Életmód

Ne fürgyé’ le! – feleslegesen sokszor fürdünk

Nem kéne annyit fürödni, de tényleg. Meg fogat mosni se. Nem mi mondjuk, hanem a tudomány állítja. De mégis mennyiszer kéne? Válaszok a cikkben.

Tudtad, hogy kik a világon a legtisztább népek? Az ausztrálok. Legalábbis egy 2006-os felmérés szerint ők azok, akik közül mindenki naponta legalább egyszer lezuhanyzik. Egy 400 főt vizsgáló kutatás azt az eredményt adta, hogy az ausztrálok pontosan 62 százaléka naponta egyszer, 29 százalékuk kétszer, és 9 százalékuk háromszor zuhanyozik. Szerintem azért zuhanyoznak ennyit, mert arrafelé negyven fokok bírnak röpködni, és nem viselik jól a saját szagukat a nap végére. Vajon jót tesznek magukkal azok, akik napi egynél többször zuhanyoznak? És jól teszi az, aki napi egyszer fürdik meg?

Milyen gyakran zuhanyozz?

A legtöbben azt gondoljuk, hogy napi egyszer mindenképp le kell zuhanyozni, fürödni, habokba meríteni a testünket ahhoz, hogy tisztának legyünk mondhatók. Ám az ellentábor szerint az az egészségesebb, ha nem mossuk le magunkról minden áldott nap a koszt. Ha belegondolunk, csak az elmúlt száz évben vált ilyen gyakorivá a tisztálkodás az embereknél, előtte jellemzően az volt a szokás, hogy heti egyszer fürödtek meg elődeink. Ami még nem jelenti természetesen azt, hogy ez egészséges is volna.

A napi zuhanyozás igazából kosz szempontjából most sem indokolt, hiszen a legtöbben nem a földet túrjuk vagy építésen koszolódunk össze, hanem mondjuk a monitor előtt ülünk és a billentyűzetet nyomkodjuk. Így konkrétan maximum az arcunk és kezünk lesz koszos, nem az egész testünk. Bár ez teljes mértékben attól függ, hogy aznap épp milyen tevékenységeket végeztél, mert ha minden nap csatakosra izzadsz az edzőteremben vagy a futópályán, akkor nyilván muszáj lezuhanyozni. Vagy ha a gyerek nyakig merült a homokozóban épp aznap, akkor az ő fürdetését sem javasolt kihagyni.

Úgy tűnik, hogy túlzásba viszed a tisztálkodást

John Oxford virológus azonban egészség szempontjából azoknak ad igazat, akik nem akarnak minden nap a víz alá állni. Szerinte

bőven elég lenne, ha minden másnap fürödnél csak, mivel a túl gyakori zuhanyzással gyengíted a bőröd  saját védelmi rendszerét.

A bőr természetes olajait mosod le fürdés közben a szappanokkal és meleg vízzel, ami miatt sérülékenyebbé válik a betegségekkel szemben. A szervezet azon van ugyanis a bőr olajozásával, hogy megvédjen mindenféle vírusoktól és baktériumoktól, te pedig lecsutakolod magadról a védelmi rétegedet. Ezért tehát elég, ha kétnaponta fürdesz csak. Arról azért ne feledkezz meg, hogy a kezedet lelkesen tisztítsd napjában sokszor, és legalább napi egyszer mosd meg az alsó fertályadat is az egészséged érdekében.

Nemzetek a zuhany alatt: Az ausztrálok után a brazilok és a kolumbiaiak a legtisztábbak, naponta átlag kétszer állnak be a zuhany alá. Az amerikaiak és a franciák szorosan az ő nyomukban loholnak, napi egyszer biztos lefürdenek hétszer egy héten. Leghátul kullognak a kínaiak, a japánok és az angolok: ők hét napból inkább csak öt napon zuhanyoznak, és lám, egyesek szerint milyen jól teszik. A törökök és a spanyolok pedig megdöntik azt a szobaelméletünket, hogy a meleg égtájakon élők gyakrabban zuhanyoznak a sok izzadás miatt, mivel viszonylag ritkán fürdenek, bár az angolokat még ők is lekörözik.
 
Ne fürgyé' le! - feleslegesen sokszor fürdünk

Milyen gyakran moss hajat?

Hajmosás terén is megoszlanak a vélemények. Az egyik tábor azt mondja, hogy naponta mosd meg, mert másképp majd hajszagod lesz, zsírosodik, beleragad a kosz és ápolatlan lesz. A másik véglet pedig azt javasolja, hogy egyáltalán ne moss hajat, legalábbis samponnal semmiképp, mert azzal ártasz a hajadnak, ami saját magát tisztítja, ha hagyod neki.

Az igazság természetesen középen van: elég a hajadnak heti háromszor, maximum négyszer a hajmosás, mert különben csak zsírosodás lesz belőle. Minél gyakrabban mosod meg, annál könnyebben zsírosodik, úgyhogy legalább egy napot várj két mosás között. Illetve természetesen ez tipikusan az a kérdés, amit nem lehet függetleníteni a személyes jellemzőktől.

Attól is függ, hogy rövid vagy hosszú a hajad: Heather Woolery-Lloyd professzor a Miami Egyetemen a kutatása során azt találta, hogy a hosszú haj nem zsírosodik annyira, mint a rövid, ahogy a göndör hajat is elég ritkábban megmosni, mint az egyenes szálút. De állítása szerint a legrosszabb minőségű, legvékonyabb és legzsírosabb hajat is hagyni kell békén, és maximum kétnaponta megmosni.

Hajmosás súlytalanságban
Hajmosás súlytalanságban

Milyen gyakran moss fogat?

Bár gyerekkorunkban, még oviban arra tanítottak, hogy naponta háromszor, a főétkezések után moss fogat, a legtöbben inkább a napi kettőt ajánlják. Ennél fontosabb, hogy ne fél perc alatt tudjuk le a sikálást, hanem húzzuk el legalább két percig, és cseréljük rendesen a fogkefét 3 havonta. Az sem mindegy, hogy mit eszel fogmosás előtt, mert ha épp savas ételt ettél, akkor legalább 30 percig várni kell a fogmosással. Ha túl hamar mosol fogat, akkor az ételtől meggyengült fogzománcot szintén csak rongálod, ahelyett hogy védenéd.

Milyen gyakran pucold a füled fültisztító pálcikával?

Erre a legegyszerűbb a válasz: soha. De tényleg, sem a saját füled, sem pedig a gyereké nem akar semmiféle eszközt, amivel megzavarod a természetes tisztulásban. A fülzsír nem piszok, hanem azért van ott, hogy megvédjen a fertőzésektől és szárazon tartsa a füledet. Ha kipiszkálod, akkor gyengíted a saját védelmi rendszeredet, olyan, mintha a parkettáról levakarnád a lakkot. Hagyd inkább békében termelődni és magától ürülni azt a fülzsírt, vagy ha nem bírsz vele élni, fordulj inkább a fülészethez.

Ne fürgyé' le! - feleslegesen sokszor fürdünk

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top