Életmód

Veszélyes diétahibák: cukorbetegek vagyok, de akkor is iszom alkoholt

Összegyűjtöttem a legveszélyesebb diétahibákat, melyeket mégis sokan elkövetnek. Tudatlanságból, tájékozatlanságból, lustaságból? Vagy csak azért, mert úgy gondolják, ez az egy módja annak, hogy ne rekessze őket ki a társadalom?

Talán ezek voltak a legmegdöbbentőbb mondatok, amiket hallottam a témában:

“Cukorbeteg vagyok. Mindennap szúrom magam. De holnap borkóstoló lesz, imádom. Teljes életet akarok élni, elmegyek minden ilyen alkalomra. Maximum pár napig növelem az inzulinadagom.”

A gyermekem nagyon sovány, mindenki ezzel piszkál. Néha befullad. De az orvos írt fel Peritolt, azóta kevesebbet fullad. Azt mondják, allergiás lehet a tejre, de azért adom neki, mert legalább azt megeszi, szereti. Szegény ne éhezzen. Tüdőgyógyásznál voltunk, gasztroenterológián nem.”

Veszélyes diétahibák: cukorbetegek vagyok, de akkor is iszom alkoholt

Mindig rosszul vagyok a tejtől, de azért levesekbe belefőzöm, főzelékeket, palacsintát tejesen csinálok.”  

Csokievés után mindig szétrepedezik a tenyerem, iszonyatosan fáj. De mindig eszem belőle.”

A laktóztól mindig felpuffadok, és hányingerem van. De hát nem lehet kihagyni, mindenben van tej, nem igaz?”

Tiszta ekcémás vagyok. De folyamatosan kenem a bőröm szteroiddal, és olajos krémekkel. Csúnya, viszket, de elviselem. Így nem kell diétázni, úgysem bírnám ki, ha egy orvos azt mondaná, hogy mégis kellene.”

A kislányom bőre nagyon csúnya, ekcémás, és mindig viszket. A bőrgyógyász szteroidot adott. Nem vizsgálták ki, nem végeztek allergiatesztet. Szerintem nem is kell. Egyszer majd csak kinövi. Nem fogom diétáztatni, nehogy kilógjon a többiek közül, különben sem tudok mentesen főzni.” 

Veszélyes diétahibák: cukorbetegek vagyok, de akkor is iszom alkoholt

Fontos szabályok:

1. Ha ételallergiás vagy, ne egyél az allergénből. Ne csábulj el, mert utána nem leszel jól. Akkor se csábulj el, ha egy csodaszép tortáról van szó. Az allergiás gyermekedet meg tanítsd meg arra, hogy nem az étel teszi az embert, nem lesz kisebb az ő értéke attól, hogy mást eszik, mint a többiek. Növeld az önbizalmát, hogy ne az allergiáján csámcsogjanak. Egy magabiztos embert nem fognak piszkálni, bármilyen fizikai gonddal küzdjön is.

2. Csak egy kicsi van benne, nem árthat” – Ne kínáld meg az ételallergiás vagy laktózérzékeny (étel-intoleranciában szenvedő, stb.) ismerősöd semmi olyannal, amiben akár csak egy kicsi van… Árthat, az erősen allergiások részére pedig veszélyes is lehet, akár anafilaxiás sokkot kaphatnak egy kevés allergéntől is!

3. Cukorbetegként figyelj oda a diétára, és lehetőleg ne igyál alkoholt se. Hidd el, nem az evéstől-ivástól lesz teljes az életed! Igaz, hogy reklámoznak inzulinpumpát azzal kecsegtetve, hogy használata mellett teljes életet élhetsz – de az inzulinpumpa nem helyettesíti az emberi szervezetben termelődő természetes inzulint.  Gondolom annak sem örülnél, ha a gyanútlan ismerőseidnek végig kellene nézniük, ha véletlenül egy kiszámíthatatlan eredmény miatt asztal alatt landolsz pár pohár alkohol után. Ráadásul lehet, hogy összekeverik a tüneteket, és csak azt hiszik, tök részeg vagy, miközben mentőt kellene hívniuk…

További fontos tudnivalók az Allergia blogon!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top