Életmód

5 öregedést késleltető étel

Sajnos nem tudom felajánlani az örök fiatalság titkát, de van néhány tippem, melyet megosztok veled. A természet óriási tárházában bőven találunk olyan étkeket, melyek értékes összetevőiknek köszönhetően segíthetnek abban, hogy tovább maradj fiatal.

1. Dió

A diót csodálatos öregedésgátló élelmiszernek tartják, ez a magas omega-3 zsírsavtartalmának köszönhető. Gondoltad volna, hogy már negyed csésze dió tartalmazza az ajánlott napi bevitel 91%-át omega-3 zsírsavból?

Ezek az esszenciális zsírsavak segítenek szabályozni a koleszterinszintet, csökkentik a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, és frissen tartják az agyműködést.

A dió magnéziumot, vasat, cinket, káliumot, szelént és rezet is tartalmaz, ezek segítségével megőrizhetjük a testünk energikusságát.

Szerencsére itthon könnyen hozzá lehet jutni ehhez a finomsághoz, melyet akár nyersen, akár pirítva is fogyaszthatunk.  

Nálunk a család nagy kedvence a diós, meggyes lepény, mely egy egyszerű kevert tészta, melybe 1 üveg magozott meggybefőtt, és egy nagy csésze felezett dióbél kerül. A dió megpirul, és a meggy savanykás ízével kiegészítve különleges ízharmóniával ajándékoz meg.

5 öregedést késleltető kaja

2. Áfonya

Az áfonya az egyik legjobb, antioxidánsban gazdag gyümölcsünk. Az antioxidánsok segítenek megállítani a szervezetben a szabad gyökök kialakulását, amik súlyos betegségeket okozhatnának, és felgyorsítják az öregedési folyamatot.

Az áfonya erős gyulladáscsökkentő tulajdonságú is, és egyéb összetevőinek köszönhetően segít megelőzni  sejtek öregedését,és a megőrizni a bőr fiatalságát.

Az áfonya csökkenti az arthritis kockázatát, a koleszterinszintet, javítja a látást, és lassítja a kognitív állapotromlást,  így csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát.

Szerencsére, a piacokon szinte bármikor hozzájuthatunk ehhez a finom bogyós gyümölcshöz, de akár fagyasztott vagy aszalt formában is megvásárolhatjuk. 

Fogyasszuk joghurtba keverve, vagy csak úgy magában.

5 öregedést késleltető kaja

3. Spenót

A bizonyítékok azt mutatják, hogy a spenót segítségével csúcsformában maradhatsz idősebb korodban is.  A spenót kiváló forrása a luteinnek és a zeaxantinnak, melyek jelentősen csökkentik a korral járó mentális hanyatlást, segítik a szem és a látás feltételeit, és csontképződést.

Ezenkívül spenótban  nagy mennyiségű C- és E-vitamin, valamint béta-karotin található, melyek védik a bőrt a nap káros ultraibolya sugaraitól, így a bőr élénk és egészséges marad, még idősebb korban is.

A spenótfőzelék sokak számára utálatos valami. Mivel napi egy csésze friss spenót már fiatalon tudja tartani a testet, így próbáljuk meg inkább nyersen fogyasztani. Salátában vagy szendvicsben, akár zöldséglé formájában.

5 öregedést késleltető kaja

Folytatás a cinnamon4x blogon!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top