álom ez, de azért amit tornáznak, az tökéletes nekem.

10. Profi edzés – lejátszási lista

A Parents Magazine készítette ezeket a rövid videókat, külön koncentrálva a test minden tájára. A másfél perces videókból megtanulhatjuk saját magunknak felépíteni a babás edzésünket, ezért mindet egy csokorba gyűjtöttem, hogy másnak ne kelljen már összevadásznia őket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top