Életmód

Egy hétig éltem a sikerrecept szerint – íme az eredmények

Van saját sikerreceptem, amit használok is. Próbaképpen azonban egy hétig egy idegen ember jó tanácsait követtem, mert tudni szerettem volna, működnek-e, beválnak-e az én életemben. Tanulni akartam belőlük. Íme az eredmények.

A sikernek százfajta receptje kering a neten. Vagy inkább százezer? Életmód tanácsadók, pszichológusok, vajákosok, bölcsek, önjelölt megváltók és tudományos szakértők mind-mind kikeverik azt a tuti esszenciát, amit ha felhörpintesz, másnaptól a csillagok is a te kedved szerint járnak. Nekem is van receptem, de a te életedben nem biztos, hogy működne, hiszen egyrészt nem vagyunk egyformák, másrészt neked talán egészen mást jelent a siker, mint nekem. Egy összetevőt azonban mégis elárulok belőle. Így szól: “mindenkitől tanulhatsz valamit, és ragadd is meg az alkalmat, hogy ezt megtanuld”. Ennek szellemében elhatároztam, kipróbálok egy sikerreceptet egy héten át, hogy lássam, lendít-e mások okossága az életemen. Íme az eredmények.

Egy hétig éltem a sikerrecept szerint - íme az eredmények

A recept és a hozzávalók (egy főre)

1. Kelj korán
2. Sporttal indítsd a napot
3. Kezd a napi munkát a legkellemetlenebb napi kötelezettségeddel
4. Tegyél valamit meg a kedvenc feladataidból
5. Legyél a családoddal
6. Szexelj
7. Építs kapcsolatot egy kávé mellett
8. Meditálj
9. Gondold át, miért lehetsz hálás
10. Tervezz
11. Olvasd el az e-mailjeidet
12. Olvasd el az újságokat

Ez egy szakértői sikerrecept, ami egy olyan nő tollából származik (Laura Vandekam), aki hivatásszerűen foglalkozik életbölcsességek és életmódreceptek összeállításával. L.V. elsődleges terepe a közösségi média, de komplett könyveket is szentel a tudományának. Szerintem pont olyan sarlatán, mint a hozzá hasonló life-style bölcsek 90 százaléka, de mivel foglalkoznak vele a legnagyobb a amerikai magazinok és tekintélyes portálok is, gondoltam pont jó lesz nekem. Hétfőn bele is kezdtem a programba. Ma vasárnap van, összegzem tapasztalatokat.

Kelj korán
Sokan már ennél a pontnál elbuktak volna. Nem természetes dolog szerintem a korán kelés, van, akinek a szervezete minden molekulája tiltakozik ellene. Az viszont tény, hogy aki korábban kel, hamarabb elkezdheti a dolgát és több mindent végezhet el. Alapból én 6-kor kelek, de Laura Vandekam szerint ez már biztos túl késő, úgyhogy átállítottam az órámat erre a hétre hajnali 4 óra 05 percre, és annyival korábban is feküdtem le, amennyivel hamarabb keltem a szokásosnál. Az átállás meglepően könnyen ment. A korán kelés pedig a következő eredményeket hozta: láttam minden reggel felkeni a napot – ettől egészen más hangulatban kezdtem mindennapi teendőimnek. Egy sor napi feladatot elvégezhettem ebben a plusz két órában, és azt vettem észre, hogy a kötelességeim nagy részével már nap közepén készen vagyok. Ez két fontos és hasznos következménye a koránkelésnek. A hátránya: a férjem zúgolódik, mert nem ilyen reggeli programokhoz szokott hozzá.

Sporttal indítsd a napot
A sport eddig sem hiányzott az életemből, de nem jártam naponta edzeni. A heti három futás azért mindig megvolt, különböző időpontokban. Mivel korábban keltem, reggelenként volt időm a futásra is. A megszokottnál kevesebb időt, 30 percet szántam rá, de azt minden nap. Ennek tényleg jó hatása volt: a reggeli mozgástól sokkal frissebb lettem, és egy hét után érezhetően javult a kondícióm is. Puszillak, Laura!

Egy hétig éltem a sikerrecept szerint - íme az eredmények

Kezd a napi munkád a legkellemetlenebb napi kötelezettségeddel
A munkámból adódó legkellemetlenebb kötelezettségem az adminisztráció. Táblázatok töltögetése, mindenféle űrlapok megírása, dossziék átnyálazása és így tovább. Ezeket rendszerint az utolsó pillanatig halogatni szoktam. Na de ha lúd, legyen kövér: ide veled rút papírmunka! Előre vettem ezeket a munkákat, és általában reggel 8 és 9 között elvégeztem a kötelező adminisztrációt. Nem szerettem meg, de tényleg jót tett a közérzetemnek, hogy hamar túlestem ezeken – ráadásul reggel tiszta fejjel gyorsabban is ment a dolog.

Tegyél valamit meg a kedvenc feladataidból
Nem ügy. Eddig is sok olyan részfeladata volt a munkámnak, amit szerettem. Megtettem eddig is, és a kísérleti héten sem volt ez másként. Nincs értékelhető változás.

Legyél a családoddal
Nem egészen tiszta, hogy Vandekam kisasszony ezt hogyan érti. Egyfolytában legyek a családommal, vagy ne múljon el úgy nap, hogy valamennyi időt nem töltök velük? Mivel eddig is annyit voltam velük, amennyit csak lehetett – ez a lényege, az értelme az életemnek –, ezért ebben a pontban sem tudok beszámolni érdemi változásokról.

