Életmód

Ezek lesznek a legmenőbb fitneszórák 2015-ben

Továbbra is a zenés-csoportos órák és a saját testsúlyos edzések lesznek középpontban ebben az évben is, csak új eszközökkel vagy koncepcióval továbbfejlesztve. A nálunk is ismert óratípusok közül továbbra is nagyon trendinek számít majd a BodyArt és a spinning, valamint várhatóan nagyobb teret hódít magának a szupernőies rúdfitnesz, a rúdtánc fitneszesített formája.

Groove method

A táncos Misty Tripoli, a módszer kitalálója szerint lejárt a guggolások, jumping jackek és a kötött koreográfiás aerobikórák ideje. Ő azt állítja, hogy a mozgás lényege, hogy a nők szeressék és elfogadják önmagukat, viszont a lekövethetetlen koreográfiákkal és az unalmas felülésekkel pont a kudarcélmény és a csüggedés erősödik. A Groove method egy táncos óratípus, pörgős zenével és rendkívül egyszerű koreográfiával (néhány lépés előre-hátra, minimális karmunkával), amit aztán mindenki a saját ízlése szerint kivitelezhet, például szökdeléssel, fejrázással, sétával. Ilyen:

Katami 4×4

Egy újabb módszer, amely szerint akár otthon a nappaliban is edzhetsz, ha van egy pár kézi súlyzód. Az állóképességet és az erőt is fejleszti. Miben új mégis? A koncepció szigorúan kötött: 4×4 gyakorlatblokkot hajtunk végre, melyek sorrendje: 1. magas intenzitású kardiorész; 2. egy alsótest-gyakorlat; 3. egy felsőtest-gyakorlat; 4. mélyizmok erősítése. A gyakorlatokat 1-1 percig kell végrehajtani, és a blokkok végén 30 másodperces pihenőt tarthatunk.

A váltakozó blokkok miatt egy jó kis interval edzést kapunk, magas pulzussal, izzadással, módszeresen átdolgoztatott izomzattal. Őrületes újdonság nincs benne, sem a felépítésben, sem a gyakorlatok palettáját tekintve, eltekintve attól, hogy a 4×4-es felépítéshez ragaszkodik a módszer kidolgozója: Paul Katami.

 

Zumba steps

Emlékeztek mekkorát robbant a zumba nálunk is pár évvel ezelőtt?! Ezt a sikert szeretnék megismételni az alapítók az új módszerrel: a zumba stepsszel, mely nagyobb terhelést, gyorsabb fogyást ígér, viszont a korábbihoz hasonló forró hangulatot és könnyed koreográfiát is megtartaná. A szteplépcsőre való fel- és lelépkedés valóban fokozottabb terhelést, és a koreográfiában is újabb kihívásokat jelent – így hát az ötlet igazán izgalmasnak hangzik.

Természetesen piacra dobtak egy újfajta szteplépcsőt is kifejezetten ehhez az óratípushoz, mely a hagyományos (nagy, téglalap alakú) sztepekkel ellentétben kicsi és kerek. Kíváncsiak vagyunk, hogy a zumbaőrület fokozható-e még.

Pound – dobolva égessünk kalóriát!

A pound végre valami valóban újat hoz a csoportos órákba, mind az eszközt, mind a mozgásformát tekintve. A résztvevők két darab úgynevezett ripstixet tartanak a kezükben az óra alatt, mely a hagyományos dobverőnél jóval hosszabb, vastagabb és színesebb, és ezzel püfölik a levegőt, a földet az óra koreografált részében. Igazán izgalmasnak tűnik, hogy míg ez a táncos rész pörgős zenére, nagy mozdulatokkal, magas pulzussal történik, addig az erősítő részben inkább lassú mozdulatokkal, megtartásokkal (kicsit a pilatesre emlékeztető mozdulatsorokkal) mozgatják át a testet.

Ez az eszköz érdekes variációkat jelent a gyakorlatok kivitelezésében is, hiszen az ütőmozdulat végig jelen van az órán – például még a hasprések közben is, ez pedig igencsak igénybe veszi a core-izmokat és a koordinációs készséget is fejleszti, a stresszlevezetésről nem is beszélve.

Cardio Barre

A Cardio Barre a klasszikus aerobikórát áthelyezi a balett-terembe, és gyakorlatilag a jól ismert gyakorlatokat kivitelezi korlát mellett, lábujjhegyen, a balett elemeivel kombinálva. A mozdulatok kecsesek, jellemzőek az apró emelések, megengedett a kis súlyok használata. Nagy szerepet kap a nyújtás és az egyensúly fejlesztése. Ha valakinek a szívéhez közel áll a balett, akkor nagy örömét leli majd benne, de az intenzitását vagy eszköztárát tekintve átütő újdonságot nem hoz ez az óratípus. A zene pedig kiábrándítóan aerobikos.

5 szokás, amit a sikeres diétázók betartanak

Animal flow

Az utóbbi években számtalan saját testsúlyos edzésforma hódított teret magának, ami nem véletlen: míg egyesek az újabb és bonyolultabb eszközök felé lépnek tovább, addig a többség a “vissza az alapokhoz” elvet vallja, és különösebb eszközkészlet nélkül, otthon vagy a természet lágy ölén szeretne edzeni. Az animal flow ötvözi az alap saját testsúlyos gyakorlatokat (például húzódzkodás, fekvőtámasz) a gimnasztikus, akrobatikus mozgásokkal, a breaktánc elemeivel, valamint a capoiera és a parkour mozgásvilággal (tudod, ez utóbbi a háztetőkön-falakon ugrálás művészete).

 Így dobd le az első 5 kilót!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top