Életmód

A gyönyörű haj titka

Fekete, szőke, göndör, egyenes, rövid, hosszú, összekötve vagy kiengedve? Mindenkinek más tetszik és más áll jól, viszont egy valamiben mégis egyetértünk: a haj akkor szép, ha ápolt és egészséges!
A gyönyörű haj titka

Hajunknak is lelke van, így ha nem fordítunk elég időt az ápolására, fénytelenné, töredezetté válhat, és a fejbőrünk is érzékenyen reagálhat. Hogy hajunk száraz-e vagy zsíros, vékony szálú vagy dús, ezt alapvetően a génjeink határozzák meg, viszont a környezeti hatások által okozott károsodásoktól – napfény, szél, légszennyezés – megóvhatjuk hajkoronánkat.

Étkezz egészségesen!

Az erős haj az egészséges hajhagymáknál kezdődik, így a helyes táplálkozás elengedhetetlen, hiszen szervezetünk optimális működéséhez megfelelő vitaminokra és tápanyagokra van szükségünk. A tápanyagokat és vitaminokat vérünk szállítja szervezetünkben, egészen a hajhagymákig, így táplálkozásunk minőségét tökéletesen tükrözi bőrünk, hajunk állapota. A vitaminhiány, az elégtelen vízpótlás száraz, töredezett, fénytelen hajhoz és gyakran hajhulláshoz vezethet.

A gyönyörű haj titka

A hajnak leginkább a következő vitaminokra van szüksége:

  • A-vitamin: biztosítja hajunk növekedését
  • B-vitaminok: táplálják és erősítik a hajat, szabályozzák a faggyútermelést és serkentik a hajhagyma anyagcseréjét, csökkentik a stresszt, így megakadályozva a hajhullást
  • C-vitamin: a kollagénképződéshez szükséges
  • F-vitamin: hajszárazság és korpásodás ellen
  • Biotin (H-vitamin): lassítja az őszülést, a korpásodás és hajhullás kezelésében is segítségünkre lehet
  • nyomelemek és tápanyagok: vas-, réz-, cink- és fehérjedús ételek fogyasztása szükséges

Ápold helyesen!

A hajápolás első aranyszabálya, hogy mindig a hajtípusunknak megfelelő termékeket válasszuk!

A helyes ápolás a hajmosással kezdődik, függetlenül attól, hogy normál, száraz vagy zsíros a hajunk. Persze jön is az első kérdés: milyen gyakran mossunk hajat?

Normál haj: hetente érdemes hajat mosni, hiszen a szmog, por, piszok könnyedén lerakódik hajunkra és fejbőrünkre is.

Száraz haj: kerüljük a gyakori hajmosást, hiszen a lassabban működő faggyú- és verejtékmirigyek miatt lemosnánk a haj természetes védelmi szerepét betöltő savköpenyt.

Zsíros haj: akinek az átlagnál gyorsabban működik a faggyú- és verejtékmirigy-termelése, 3-4 naponta mosson hajat, mivel a verejtékezés során ásványi anyagok és savak rakódnak le a fejbőrünkre.

A gyönyörű haj titka

A sampont használat előtt picit hígítsuk fel, és a tenyerünkkel oszlassuk szét a hajunkon, majd az ujjbegyeink segítségével finom körkörös mozdulatokkal masszírozzuk át fejbőrünket is. A masszázs csodákra képes: fokozza a vérkeringést, így a sampon hatóanyagai is könnyebben jutna a fejbőrünkbe. Minden esetben kerüljük a forró víz használatát, hiszen igénybe veszi a fejbőrt és a hajszálakat is! A nedvességtől hajszálaink megduzzadnak, így pikkelyük kinyílik, melynek következtében sérülékenyebbek lesznek. Mindig langyos vízzel mossunk hajat, és a végén váltsunk kicsit hidegebbre, hogy a haj szerkezete visszazárjon és a vérkeringésünk is élénkebb legyen. Azoknak, akik ritkábban mosnak hajat, érdemes kétszer ismételni a folyamatot: az első mosás alkalmával zsíroldáson, tisztításon van a hangsúly, a második mosás alkalmával pedig a masszírozáson, frissítésen.

A gyönyörű haj titka

A következő lépés a hajbalzsam, kondicionálók használata. Koncentrált hatóanyagokat tartalmaznak, melyek a víz hatására megnyílt szarupikkelyeket bezárják, táplálják és simává teszik a hajszálak felületét, valamint a hajon, fejbőrön maradt sampon eltávolításában is szerepük van. A balzsamokat a nedves hajra kell felvinni a hajszálak végétől a hajtő felé – ügyeljünk arra, hogy a fejbőrünk balzsammentes maradjon, mivel zsírosíthatja a fejbőrt. A balzsam eldolgozása utána fésüljük át hajunkat, majd a megfelelő ideig hagyjuk hatni. Utána bő vízzel öblítsük le – kivéve, ha a hajtípusunknak megfelelő balzsamot nem szükséges kiöblítenünk. Hajunk érezhetően puhává és könnyen kezelhetővé válik. Havonta 1-2 alkalommal érdemes hajpakolást is használnunk, mely hajunk nedvességtartalmának megőrzésében, illetve pótlásában segít.

A gyönyörű haj titka

Havi néhány alkalommal – nagyon igénybe vett hajnál gyakrabban – a hajvégápolók használata is javasolt, melyek a sérült hajszálakat tapasztják össze, illetve a hajszálon egy vékony réteget képezve megvédik a külső ártalmaktól. A fejbőr táplálására használjunk hasznos összetevőkben gazdag esszenciát, melyek táplálják a hajhagymákat és javítja a vérkeringést!

A gyönyörű haj titka

A Helia-D Regenero Hajerősítő termékek 26 gondosan válogatott gyógynövény kivonatával készülnek. A Helia-D Hajhullás elleni esszencia kívülről, míg a Helia-D Regenero Szépségvitamin belülről erősíti a hajhagymákat. Rendszeres használatukkal megállítható a hajhullás. Adj több esélyt a hajadnak!

További információk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top