Életmód

Polgár Judit keményen visszaszólt a szexista sakkozónak

A felháborító nyilatkozatot tett minden idők egyik legsikeresebb brit sakkozója.

Nigel Short kijelentette, hogy a nők nem tudnak jól sakkozni, mert nem úgy van összerakva az agyuk. A 49 éves brit nagymester aki 1988-89-ben a világranglista harmadik helyén állt a New in Chess szakmagazinnak adott interjúban fejtette ki furcsa véleményét, miszerint a férfiakat alkalmasabbá teszi az agyuk a sakkjátékra, mint a nőket. Szerinte “ezt a tényt a társadalomnak méltósággal el kell fogadnia”.

A sportoló azt kérdezte: miért kellene a férfiaknak és a nőknek ugyanúgy működniük? Ő például nem irigyli a feleségétől, hogy magasabb érzelmi intelligenciája van, és a feleségét sem zavarja, hogy megkérje őt, amikor ki kell állni kocsijukkal a szűk garázsból. “Nem jobb egyik a másiknál, eltérő képességgel rendelkeznek”  fogalmazott.

A tavaly visszavonult Polgár Judit –  aki több mint 26 évig vezette a női sakkozók világranglistáját  Facebook-oldalán így reagált: 

Nigel Short véleménye a női gondolkodásról és a sakkról alaposan felkavarta az indulatokat Angliában. Számos brit médium…

Posted by Polgár Judit hivatalos oldala on 2015. április 20.

A klasszis magyar játékos mellett több más női sakkozó is bírálta az angol sportolót, szexizmussal vádolva őt.

A brit The Telegraph című újság Nigel Short interjúja kapcsán megírta, hogy Polgár Judit nyolcszor győzte le klasszikus partikban az angol sakkozót, aki csak háromszor tudott nyerni ellene, ötször pedig döntetlent játszottak. Nigel Short erre is reagált: “valóban gyenge az eredményem minden idők legjobb női sakkozója ellen, de mit bizonyít ez?”

Short egykori nagy ellenfele, Kaszparov hasonlóképpen vélekedik, mint a brit nagymester: az orosz sakkozó ugyancsak ellenkezést váltott ki, amikor egyszer úgy nyilatkozott, a nők természetüknél fogva nem kiemelkedő sakkozók, nem nagy küzdők”.

A The Telegraph kiemelte, hogy Polgár Judit sikeresen törte meg a sportág férfi dominanciáját, ő volt a legfiatalabb sakkozó, aki megkapta a nagymesteri címet 15 évesen, és elérte a világranglista nyolcadik helyét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top