Életmód

Sérvem van, mit tegyek?

Rengetegen nem tudják, mit is jelent a sérv fogalma. Azt kell, hogy mondjam, a sérv az egyik legalattomosabb népbetegség a világon.

Nagyon sok ember szenved a sérv valamelyik fajtájától. Beszéljünk most a gerinc- más néven porckorongsérvről.

A porckorong egy rostos gyűrű, 2 csigolya között helyezkedik el. Szerepe alapvető a gerinc működése szempontjából. A porckorongok mozgékonnyá teszik a gerincet, védik a rázkódásoktól és az ütésektől, csillapítják a gerincet ért ütések hatását.

A gerincoszlop biztosítja felegyenesedett testtartásunkat: az egyes csigolyákra és a gerincre mint egységre is nagy súly nehezedik. Ő az alapja az egész csontváznak.  A terhelés igen rövid időn belül a csigolyák kopásához, fájdalomhoz, gyulladáshoz, hosszú távon mozgásképtelenséghez vezethet. Ennek megelőzésére szolgálnak a porckorongok, melyek rugalmas párnaként biztosítják a gerinc rugózását, különösen megterheléskor.

Sérvem van, mit tegyek?

A porkorongban található  kocsonyás mag víztartalma az élet folyamán fokozatosan csökken, ennek következtében a porckorongok veszítenek rugalmasságukból és magasságukból. Ez közvetve szerepet játszik a csigolyák és csigolya közti ízületek meszesedésében. Azonban a porckorongot körülvevő rostos gyűrű is rugalmatlanabbá válik és sérülésekre könnyebben szakad.
A szakadás helyén a kocsonyás mag előboltosulhat. Az előboltosulás kifejezett formáját sérvnek nevezzük.

Sérvem van, mit tegyek?

Kialakulása:

A külső, meggyengült rostok között a belső kocsonyás anyag lassan előboltosul. Ezt nevezzük porckorongsérvnek. A kiboltosulás mértéke különböző lehet, legrosszabb esetben a külső gyűrű átszakad, és a belső kocsonyás anyag elfolyik belőle. A kiboltosulás akár vissza is húzódhat, például tehermentesítés hatására. Ilyenkor hosszabb-rövidebb időre a tünetek is megszűnnek. A degeneratív elváltozások a porckorongokban kezdődnek, majd a megbomlott funkcionális egyensúly egyenes folytatása a gerinc instabilitása. Az instabil gerinc kóros mozgásai miatt megindul a szervezet ellenreakciója. Az izmok folyamatosan próbálják stabilizálni a gerincet, ami miatt a mély hátizom tónusa fokozódik, ilyenkor görcsös csomókról panaszkodnak a páciensek. Az instabilitás miatt, a kis ízületek ugyancsak fokozott terhelésnek vannak kitéve, elindul az ízületi leépülés folyamata, kopás, meszesedés. Ez a kis ízületi artrózis okozza később a nyaki és derékfájdalmakat
A gerincsérv elméletileg a gerinc bármely szakaszán kialakulhat, mégis vannak kiemelt területek. 

Sérvem van, mit tegyek?

Előjelei:

 A gerincsérv minden esetben fájdalommal jár. Az azonban, hogy hol és milyen típusú fájdalom jelentkezik, már attól függ, hogy a gerinc mely részén sérült a porckorong, és hol nyomja az idegeket. Ez lehet nyaki, háti vagy akár deréktáji fájdalom is. Jelentkezhet hirtelen, egy rossz mozdulat során, de növekedhet lassan, fokozatosan is – ROSSZ TESTTARTÁS, SOK ÜLŐMUNKA, SOK ÁLLÓMUNKA miatt. Az ilyen porckorongsérv, vagy ahogy a köznyelvben jobban ismert: gerincsérv akadályozhatja a hólyag- és bélműködést is.
A porckorong kopása még nem azonos a sérv kialakulásával, ez utóbbi tünet ugyanis lassú folyamat során alakul ki.

Tünetei:

Kisugárzó fájdalom, ami “csíkszerű” a nyaki szakasz esetében a felső, az ágyéki esetében az alsó végtagok irányában, míg a háti sérvek övszerűen a mellkas-, illetve hasi tájra sugároznak gyakran belszervi betegséget utánozva.
Izomgyengeség, ami a nyomott ideggyök által beidegzett izmot, izomcsoportot érinti.
Érzészavar, ami részben csökkent érzésben, illetve eltérő érzésben – például zsibbadás – nyilvánul meg.
Reflexcsökkenés, illetve -kiesés
Vegetatív zavarok: vizelet- és székletindítási és -tartási problémák (az ágyéki és háti sérvek esetében fordulhatnak elő).
A porckorongsérv nagyságának és pontos elhelyezkedésnek megállapítása pedig ma már mágneses rezonancia vizsgálattal (MRI) történik.

Tudj meg még többet a gerincsérvről a Pilates torna Szandival blogon!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top