Életmód

Felzúdulást váltott ki a Tövismadarak szerzőjéről írt nekrológ

Éles bírálatokat váltott ki Ausztrália legnagyobb napilapja, amely a héten elhunyt Colleen McCullough nekrológjában a világhírű írónőt csúnyának és túlsúlyosnak írta le. A Tövismadarak című romantikus bestseller szerzője csütörtökön hunyt el, 77 esztendős korában.

“Köpcös volt és kopaszodó, ugyanakkor szellemes és melegszívű” (Mellesleg könyveket is írt.)

El tudjuk képzelni, hogy egy kiemelkedő teljesítményt nyújtó férfi nekrológja így kezdődjön? És aztán azzal folytatódjon, hogy az előnytelen külső dacára nem küzdött párkapcsolati problémákkal? Egy kiemelkedő teljesítményt nyújtó nővel nemrégiben megtörtént.

Január 29-én elhunyt Colleen McCollough ausztrál író, idegkutató, a 30 millió példányban elkelt és minden idők egyik legnézettebb televíziós sorozatát ihlető Tövismadarak című romantikus bestseller, a szintén népszerű történelmi regényfolyam, a Róma-sorozat és több mint húsz további regény szerzője.

Colleen McCullough
Colleen McCullough

Jellegtelen arcú, szemlátomást túlsúlyos nő volt, ugyanakkor szellemes és melegszívű” – emlékezik meg róla igen sajátos módon a The Australian gyászjelentése, mely a folytatásban az írónak éppen azt a nyilatkozatát idézi, ahol arról beszél, hogy a testalkata sosem gátolta abban, hogy vonzza a férfiakat. Megnyugodtunk, ugye?

Az írónő tisztelői, köztük ismert emberek, felháborodásukat kifejezve a szexista és testszégyenítő hangvétel miatt, saját nekrológjukat írták meg a Twitteren hasonló stílusban.

A szakálla úgy nézett ki, mintha odaragasztották volna az állára, a haja pedig aligha lett volna alkalmas parókának, ugyanakkor hozzáment egy rocksztár” – ironizált Neil Gaiman író, Amanda Palmer férje.

Kiábrándítóan nagy segget növesztett, ugyanakkor akadt, aki megdugja, és még díjakat is nyert” – csatlakozott a tiltakozókhoz a Hogyan legyünk tökös csajok? szókimondó szerzője, Caitlin Moran.

Jellegtelen arcú volt és szemlátomást túlsúlyos, ráadásul szivarbűzt árasztott, ugyanakkor elboldogult egy nemzet élén” – írta egy Twitter-felhasználó Churchillről.

Makacsul homoszexuális volt és groteszk mód langaléta, ugyanakkor Anne Rice fia” – kontrázott rá az Interjú a vámpírral szerzőjének szintén író utóda.

A tiltakozókat némileg vigasztalja az a gondolat, hogy McCollough minden bizonnyal jót nevetne az otromba nekrológ nyomán született poénokon. A lényeget mindazonáltal a következő posztnak sikerült megfognia: “Érzéketlen volt, szexista és szemlátomást dilettáns, ugyanakkor továbbra is vették.” Mivel azonban ez is egy nekrológ, mégpedig a The Australiané, talán remélhetjük, hogy a tiltakozások célt érnek, és nincs olyan messze az az idő, amikor a szexizmustól mentes újságírás és közbeszéd alapvető normának fog számítani.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top