Szexelj
Köszi a tippet, Laura! Nem mondom meg, mikor és mennyit szerelmeskedem, de azt elárulom, hogy a héten nem telt el nap anélkül, hogy a férjemmel ne bújtunk volna össze. Szóval a megszokottnál több volt a szex L.M tanácsára. Csak ajánlani tudom! A sport mellett ez töltött fel a legtöbb extra energiával.

Egy hétig éltem a sikerrecept szerint - íme az eredmények

Építs kapcsolatot egy kávé mellett
Nem kávézom. A munkám a kapcsolatépítés: hetente legalább 3-4 új emberrel ismerkedek össze. Ezt nem lehet már tovább bővíteni. Bocs, Laura, ez a tanácsod nálam irreleváns.

Meditálj
Nem túl divatos manapság, de imádkozni szoktam. Reggel és este. (Vessétek rám az első követ, amit találtok, ha ez nem tetszik.) Ezt nagyjából egyenértékűnek gondoltam a trendi meditációval, úgyhogy soha nem is próbálkoztam ez utóbbi szellemi és lelki frissítővel. Mivel azonban mentorom, és a tudás eheti legfőbb kútfeje, Laura V. ezt javasolta, hát legyen! Ez a tevékenység azonban – ha komolyan vesszük – , nem egyhetes kurzusban sajátítható el, így kénytelen voltam beérni egy alapszintű meditációval, amire rövid netes keresés után bukkantam. Így szól: “Először érezd, hogy gyermek vagy, és képzeld el, hogy egy virágoskertben állsz. Ez a virágoskert a szíved. Egy gyerek órák hosszat el tud játszani a kertben. Egyik virágtól a másikig megy, de nem megy ki a kertből, mert örömét leli a virágok szépségben és illatában. Érezd, hogy van benned egy kert, és addig időzhetsz benne, ameddig csak akarsz. Így megtanulhatsz a szívedre meditálni.” Ami azt illeti, a tapasztalataim szerint egy ilyen meditáció más, mint az imádság. Más erőket szabadít fel, másként járul hozzá a lélek és a szellem tisztulásához, frissességéhez. Kellemes és hasznos dolognak találtam. Köszönet a jó tanácsért, Laura!

Egy hétig éltem a sikerrecept szerint - íme az eredmények

Gondold át, miért lehetsz hálás
Lásd az előbbi pontot. Eddig is rendszeresen végiggondoltam ezt és ezen túl sem lesz másként. Amennyire fontos a hála abban, hogy egyben tartsuk magunkat és élvezni tudjuk a világot, annyira avítt fogalomnak számít mostanában. Aki erősnek és okosnak akar látszani manapság, az kritizál, lefitymál, ócsárol, számon kér, vádol. Én lázadó vagyok, szembe megyek a trenddel: minden nap hálával gondolok este a jó és rossz dolgokra egyaránt.

Tervezz
Laza terveket szoktam készíteni. Rugalmasat, amibe beleépítem a válatlan faktorokat is és a spontaneitás lehetőségét. Szerintem Laura arra gondolt ennél a jó tanácsnál, hogy legyenek sokkal világosabbak, alaposabbak a terveim. Hát jó. Ezen a héten nagyjából óráról órára elterveztem mindent előre kezdve attól, hogy milyen feladatokat végzek el egészen addig, hogy hogyan alakítom majd a beszélgetéseimet az ügyfeleimmel, barátaimmal családtagjaimmal. Szánalmas kudarc lett az eredménye. A tervekhez való ragaszkodásom miatt inkább erőszakosnak tűntem, mint szervezettnek, tervszerűnek. A váratlan helyezetkben leblokkoltam, ha nem a terv szerint alakult valami, frusztrált lettem. Tévedtél, Laura, ebben nagyot tévedtél! Nekem nem való az ilyen tervezés. Ugyanakkor elismerem, hogy tervek nélkül szétesne az életem. Tervek kellenek, de megkeményíti az ember lelkét, ha ezeket szentírásnak veszi. Én nem egy robot vagyok, aki csak a programozása szerint tud cselekedni.

Olvasd el az e-mailjeidet
Laura úgy érti, hogy már reggel olvasd el őket. Még szép, hogy nem lefekvés előtt böngészi át az üzeneteit az ember! Eddig is elolvastam, nagyjából ezzel kezdtem a munkanapom. Fontos és hasznos dolog, de annyira egyértelmű, hogy ezt a tanácsot meg is tarthattad volna magadnak, Laura!

Olvasd el az újságokat
Mivel a héten korábban keltem, erre is jutott időm. Nagy hiba volt. Bár sok hasznos információt szereztem a lapokból, összességében egy hét után nyomasztóvá váltak a hírek. A világ rosszabb színben tűnt fel, mint azelőtt. Az napi újságolvasás nem nekem való, a sikereimhez vajmi keveset tett hozzá.

Ide jutottam Laura tanácsaival

Egy hét Laura-modell szerinti élet után megvontam a mérleget. A 12 életmódtanács meglepően sok pontja hozott pozitív dolgot az életembe. Egy részük semleges volt rám nézve, mert korábban is része volt már az életvitelemnek. Egy harmadik, kisebb részük viszont kifejezetten kártékonynak bizonyult. Mindent egybevetve pozitív a mérleg, és ez az egy hét tanulságos volt. L. V. ugyan nem lett hitelesebb életmód szakértő a szememben, de el kell ismernem, volt mit tanulni tőle. És mivel a személyes sikerreceptem egyik alappillére, hogy tanuljak másoktól, ezeket a hasznos dolgokat bele is építem az életembe. Köszönet és hála neked, Laura!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top