Életmód

Ezért veszélyes a hangos zene

Az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint mintegy 1,1 milliárd fiatalt fenyegeti halláskárosodás veszélye a túl hangos zenehallgatás miatt.

A közepesen fejlett és a fejlett országokban végzett különböző tanulmányokból kiderült, hogy a 12–35 év közötti korosztály mintegy fele túlságosan hangosan hallgat zenét okostelefonján és más audioeszközökön. A tinédzserek és a fiatal felnőttek mintegy 40 százaléka pedig az éjszakai klubokban, bárokban és sportrendezvényeken van kitéve a hallásra káros szintű zajnak.

Nyolc órán át 85 decibel, 15 percen át 100 decibel fölötti zaj káros a hallásra. Az új típusú zenei lejátszók hangos és hosszas hallgatása is visszafordíthatatlan halláskárosodást okozhat. Csakúgy mint a napi nyolc órán át 85 decibelnyi folyamatos zaj, ami számos munkahelyen előfordul. Sokan dolgoznak olyan helyeken, éjszakai bárokban, klubokban, sporteseményeken, ahol nem ritkán 100 decibelnél nagyobb zajnak vannak kitéve. Ilyen zajszintben naponta csupán negyedórán át lehetne tartózkodni.

A világszervezet javasolja a zenei lejátszók, okostelefonok hangjának lehalkítását, használatuk korlátozását, naponta egy óránál nem több zenehallgatást fülhallgatóval az ilyen eszközökön, valamint füldugó használatát a túlságosan zajos helyeken.

A WHO adatai szerint világszere mintegy 360 millió ember szenved különféle okokból közepes és súlyos halláskárosodásban.

Forrás: Pinterest
Forrás: Pinterest

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top