Életmód

Napi egy tál teljes értékű gabona életet menthet

A teljes értékű, azaz a maghéjjal, a korpával együtt, nagy mennyiségben fogyasztott gabonafélék 11 százalékkal csökkentették a légúti betegségek, 48 százalékkal a cukorbetegség és 15 százalékkal a rák okozta halálozás kockázatát.

Tizenhét százalékkal csökkent a rák, a szívbetegség, a légzőszervi kórok és a cukorbetegség okozta idő előtti halálozás veszélye azoknál, akik minden elfogyasztott 1000 kilokalóriánként 34 gramm teljes értékű gabonafélét ettek – idézte a The Daily Telegraph a tanulmányt.

Mindegyik teljes értékű, vagyis hántolatlan, finomítatlan gabonaféle – többek közt a búza és a zab – kedvező, betegségeket megelőző, a szervek egészségét őrző hatását kimutatták. Ezek a magvak ugyanis bővelkednek élelmi rostokban, ásványokban és antioxidánsokban.

Nyolc amerikai állam több mint 367 ezer lakosának táplálkozását és egészségi állapotát követték átlagosan 14 éven keresztül a kutatók. Még az életkort, a dohányzást, a testtömegindexet és a testmozgás mennyiségét figyelembe véve is azt az eredményt kapták, hogy akik 1000 kilokalóriánként 34 gramm hántolatlan gabonafélét fogyasztottak, azoknál 17 százalékkal csökkent az idő előtti halálozás kockázata.

Forrás: telegraph.co.uk
Forrás: telegraph.co.uk

“Eredményeink újabb kutatásokra, klinikai tesztekre sarkallnak, melyek tovább bizonyíthatják a teljes értékű gabonafélék, rostjaik és más tápanyagaik jótékony hatásait” – mondta Lu Qui, a kutatás vezetője. A kutatók szerint a teljes értékű gabonaféléknek egészségvédő tulajdonságaik lehetnek, többek közt gyulladásgátló hatásuk. A teljes kiőrlésű gabonában 25 százalékkal több a fehérje, mint a tisztított, finomított változatban.

 

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a teljes értékű gabonafélék fokozhatják a csontok ásványi sűrűségét, csökkenthetik a vérnyomást, védik az egészséges bélflórát, és mérsékelhetik a cukorbetegség kockázatát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top