Életmód

Mire jó a robotcsecsemő?

Életcélt adhat egyedül élő öregeknek egy új robotcsecsemő Japánban, ahol a világon a legtovább élnek az emberek.

Az országban sokan foglalkoznak olyan eszközök fejlesztésével, amelyek enyhíthetik az idős emberek elszigeteltségérzését és magányát. Az új találmány Simby, a mohó csecsemő, amely folyamatosan követeli öreg “szülei” figyelmét.

A robotbaba 44 centiméter hosszú, 1,2 kilogramm, műanyagból és szilikonból készült, és érzékelői segítségével akkor lép működésbe, ha megölelik. A fehér, bársonyosan puha, rózsaszín csipkés rugdalózóba öltöztetett Simbyt úgy programozták, hogy kacag, ha felveszik, és elmosolyodik, ha jól érzi magát. Azonban ha durván megrázzák vagy sokáig hagyják egyedül, sírni kezd, fekete szeme kékre vált, és könnyekben tör ki. Ha hosszú ideig nem jön senki, hogy foglalkozzon vele, a robotbaba elalszik.

Az automata újszülött fejlesztésének ötlete Kano Maszajositól, a Nagojai Egyetem kutatójától származik. “Olyan robotot készítettünk, amely képtelen bármit is maga megcsinálni, ezzel olyan körülményeket teremt a magányos idősek számára, ahol hasznosnak érezhetik magukat, mert gondoskodniuk kell a csecsemőről” – mondta el Kano.

A robotot január végétől árulják 68 ezer jenért (159 ezer forintért), a helyzettől függően 500-féle hangot tud képezni, amelyeket a fejlesztők egyéves gyerekeket kísérve fél év alatt rögzítettek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top