Életmód

Ezeket edd edzés előtt és után, hogy legyen értelme!

A fogyáshoz vagy az alakformáláshoz nemcsak a hatékony edzés elengedhetetlen, hanem az is, hogy mellette megfelelően táplálkozz! Bloggerünk segít, hogyan!

Egyszer szemtanúja voltam, amikor egy lelkes egyedül edző kezdőhöz mentőst kellett hívni, mert öntudatlan állapotba került, verte a víz, dülledt, rezzenéstelen szemekkel meredt maga elé, miközben fogta a recepciós kezét, és motyorászva kérte, hogy ne hagyjuk magára. Halálfélelme volt, nem tudta, mi történik vele. Azután jöttek a mentősök, beadták neki az inzulint, ettől jobban lett, és végül a saját lábán távozott az öltözőbe. A történet így happy enddel záródott, de talán érezni belőle, hogy a vércukorszint nem gyerek játék.

Ahhoz, hogy a vércukorszinted stabil legyen, az a minimum, hogy edzés előtt 1,5-2 órával eszel! Ha fogyni szeretnél, ettől jobban meg kell erőltetned magadat, mert egy fogyókúrában elengedhetetlen a megfelelő étkezési gyakoriság. Ez azt jelenti, hogy 2-3 óránként enned kell! 

Edzés előtt fogyassz lassan felszívódó szénhidrátokat, alacsony zsír- és fehérjetartalmú ételeket. A szénhidrátok az edzés elsődleges energiaforrásai, a magas zsír- és fehérjebevitel viszont csak nehezíti és mozgás közben felforgatja a gyomrodat. Ha betartod az étkezési gyakoriságot, lehetetlen, hogy alacsony vércukorszinttel érkezz az edzésre. Ha azonban kimaradt néhány étkezés, és van még ~2 óra az edzésig, mindenképpen olyan ételt válassz, ami nem terheli meg a gyomrodat, és lassan felszívódó szénhidrátokban gazdag, mint például a teljes kiőrlésű zabpehely, barna rizs, hajdina, köles vagy árpa kevés hússal, salátával. Ha nagyon elrontottad a táplálkozásodat és már csak 0,5-1 óra van az edzésedig, jöhetnek a gyors megoldások.

És mit egyél edzés után? Tudd meg a Személyi edző blogról!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top