Életmód

Drazsé a világ egyik legjobb mentőkutyája

A világ egyik legjobb mentőkutyájának választották Drazsét, a nőstény labradort. A gyönyörű eb eltűntek felkutatásában jeleskedik.

A világ egyik legjobb mentőkutyának választották a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat kötelékébe tartozó nyolcéves fekete nőstény labradort, Drazsét.

A legjobbak közé választották Drazsét

A főként az eltűntek megtalálásában jeleskedő, kölyökkora óta mentéssel foglalkozó négylábút egy Szlovéniában lebonyolított többfordulós vizsga után választották a legkiválóbb ebek klubjába első magyar mentőkutyaként – mondta Balázs László, a kutató-mentő szolgálat vezetője az MTI-nek. Az igen kemény feladatok teljesítésére csak a legjobb képességű kutyák alkalmasak, nem véletlen, hogy a vizsgán való indulást általában 3-4 éves megfeszített munka előzi meg, a megmérettetés kvalifikációhoz kötött.

A mentőkutyákat nemcsak földrengések áldozatainak felkutatásakor vetik be, hanem egyre gyakrabban repülőgép-szerencsétlenségek, pusztító szökőárak, földcsuszamlások helyszínein is – magyarázta a kutató-mentő szolgálat vezetője.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Kemény feltételeknek kellett megfelelnie

Drazsé és gazdája, a 22 éves Zsófi kis pihenőkkel 36 órán át folyamatosan kapták az újabb és újabb riasztásokat, amelyek között a személykeresésen kívül GPS-használat, térképolvasás, (kutya)elsősegélynyújtás és tájékozódás is szerepelt.

Az egyik legnehezebb feladat volt, amikor a kutyák egyetlen óra alatt kutattak át egy hatvanezer négyzetméteres területet, ahol elrejtőzött embereket kellett megtalálniuk. A különböző helyszíneken lebonyolított nappali és éjszakai keresés után a versenyzőket egy négy kilométeres földútra irányították, amelynek mentén – bokrok, fák és más tereptárgyak takarásában – szintén menekítésre várókat rejtettek el.

A különösen kemény elvárásoknak csupán tíz mentőkutya felelt meg, közöttük Drazsé, aki így bekerülhetett a legkiválóbb ebek elitklubjába.

További életmentő kutyás cikkek az NLC-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top