Életmód

Olcsó edzésmódszerek otthonra

A kisfiam megszületése óta egyetlen fillért sem költöttem edzésre vagy diétára – mégis fél év alatt leadtam 20 kilót. Egyszóval: Az egyik legbénább kifogás a "nincs pénzem mozogni". Nézzük, hogyan oldhatjuk meg a problémát!

1. Edzés a szabadban – gépek helyett

A szabadban edzés legtöbbünknek elsőre a futást jelenti. Pedig a lehetőségek tárháza végtelen! A hideg idő sem lehet kifogás, hiszen meleg ruhába öltözve éppúgy el lehet indulni, mint tavasztól-őszig. (Nyáron, kánikulában ne induljunk ki, válasszuk a reggeli és esti órákat.) A szabadban űzhetünk aerob típusú edzéseket, pl. futás, gyaloglás, biciklizés, görkorcsolyázás. Ezek az edzésformák elengedhetetlenek a fogyáshoz és az állóképesség növeléséhez. De a kreativitásunkat használva erősíthetünk is! Eszközként rendelkezésünkre állnak a padok, mászókák, faágak és lépcsők, illetve a saját testsúlyunk. Saját testsúlyos gyakorlat pl. a fekvőtámasz, húzódzkodás, guggolás, kitörés, hasprés.

Olcsó edzésmódszerek otthonra

2. Otthoni aerobik – terem helyett

Az internet tele van aerobik koreográfiákkal, így ha nincs pénzünk terembe járni órára vagy DVD-re, akkor is élvezhetjük az aerobikórákat! Természetesen többféle óratípusból válogathatunk, írjuk a keresőbe a step, dance, strengthing, zumba, body toning, aerobic, work out, class, choreography szavakat! Az is jó megoldás, hogy az edzőterem “jutalom” – csak heti 1x mész terembe, ha sikerült a kinti/otthoni 2-3 edzés…

3. Edzés otthon – filléres eszközökkel

Egy méter gumikötél vagy szalag a gyógyászati segédeszközök boltjában pár száz forint. Egy fitt-ball (nagy labda) 3-4 ezer forintért már kapható, ahogy egy pár kézi súlyzó is. A lányok induljanak 3 kilós súlyoktól, de fiúknak-lányoknak is érdemes cserélhető tárcsásat venni, a későbbi fejlődésre gondolva. (Szokták írni itt-ott, hogy a lányok az elején dolgozzanak félliteres üveggel, melyben víz van, vagy egy kilós liszttel, de ez olyan kicsi terhelést jelent, hogy nagy eredményt ne várjunk tőle.) Gyakorlatilag a szabadsúlyokkal minden izomcsoportra többféle gyakorlatot végezhetünk, minél több eszközünk van, annál sokoldalúbb lehet az edzéstervünk.

Mit tehet még tenni? További megoldások a Fitneszanyu blogon!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top